1. CosmoCaixa, Ciencia para abrir el melón
    Foto: Jordi Oliver
  2. CosmoCaixa, Ciencia para abrir el melón
    Foto: Jordi Oliver
  3. CosmoCaixa, Ciencia para abrir el melón
    Foto: Jordi Oliver
  4. CosmoCaixa, Ciencia para abrir el melón
    Foto: Jordi Oliver
  5. CosmoCaixa, Ciencia para abrir el melón
    Foto: Jordi Oliver
  6. CosmoCaixa, Ciencia para abrir el melón
    Foto: Jordi Oliver

‘L’hem feta grossa, amb la IA. La intel·ligència artificial i el futur de la humanitat’ al Museu de la Ciència CosmoCaixa

Arriba una nova cita amb l'activitat 'Ciència per obrir el meló', una proposta didàctica i de debat per parlar de ciència... amb humor i rigor!
  • Què fer, Activitats curioses
  • Museu de la Ciència CosmoCaixa, Sant Gervasi - La Bonanova
Time Out en col·laboració amb Museu de la Ciència CosmoCaixa
Publicitat

Time Out diu

El passat mes d'octubre va començar al Museu de la Ciència CosmoCaixa una nova activitat que busca informar i debatre sobre aspectes interessants de la ciència –i la seva presència habitual a les nostres vides–, i que vol fer-ho de manera participativa i relaxada, amb un debat col·lectiu en què es puguin plantejar diferents punts de vista i resoldre els dubtes a partir de criteris científics demostrats. La iniciativa es diu 'Ciència per obrir el meló' i, com el seu nom indica, planteja situacions que mereixen una anàlisi profunda, 'obrir el meló' d'un afer interessant, popular o d'actualitat, i iniciar una conversa rigorosa i adulta, però on no manqui tampoc el sentit de l'humor. La propera cita serà el dimecres 11 de desembre, a partir de les 19 hores, portarà el títol de “L’hem feta grossa, amb la IA. La intel·ligència artificial i el futur de la humanitat”, i seguiran altres convocatòries de tall molt semblant durant tot el 2025, que tractaran temes com energies, alimentació, extraterrestres... El preu per sessió és de 6 euros i podeu comprar l'entrada anticipada aquí. I perquè sapigueu el que podeu trobar en aquest proper ‘meló’ del Museu de la Ciència CosmoCaixa, us explicarem amb detall com funciona aquest projecte. 

Ciència divertida però rigorosa

'Ciència per obrir el meló' compta amb la col·laboració del col·lectiu Big Van Ciencia, un grup fundat per Helena González-Burón (biòloga, bioquímica i doctora en biomedicina) i Oriol Marimon (doctor en química) que treballa en la divulgació de temes científics d'una manera entretinguda i oberta a tots els públics, sobretot el que no té plena formació científica. Per exemple, han desenvolupat part del seu treball en mitjans de comunicació –com el programa 'Òrbita Laika', de TVE– i en formats que combinen arts escèniques i serietat educativa. Es pot explicar la ciència a través de l'humor, del teatre, o de la performance? Si això ajuda a entendre conceptes difícils, és clar que sí.

Un format participatiu i experimental

Les sessions de 'Ciència per obrir el meló' duren aproximadament dues hores. L'aforament pot variar a cada sessió, però és al voltant de les 100 persones, i després d'una salutació i una presentació del tema científic que s'abordarà, els participants es divideixen en grups i comença la primera part de l'activitat, que consisteix en observar i analitzar experimentalment alguns aspectes del tema que estem tractant, i que ens donaran idees i coneixements que ens serviran després per 'obrir melons' i debatre'ls. Per exemple, a la darrera sessió realitzada dins d'aquest cicle, el 13 de novembre passat, Big Van Ciència va treballar sobre diversos aspectes de la música: com funciona el so?; quines són les matemàtiques darrere d'una cançó?; és una composició de Mozart més complexa que el 'reguetón', o al revés? Els participants anaven passant per diferents estacions experimentals i treballaven l'acústica dels objectes, la formació d'ones sonores, s'observava l'espectre visible de diverses músiques específiques mitjançant un tub de Rubens, s'explicava què era un to fonamental i un harmònic… I un cop s’ha participat en tots els experiments, es passava a la segona part, el debat en grup, l'obertura definitiva del meló. A cada sessió, per cert, a més d'Helena i Oriol, també hi intervé un convidat, un especialista en el tema principal.

Un meló saborós i divertit

Aquesta segona part és la que planteja les preguntes interessants, perquè aborda també mites que estan instal·lats al pensament col·lectiu, però que no estan corroborats per la ciència experimental. En el cas de l'última sessió de novembre, alguns d'aquests mites serien aquests: els que escolten música clàssica són persones més intel·ligents que els que escolten altres estils, i si a un nadó se li posa música de Mozart, el cervell es desenvoluparà millor. És això veritat? O no està demostrat científicament? Durant una hora s'analitzen els diferents melons oberts i –sempre amb humor i mitjançant el mètode científic– s'arriba a la conclusió final emparada per la ciència. I al final, per acabar de reforçar les idees de la sessió, Big Van Ciència ens proposen un test mitjançant una aplicació al mòbil per posar a prova el nostre coneixement. No deixeu de participar en aquesta part! Us podeu emportar un bon regal.

La intel·ligència artificial, un tros de meló!

La propera sessió, com dèiem, serà l'11 de desembre, tindrà com a convidat Eduardo Sáenz de Cabezón (doctor en matemàtiques i presentador del programa 'Òrbita Laika') i tractarà sobre la intel·ligència artificial (d'ara endavant, IA). Aquí, els melons que val la pena obrir estan de plena actualitat en el debat públic. Les màquines poden pensar com els éssers humans? Arribarà un moment en què ens puguin substituir en totes les tasques que realitzem? Quin és el límit d’aprenentatge d’una IA? Podran desenvolupar emocions? Ens destruiran? O, si no passés això, ens faran millors o pitjors persones? Seran un gran avenç per a la humanitat o un retrocés? Sens dubte, és un tema intrigant –molt esperançador per a alguns, preocupant per a altres–, així que no hi ha res millor que una informació rigorosa i un debat constructiu per conèixer què és una IA, com funciona, què pot fer i en què ens pot ajudar (o perjudicar). Només a través de la ciència podrem descartar falses creences i pors insostenibles.

En aquesta sessió, com en les anteriors, hi haurà tallers experimentals per comprendre els fonaments de la IA i saber utilitzar determinades aplicacions: què és un algoritme i com funciona, com es formen xarxes neuronals artificials que fan que les màquines aprenguin (Machine Learning) de diferents maneres, i quins usos pràctics beneficiosos (al camp de la medicina, per exemple), creatius (al terreny de les arts) o lúdics se'n poden derivar del seu ús. Al final, obert el meló, podrem comprendre millor si la IA realment l'ha feta grossa i en quin sentit serà important en el futur de la humanitat. Interessant, oi? Apunteu-vos per descobrir-ho!

Detalls

Adreça
Museu de la Ciència CosmoCaixa
Isaac Newton, 26
Sarrià-Sant Gervasi
Barcelona
08022
Transport
Av. Tibidabo (M: FGC)

Dates i hores

Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà