Sant Martí de Tous

Escapada a l'Anoia: museus d'Igualada, castells i caves

En les properes 48 hores ens acostarem al món dels traginers, dels palleters, dels cavistes i de les llegendes

Publicitat

Diuen que Igualada pot ser imitada, però mai igualada. Si ens acompanyeu en aquesta escapada ho podreu comprovar, com també coneixereu altres aspectes d'una comarca, la de l'Anoia, al bell mig del país.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

Tarda dia 1: Històries al castell de Tous

Iniciem els nostres passos en un dels límits de la comarca, a Sant Martí de Tous, tocant a la Conca de Barberà. Ens trobem en terres que en altres temps varen ser frontereres i on les fortaleses foren importants. El castell de Tous certament està força restaurat, però el conjunt val una visita. A més a més, el primer cap de setmana de juliol hi té lloc el Festival de Llegendes de Catalunya (FESLLECAT), on es conten llegendes locals i també d'arreu dels Països Catalans. Pel que fa al castell, sembla ser que ja hi varen posar els peus Guifré el Pilós i l'abat Oliba, i avui segueix estant habitat, però obre portes als visitants en dies concrets i també prèvia concertació.

Matí dia 2: Sota terra

Aquesta escapada que us proposem és per fer-la a la primavera o a l'estiu, així que hem pensat per a aquest matí dur a terme una activitat en algun lloc on estiguem una mica fresquets. Després de mirar diverses opcions, hem trobat que a Òdena hi ha la Finca Mas Macià de la família Bohigas, amb unes caves subterrànies que daten de l'any 1542. Al celler s'hi elabora vi i cava, i s'hi fan visites comentades. Us explicaran, per exemple, que a meitats del segle XX varen renovar el celler per millorar la productivitat i qualitat dels productes, i que s'hi va començar a fer cava. En l'actualitat produeixen cada any al voltant de 560.000 ampolles de cava i 90.000 de vi, pràcticament totes destinades al mercat exterior. També és bonica la casa pairal, la típica masia catalana, classificada d'interès històric i artístic. De ben segur que acabada la visita no hi faltarà un tast d'alguns dels seus vins o caves.

Publicitat

Tarda dia 2: Un espai dedicat als traginers

Ara sí que fem cap a Igualada, la capital de l'Anoia, on passarem el darrer dia i mig d'escapada. Aquesta tarda anem al Museu del Traginer. Fins no fa pas tantes dècades, el transport de mercaderies entre poblacions era molt més lent i dur que avui en dia. Els traginers eren aquells que feien possible l'intercanvi tant de productes com d'informació entre masos, pobles i ciutats, i a Igualada els hi dediquen aquest museu per la importància que varen tenir en el desenvolupament comercial del territori. Al centre s'hi explica l'ofici i tot allò que l'envoltava, així com també la seva evolució. Ho fa gràcies a la col·lecció d'Antoni Ros, amb més de dues mil peces exposades i de les que en destaquen els prop de 40 carruatges. Un veritable museu de les arts i els oficis aplicats al món del transport a la Catalunya moderna.

Matí dia 3: El Railhome BCN

Una de les coses que comprovareu en aquesta sortida és que Igualada és una ciutat amb molts i variats museus. Per a aquest matí hem preparat una visita al Railhome BCN, el Museu del Tren d'Igualada. Hi trobem una de les maquetes ferroviàries més grans d'Europa, plena de detalls, i reproduccions de centenars de locomotores de tots els temps al costat de material original de companyies ferroviàries d'arreu del món. 500 metres quadrats que no es poden perdre tots aquells que de petits (i potser també de grans) no paraven de jugar amb les vies i les locomotores.

Publicitat

Tarda dia 3: És qüestió de pell

Igualada i pell són dos mots que encaixen perfectament en una mateixa frase. I és que a la capital de l’Anoia es produeix el 70% de pells adobades de tot l’Estat espanyol! És una indústria que es remunta, com a mínim, al segle XIV. Així que probablement no hi havia millor ciutat on obrir un Museu de la Pell, i és la proposta que us fem per acabar la nostra escapada. El Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia inclou l’antiga adoberia Cal Granotes, del segle XVIII, on el visitant pot aprendre com els igualadins de l’època transformaven la pell en cuir –un procés que durava un any–, mentre que la seu central del museu és l’antiga fàbrica tèxtil cotonera Cal Boyer, del segle XIX, on es poden seguir quatre circuits sobre la pell i l’aprofitament de l’aigua.

Els continguts són d'un gran interès, com també els continents, els espais on s'ubiquen els museus, dos edificis emblemàtics de la vocació industrial igualadina, i on posem el punt i final al cap de setmana per l'Anoia.

