El Festival de Paisatges Barcelona us descobreix indrets fascinants amb un munt d’activitats

Descobriu de manera original les històries que s'amaguen rere els arbres dels paradisos naturals de la província, gaudint de la gastronomia pròpia i divertint-vos durant tots els caps de setmana d’octubre
DIPUTACIO de BARCELONA
DIPUTACIO de BARCELONA
Time Out en col·laboració amb Festival de Paisatges Barcelona
Publicitat

Rutes a peu, en bicicleta, classes de ioga en espais singulars, tastos de productes locals, visites a obradors i cellers, castells, esglésies i espais naturals. Amb aquestes escenografies aixeca el teló la tercera edició del Festival de Paisatges Barcelona, un esdeveniment que enamorarà a tots els amants de la natura i que se celebrarà tots els caps de setmana d’octubre, a partir del dissabte 5, i a un preu raonable (les activitats oscil·len entre els 15 i els 60 euros).

On tindrà lloc? Doncs a diferents racons de l'Anoia, Osona, el Bages i el Moianès, quatre comarques d'interior de la província de Barcelona que comparteixen paisatge, història i caràcter i que es reuneixen sota la marca turística Paisatges Barcelona. Totes quatre ofereixen al visitant muntanyes emblemàtiques, espais naturals, rutes i propostes culturals i enogastronòmiques de gran valor, així com rutes inspirades en grans figures que han travessat aquestes terres, com la que posa al centre al cèlebre Jacint Verdaguer. 

Atenció, perquè per a totes les activitats es recomana portar roba còmoda, calçat adequat i aigua (són de nivell baix-mitjà). Teniu els peus a punt? Ens posem en marxa i us expliquem una a una com es despleguen aquestes activitats.

Al compàs dels paisatges 

Preferiu conquerir cims o fer caminades infinites descobrint entorns tan profunds com pous? Cada activitat és tot un conte diferent, però en tots acabareu feliços i, en molts, també menjant (tot i que no anissos). La majoria d’elles us proposaran tastos de productes locals per a fer el final feliç o petits respirs gastronòmics per poder continuar mantenint el ritme durant tota la travessia.
‘A peu per les Agulles i Frares de Montserrat’ (diumenge 27 d’octubre) us portarà pel cor d’aquestes dues zones, desgranant alguna de les seves perles i miradors, fent una parada al refugi per fer un dinar d’alçada. La ‘Marxa nòrdica a la Llacuna’ (13 d’octubre), entre els camins i corriols d'aquest territori, també ve amb un plat fort: una visita al castell i un esmorzar ben merescut. 
Si confieu més en la bicicleta que en els vostres peus, sumeu-vos a ‘Descobreix Calaf i el seu entorn en bicicleta elèctrica’, que passa pel casc antic i el castell de Calaf (6 d’octubre), o a ‘Montserrat i la cova ignasiana de Manresa amb BTT’ (13 d’octubre), on es pujaran les bicis amb cotxes fins arribar a la serra (no patiu) i, un cop sobre dues rodes, tastareu la part més divertida de la ruta: la baixada amb una parada per fer un vi. 
Les flors us criden tant com a les abelles? ‘Senderisme botànic al meandre del Gelabert’ (5 d’octubre) us descobrirà la flora del meandre del Gelabert amb una visita guiada, on no faltarà una bona ració de nèctar: un tast de la deliciosa coca de forner de la zona. Una altra travessia a ritme més tranquil és ‘Passejant pel bosc del Paradís’ (26 d’octubre), que explora els voltants del poble de la Llacuna, mentre els guies parlen de la relació amb la transhumància i de la geografia d’aquest entorn i hi posen fi amb un tast d’embotits i formatges de la regió.

