La subcomarca del Baix Gaià està situada a la zona nord del Tarragonès, i integra un total de dotze municipis entre els quals s’inclou Torredembarra.
A través dels 40 km. de camins rurals que formen la Ronda Verda descobrireu, ja sigui a peu o amb bicicleta, paratges variats: boscos, camps de conreu mediterrani... Una visita a aquesta zona de la Ronda Verda ofereix boniques vistes i la possibilitat de contemplar alguns paisatges poc habitats i molt interessants per als amants de la natura.
Al llarg del recorregut de la Ronda Verda trobarem també masies, murs i barraques de pedra seca, que són la viva mostra de l'arquitectura masovera. La presència del riu Gaià en tot el recorregut de la Ronda Verda origina varietat de paisatges i una gran riquesa de comunitats vegetals i espècies animals que conviden al visitant a recrear-se en una natura encara verge.
El primer tram de la Ronda Verda del Baix Gaià, entre Torredembarra i Creixell, té un recorregut de 5,30 km, un itinerari fàcil i planer, que s’inicia entre camps de conreu de secà, ideal per fer a finals d’hivern o a la primavera i que acaba amb el majestuós Castell de Creixell.
Per més informació de totes les rutes consulteu les pàgines http://www.baixgaiaturistic.cat o http://www.naturalocal.net.
Per agafar energia de cara a la tarda, us recomanem anar a qualsevol dels magnífics restaurants que hi ha a Torredembarra, i tastar alguns dels seus Ranxets dintre de la campanya anual Ranxets: La cuina a Torredembarra. Un recull de plats que han estat sempre presents en la dieta dels torrencs, fets amb ingredients i productes bàsics del mar i del camp, que tothom tenia a l’abast a casa seva: alls, tomàquets, fruits secs, oli, vi, vi ranci, verdures i peixos de temporada. Una generosa varietat de plats que van des dels escabetxos, als musclos marinats, asmarris, alls cremats, fideuejats, romescos variats: sípia, pop... truita amb suc, bacallà amb tomàquet, xirles amb all i ceba, bull a l’all i pebre... Ranxets, doncs, ha esdevingut la manera singular d’anomenar aquests àpats de cuina modesta. Aquest tipus de cuina, encara ben viva avui dia, és la que es vol promocionar a través de la campanya Ranxets, la cuina a Torredembarra, oferint, ampliant i dinamitzant la gastronomia torrenca a través dels restaurants participants. Cada restaurador tindrà plats dels Ranxets a la seva carta principal i durant tot l’any s’aniran actualitzant segons els productes de mercat i/o temporada, oferint així una diversificació continuada dels diferents Ranxets que sempre es podran consultar al web
www.turismetorredembarra.cat.