  • Museus i institucions
  • Art i disseny
Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia
Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia
Amb precedents des del 1949 i situada al barri patrimonial del Rec, l’actual secció igualadina del mNACTEC va néixer als 90 a l’antiga cotonera Cal Boyer, del segle XIX, que n’és la seu central, amb quatre circuits: L’home i l’aigua, Dels clots als bombos, La pell en la història i Un univers de pell. L’altre centre és a l’antiga adoberia Cal Granotes, del XVIII, l’única museïtzada de Catalunya. Com que el temps s’hi ha aturat, s’hi entén in situ com s’hi adobava la pell en època preindustrial.
  • Museus i institucions
  • Infància
Museu Molí Paperer de Capellades
Museu Molí Paperer de Capellades
Tant si vam anar-hi amb l’escola –probable!– com si no, s’ha de visitar de més o menys grans. Ho fan més de 30.000 persones l’any. Secció del mNACTEC, és museu des del 1961: es tracta, de fet, del molí setcentista de la Vila, un dels 16 que hi havia a la rodalia, important centre paperer encara avui. Difon un fons dels últims set segles, divulga la cultura paperera amb visites i tallers, i –ep– fabrica paper a l’antiga, amb la venda del qual aconsegueix la meitat dels ingressos.
Publicitat
  • Museus i institucions
Castell de Claramunt
Castell de Claramunt
Més que equipaments, els castells són monuments; aquest, un dels 13 del Museu d’Història de Catalunya. Mil·lenari amb escreix, el castell de Claramunt és una de les icones de la comarca, una de les fortificacions més espectaculars del país i la principal de la recomanable Ruta dels Castells de Frontera de la comarca. S’hi accedeix a peu: la caminada de 25 minuts fins al capdamunt del turó té recompensa. L’itinerari el completen les fortaleses d’Òdena, la Tossa, Miralles i Vilademàger.
  • Mediterrània
Tall de conill
Tall de conill
Com ja podeu suposar pel seu nom, als que us agradi el conill de segur que en aquest restaurant us en podran servir, però la seva oferta va molt més enllà, incloent fins i tot boníssims plats de mar –tasteu les mandonguilles de sèpia o les gambes amb la seva tinta. No obstant, els plats que li han valgut algunes distincions són els canelons, els peus de porc amb prunes i pinyons i l’espatlla de conill. Més de cent anys d’història avalen la bona feina d’aquest reconegut restaurant de Capellades.     
  • Catalana
Restaurant Hotel Robert
Restaurant Hotel Robert
El restaurant de l’hotel Robert es troba als peus de la muntanya de La Pobla de Claramunt, coronada pel seu magnífic castell. Un bon lloc, doncs, on abans o després de fer l’excursió al castell omplir el dipòsit amb unes exquisides cebes farcides o amb el no menys excel·lent ànec amb naps. Cuina tradicional catalana de qualitat.
Publicitat
  • Argentina
Asador Mesón el Abuelo
Asador Mesón el Abuelo
Si cerqueu un típic asador castellà, El Abuelo, a Igualada, és el vostre lloc. La qualitat dels seus plats i de les seves matèries primeres, cuinades amb forn de llenya, li han valgut nombroses distincions, i també és conegut per l’extensa carta de truites: més de 40! Els carnívors hi xalareu, especialment amb el cochinillo o amb el rostit que, això sí, cal encarregar amb força antel·lació.   
  • Mediterrània
La Panadella
La Panadella
Amb les obres de l’autovia entre Barcelona i Lleida acabades, el restaurant La Panadella ha perdut una mica el privilegi de trobar-se molt ben situat a mig camí entre ambdues capitals, i convertir-se en un punt pràcticament d’aturada obligada per a molts conductors, ja fos per fer-hi un breu descans o, si era l’hora, dinar o sopar. No obstant, ara com abans paga la pena entrar al seu menjador i degustar els plats, tradicionals o més atrevits, de cuina mediterrània que elaboren. Disposa també d’habitacions.
  • Hotels
  • Casa rural
Les Muntades
Les Muntades
El nom d'aquesta casa de turisme rural és el mateix que el del rierol que neix a tocar de la finca. A més a més del rierol, als voltants hi trobareu molts més atractius naturals, amb un bosc exuberant format per pins blancs, roures i alzines. La casa es divideix en tres allotjaments independents (aire, terra i foc), que tenen alguns espais comuns, com ara la piscina, l'spa, el porxo o les pistes esportives.
  • Hotels
  • Casa rural
Cal Millàs
Cal Millàs
Masia del segle XVII, evidentment remodelada per convertir-la en allotjament rural, i que té capacitat per a una quinzena de persones –la casa es lloga sencera. Un dels seus punts forts és l'entorn en què es troba i les vistes panoràmiques que s'hi poden observar. A l'exterior hi trobareu piscina, jardí i barbacoa, mentre que a l'interior tampoc us mancarà res per passar uns dies agradables.
Publicitat
  • Hotels
  • Casa rural
Mas Amigó
Mas Amigó
En aquest indret aïllat i d'aire romàntic és possible trobar-hi el descans i la tranquil·litat, si és això allò que esteu cercant. No es lloga la casa sencera, sinó per habitacions –totes espaioses i amb bany–, i us hi podeu allotjar amb règim de mitja pensió i també fan dinars per encàrrec. Us recomanem que com a mínim als sopars hi sigueu, per un costat perquè, com hem dit, es tracta d'una masia aïllada, però per un altre perquè podreu degustar els magnífics plats casolans que serveixen.    
  • Hotels
Hotel Alta Segarra
Hotel Alta Segarra
Situat a Calaf, aquest hotel de dues estrelles és ideal tant per al turista com per al viatjant de negocis o feina. Disposa de deu habitacions, cadascuna diferent i decorada amb bon gust, i completament equipades. També cal destacar el tracte familiar dels seus responsables. Senzill, però hi estareu com a casa!
Publicitat
  • Hotels
  • Hotels de luxe
Hotel Can Bonastre Wine Resort
Hotel Can Bonastre Wine Resort
Els seus responsables el defineixen com "un petit paradís entre vinyes". I hem de donar-los la raó. L'hotel aprofita una masia del segle XVI envoltada de la planta més popular a la comarca i també de boscos, i ofereix unes vistes espectaculars des de qualsevol de la dotzena d'habitacions de què disposa. A això cal afegir el seu spa, i un restaurant, el Tribia, de qualitat, a més a més del celler en què elaboren els seus vins.
Recomanat
    Més de escapades
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat