Us heu passejat entre fogueres als carrers de Barcelona en ple mes de gener? Heu menjat botifarrons cuinats a una foguera enmig d'una plaça? Si la idea us sembla interessant, no us perdeu la celebració de 'Sa Pobla a Gràcia'. Sa Pobla és una petita població de Mallorca, on cada any per Sant Antoni se celebra una ancestral i tradicional festa on els foguerons, els xeremiers de flabiols, les ximbombes, els glossadors i cantadors, són els protagonistes.
L'any 1993 es va començar a portar l'esperit de la festa als carrers i places de la Vila de Gràcia i, des de llavors, la festa esdevé cada any punt de trobada de mallorquins i mallorquines, eivissencs, menorquins i altres illencs acompanyats, com no, de locals i turistes. Danses tradicionals, gastronomia, música, fogueres... animeu-vos a conèixer una de les festes més tradicionals de Mallorca sense moure-us de Barcelona.
Enguany el dia gran serà dissabte 30. La festa comença a les 11 h amb el muntatge dels foguerons a diferents places del barri (Pl. del Diamant, de la Virreina, del Nord i els carrers de Joan Blanques, Torres-Plaça Gato Pérez, Tordera, Placeta Sant Miguel i Vallfogona). Després d'un migdia de folk als mercats de Lesseps, l'Estrella, la Llibertat i a l'Abaceria i d'espectacles al Centre de Cultura Popular la Violeta de Gràcia (Maspons, 6), al vespre es reprèn l'activitat amb la trobada de Xeremiers i els seus lluïments i una cercavila que surt de la Plaça de la Vila a les 20.30 h. A les 21.30 h es remata la festa amb l'encesa dels foguerons a les places i carrers del barri. I que comenci la festa!
Activitats prèvies
Per anar escalfant la festa, es preveuen actes ja des de dijous 28 de gener. Al Centre Artesà Tradicionàrius tindrà lloc la inauguració de l’exposició ‘L’art de l’Art de Ramon Llull’ produïda per la Universitat de les Illes Balears. Enguany, es commemora el 700è aniversari de la mort de Ramon Llull i la festa dels Foguerons de sa Pobla de Gràcia, un referent pel que fa a la unió entre la cultura popular mallorquina i la gracienca, s’ha volgut afegir a la celebració.
Divendres 29 de gener, la cultura tradicional balear serà protagonista al Tradicionàrius amb molta música. Es farà un taller de ball de bot i després un concert amb música de Formentera amb els grups Aires Formenterencs, Imaràntia, Xumeu Joan, Caramelles de Formentera. La Casa de la Festa de la Violeta de Gràcia, per la seva banda, inaugurarà l’exposició ‘Welcome to Ses Illes’i després s'hi representarà l’espectacle de música i poesia ‘El Verger de l’Amat’, basat en l’obra de Ramon Llull.