Natura i jocs

Si voleu alguna cosa més especiada, el festival us ofereix també rutes amb activitats on podreu participar amb algun taller o activitat complementària, com la ‘Visita cultural a la Muntanya de Sal de Cardona i joc de pistes Expedient 1711’ (5 d’octubre) que us farà descobrir els llocs més emblemàtics del centre de Cardona entre enigma i enigma. O també podeu pujar al carro del taller de plantes aromàtiques i medicinals després d’una visita guiada al Mas Casablanca de Taradell, ‘La vida a pagès i les plantes remeieres’ (el 26 d’octubre). Us flipa l’art tèxtil? Acabeu fent un taller sobre l’art del cuir després de conèixer la història del Mèder a ‘El riu: la força de l’aigua al llarg de la història’ (20 d’octubre), i passar per les Adoberies. Us imagineu fent ‘Ioga i l’hora del vermut a Oller del Mas’ mentre contempleu la Muntanya de Montserrat a l’infinit? La cita és el 6 d’octubre.

Per als més curiosos

‘Seguint els passos de Jacint Verdaguer a Folgueroles’ us ensenyarà la Casa Museu Verdaguer i us pararà taula de l’esmorzar amb la típica 'coca del mossèn' el 19 d’octubre. Acompanyats d’una guia, també recorrereu diversos punts del poble i de l’entorn de Folgueroles vinculats a la vida i l’obra del poeta.
Sou fans de les matinals de la Festa Major? Doncs aquesta encara us agradarà més. La ‘Matinal per tastar el Parc Natural del Montseny’ (13 d’octubre) també us convidarà a un bon festí: formatge artesanal de L’Esquellot del Montseny i tot gaudint d’una petita exhibició de gossos d’atura amb les ovelles del ramat. Si voleu descobrir un indret històric que s’ho val, hi ha planejat un ‘Passeig guiat per Santa Maria d’Oló i descoberta de l’espai Hemalosa’ el 20 d’octubre, amb una visita guiada a l’Espai Hemalosa, una antiga fàbrica tèxtil tancada en 1996 i reconvertida en espai cultural. També inclou una ruta a peu pel poble i els seus encants naturals, que culmina amb un tastet de coca d’un forn local i un glopet de vi.

En busca de troballes

Si el misteri de l’antiguitat us atrau irremeiablement, segur que us interessarà veure els ‘Fòssils marins a la plana de Vic’ de fa més de 35 milions d’anys de l’antic mar de l’Eocè. ‘Els secrets de la Sèquia’ (19 d’octubre), però, us endinsarà en una temàtica molt més rellevant per al dia d’avui. Us permetrà conèixer els espais del regadiu de Santa Clara i la Casa de la Culla i amb una cloenda molt especial: una visita històrica a la Casa de la Culla, centre productor de vi i un tast de vins del Bages. Si us apunteu a ‘Coneixes els castanyers centenaris del Montseny?’ podreu descobrir la història i la gestió d’aquests gegants centenaris el 6 d’octubre. També menjareu receptes que utilitzen els seus fruits, ideal per donar l’entrada a la tardor. Una altra activitat que fa matx amb la temporada és ‘Caçadors de bolets a Moià’, el dissabte 26 d’octubre, endinsant-vos entre els paisatges del bosc proper al Restaurant Magadins Vell. Us hi ensenyaran a distingir les diferents varietats de bolets que hi creixen. El final serà amb un bon regust de boca, fent un tast de bolets cuinats pel mateix restaurant.

És hora de brindar!

‘Explora i viu la màgia del vi i del territori des de l’alçada del Collbaix’ el 12 d’octubre us porta fins al cim del Collbaix, que s’eleva a més de 500 metres d’altura, des d’on podreu contemplar tot el llegat d’un mar prehistòric, el GEOPARC, on us submergireu en la fascinant història de la regió i la cultura vinícola. En baixar, cadascú elaborarà el seu propi vermut. A ‘Coneix la història i els vins del celler de Sant Miquel d’Oló’, el 13 d’octubre, també podreu veure com el vi desemboca de les vinyes a la copa i tastar el resultat final, amb un maridatge de deu a base de formatges de la comarca. Tot un gran camp de regadiu d’activitats per descobrir aquestes terres riques i vitals! Amb quina us quedeu? Consulteu la programació i compreu els tiquets

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat