5 grans instal·lacions, realitats augmentades i altres cites del nou festival d'arquitectura Model

Del 5 al 15 de maig, la primera edició del Model Festival d'Arquitectures de Barcelona ens proposa una ruta efímera que transforma el paisatge urbà i un munt d'activitats. Preneu-ne nota!
Festival Model
Foto: Col·legi d’Arquitectes de Catalunya
Time Out en col·laboració amb Col·legi d’Arquitectes de Catalunya
Publicitat

Si teniu ganes de recórrer la ciutat i veure com l'arquitectura la transforma, aquest cap de setmana i fins al 15 de maig la primera edició del Model. Festival d'Arquitectures de Barcelona convertirà racons del centre de la Ciutat Comtal en espais carregats de colors, missatges i experiències.
El festival, coorganitzat per l'Ajuntament de Barcelona i el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, ens proposa diferents rutes que tracen les principals rondes entre Ciutat Vella i l'Eixample: des de la plaça de la Universitat fins a la de Catalunya, baixant per Les Rambles fins a l'estàtua de Colom, travessant la via Laietana fins a l'Arc de Triomf o anant de la Ronda de Sant Pere a la de Sant Antoni. Les rutes possibles són infinites: a mesura que aneu traçant el vostre propi recorregut pel centre de la ciutat trobareu cinc instal·lacions físiques que transformen cinc espais simbòlics de Barcelona i altres cinc instal·lacions de realitat augmentada que mostraran visions especulatives, futuristes i a vegades distòpiques de la ciutat i que podreu experimentar a través dels vostres mòbils allà mateix.
Si tot aquest recorregut no fos una dosi suficient d'arquitectura per aquests dies, al llarg del festival també tindran llocs altres activitats com debats, 'workshops', projeccions i presentacions.
Continueu llegint perquè us expliquem, en 13 punts, la nova Barcelona que us espera fins al 15 de maig!

Instal·lacions físiques

1. 'Arca de Convivència' a la ronda de Sant Antoni

Recordeu l'antic mercat provisional de Sant Antoni? De ben segur que sí perquè a la ronda del barri encara hi ha la plataforma que l'allotjava. Ara, els estudis LEA Atelier i TAKK Architecture l'han transformat en un artefacte mòbil on viuen una multitud d'arbres, plantes, arbustos i insectes per defensar la transformació d'espais públics que reverteixin els efectes de l'escalfament global i estimulin la biodiversitat. A més, la ciutadania podrà entrar dins de l'Arca de quatre en quatre. Tota una experiència!

2. 'Cuina urbana' a la plaça de Catalunya

Fins ara, a la plaça de Catalunya hem vist moltes coses (especialment coloms), i aquests dies hi podrem veure... una cuina urbana! Aquesta idea de l'estudi MAIO planteja un escenari de diverses activacions culinàries on es presentaran i discutiran nous models sobre la relació del menjar i la ciutat, el seu impacte climàtic i la seva vinculació amb la justícia social. I fins i tot una musclada per part del col·lectiu Cooking Sections.

3. 'Revertir la Piràmide' a la plaça Idrissa Diallo

Una cabana, un refugi, un mirador... Vosaltres decidiu com voleu viure aquest espai obert a la reflexió i la contemplació de la ciutat i el mar des d'una altra perspectiva.
Fins fa ben poc, aquesta plaça s'anomenava Antonio López i estava presidida per una estàtua. Ara, al lloc que ocupava aquella antiga estàtua es troba la instal·lació d'Ojo Estudio, una protesta contra el llegat colonial d'aquella figura i de la ciutat: converteix les empremtes que deixen les diferents formes de dominació i explotació que encara segmenten la ciutat en un espai públic i per a tothom. I, a més, adopta una mirada des de dalt i inèdita d'aquesta plaça. 

4. 'Memòria Cronotòpica' al passeig de Lluís Companys

Les unes sobre les altres fins a crear una imatge única, nostàlgica i històrica de la ciutat: descobriu les arquitectures passades de Barcelona! Aquesta instal·lació de FLEXOARQUITECTURA planteja l’aixecament i juxtaposició de les arquitectures desaparegudes entre els segles VII i XXI en el solar dels antics jutjats de Barcelona: des de la Necròpoli Medieval al Palau de Belles Arts.

5. 'Ocupar el centre amb la paraula' a la plaça Reial

Fem un pícnic i petem la xerrada al mig de la plaça Reial? Aquests dies serà el centre de debats a l'entorn de l'arquitectura, ciutat, disseny i societat, ja que aquesta instal·lació, dissenyada per l'escola ELISAVA, cobrirà la font de les Tres Gràcies i tindrà l'objectiu de generar unes condicions òptimes on es puguin produir trobades, debats i reflexions. Que la paraula ocupi la plaça: poseu-vos còmodes i digueu la vostra!

