Tarda dia 1: Capafonts, la Mussara i l'Abellera
350 quilòmetres quadrats de zones boscoses i agrícoles són amb els que compta l'àmbit geogràfic de les Muntanyes de Prades. Se'ns fa difícil doncs triar per on començar, però ho podem fer per exemple a Capafonts, poble tranquil i amb bones panoràmiques dels entorns, i que compta com a principal reclam amb un forn de pa. Tal com ho llegiu. Però és que es tracta d'un forn del segle XIII! Es troba situat als baixos de la Casa de la Vila, i formava part d'un conjunt més ampli, però la part que avui podem veure està museïtzada i molt ben conservada. Va estar en funcionament fins no fa pas gaires anys, el 1985, i per tant es tracta d'una "raresa" a Catalunya i amb un valor patrimonial d'excepció. Al poble també hi trobarem uns interessants rentadors.
Mitja hora de cotxe ens separa de la Mussara, un llogarret despoblat des de l'any 1959. Les panoràmiques sobre el Camp de Tarragona són boniques, però potser allò que més ens atrau de l'indret és el seu aire romàntic i enigmàtic. La Mussara pertany al municipi de Vilaplana, i enmig de les ruïnes s'alça amb força l'església i el seu campanar de mitjans del segle XIX.
Podem seguir la tarda anant fins a l'ermita de l'Abellera, a dos quilòmetres de Prades. La construcció data de l'any 1570 i està incrustada en una cinglera tot aprofitant una cova existent, per la qual cosa és una ermita i un indret singular i de gran atractiu, per la balma i també per les terres vermelloses. S'hi venera la patrona dels apicultors catalans, i la corona de la Mare de Déu (normalment no la du posada) té cinquanta abelles de plata, amb la seva reina i l'escut de Prades al capdamunt.