Instal·lacions de realitat augmentada

6. 'Queer de Triomf' a l'Arc de Triomf

Com el seu nom indica, és un símbol de victòria i ara es convertirà en el símbol de totes les victòries no celebrades de la comunitat LGBTIQ que han suposat un canvi i un pas endavant cap a l'acceptació de diverses expressions d’identitat de gènere i sexuals a Catalunya. Quedeu-vos meravellats amb aquesta proposta d'ANF Studio!

7. 'Els Auguris' a la plaça d'Urquinaona

Sabeu què són els auguris? Són organismes digitals que funcionen com a indicadors de dades realitzades en temps real i visibles a través de XR. Dit això, pot ser difícil de comprendre, però si aneu a veure aquesta instal·lació virtual d'Infer Studio els podreu conèixer i descobrir un futur en què les ciutats estan habitades per criatures fantasma/digitals que fluctuen en resposta als canvis en el nostre planeta.

8. 'Landlord Open House' al Paral·lel

En l'última dècada, a grans ciutats del món s'ha desenvolupat un sistema de propietat invisible: un model especulatiu que privilegia el valor sobre l'ús i el benefici sobre l'accés a l’habitatge. Voleu colar-vos en alguns d'ells? Això és el que proposen Farzin Lotfi-Jam, Júlia Nueno i Austin McInnis en aquesta instal·lació que ens mostra estructures de propietat ocultes que regularien les possibilitats d’accedir a una llar a la ciutat.

9. 'Colon-itzar el port de Barcelona' a l'estàtua de Colom

Des de sempre, el port de Barcelona ha mirat al mar i aquells que arriben i marxen. I si, per una vegada, el port mirés cap a la ciutat? Això és el que planteja l'estudi ON-a: una re-colonització que renaturalitza el port i, concretament, l'estàtua de Colom, per omplir-lo de vida i, sobretot, de locals més que de turistes.

10. 'La plaça al final del metavers' a la plaça Universitat

El metavers està de moda i també arriba al festival! Des del principi dels nostres temps, les places han estat espais de reunió i de trobades: racons de caràcter cívic on compartir i aprendre més enllà dels límits de la propietat privada. Aquesta instal·lació d'Space Popular proposa, a través del metavers, un model de trobada virtual per al desenvolupament de xerrades i debats amb una dimensió virtual i física a la vegada. Us hi animeu?

I molt més!

11. Podcasts i cinema

Voleu continuar recorrent Barcelona? Doncs no us perdeu 'Veus Model': una sèrie de podcasts en forma d'audioguies produïdes a través de caminades amb persones de la ciutat que aporten perspectives diverses que ens permeten entendre millor la història de la ciutat, els reptes actuals i els seus somnis de futur.
A través d'ells, podreu fer una caminada de 7 quilòmetres seguint el circuit de rondes de Ciutat Vella. Poseu-vos un calçat ben còmode i a gaudir de Barcelona!
I si preferiu relaxar-vos amb una bona projecció, no us perdeu la segona edició del BARQ. Festival Internacional de Cinema d'Arquitectura que tindrà lloc del 10 al 15 de maig als Cinemes Girona i al Disseny HUB amb la projecció de set llargmetratges i dotze curts. Fins i tot estaran disponibles a la plataforma Filmin!

12. Pàgines, lletres i dibuixos

Us ve de gust una bona lectura? Una de les activitats incloses en el festival és Llibres Model, en què una selecció de llibres internacionals d'arquitectura, filosofia i pensament crític que ens conviden a reflexionar sobre el tema principal de la primera edició: RE-CRÉIXER. Serà a la plaça Reial, en la nova instal·lació pensada per aquest tipus de trobades!
I a la Fundació Enric Miralles us espera a '99+ Imaginaris': una exposició de dibuixos d'escenaris futurs de la ciutat de Barcelona produïts per arquitectes d'arreu del món. Fixeu-vos bé en cada proposta perquè darrere de cada dibuix s'amaga un manifest de pensament i d'acció i nous models que ens ajuden a continuar creixent com a societat i com a ciutat.

13. Veus i reflexions

Religió, diners, política, reptes, veïns i veïnes. L'arquitectura és un art que engloba molts temes i a Pensament Model els podreu tractar tots. Inaugurada amb un homenatge a Oriol Bohigas, l'activitat és un conjunt de taules de debat sobre arquitectura i urbanisme en què es tractaran molts dels aspectes que s'han de tenir en compte en la configuració d'una ciutat.
Si voleu descobrir totes les curiositats de les instal·lacions que decoren i transformen la ciutat aquests dies, també podreu assistir als debats informals a l'espai públic de L'hora Model, amb la participació dels autors de les intervencions.
I amb El Protocol Barcelona, que tindrà lloc l'11 de maig de 10 a 19 al Disseny Hub Barcelona, podreu gaudir d'un simposi intensiu de nou hores en què, a través de ponències, es posaran de manifest els objectius i les aspiracions de futur per a la ciutat. Un no parar d'arquitectura!

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat