Jornada Veïnal de debat

Les associacions de veïns: activitats al costat de casa!

Junt amb la seva feina reivindicativa, el moviment veïnal també organitza tallers, cursos i festes

Publicitat

Pràcticament no hi ha cap barri de la ciutat que no tingui una associació de veïns (AV), i per tant, segur que la vostra us queda a dues passes. Les AV varen néixer als anys 60, en uns moments en què la immigració es comptava per milers de persones cada mes tant a Barcelona com al conjunt de Catalunya, sobretot de gent procedent d’Andalusia, d’Extremadura i de Múrcia, i això va comportar que es creessin barris o creixessin de manera ràpida, sense planificació urbanística i sense pràcticament cap servei bàsic a les cases. Els veïns i veïnes es varen començar a reunir i organitzar per tal de reclamar millores, ja fos la urbanització de carrers, que hi arribés l’electricitat i l’aigua corrent, que es construís un ambulatori o una escola, o que hi hagués alguna zona verda per al gaudi de petits i grans. Tot plegat a les acaballes del franquisme, i en aquest sentit les AV també es varen convertir en petits oasis de democràcia, amb assemblees participatives, debats oberts i, en general, un esperit reivindicatiu i que també apostava per la solidaritat i la cooperació entre veïns.

Amb el pas del temps i els anys de democràcia, moltes associacions han mantingut el vessant reivindicatiu, però també són moltes les que s’han obert a organitzar activitats en el decurs de l’any perquè els veïns tinguin un lloc on participar, aprendre o, en definitiva, passar una bona estona sense haver de desplaçar-se lluny de casa. Us en posem alguns exemples. A l’Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrada Família fan aquest any un taller de sardanes, i a l’AV de Sant Genís dels Agudells organitzen cada Sant Jordi un concurs literari i punts d’intercanvi de llibres. Parlant de llibres, algunes programen als seus locals presentacions de novetats editorials, com és el cas de l’AV de Can Baró. I si teniu vena periodística, sapigueu que algunes associacions publiquen la seva pròpia revista de manera periòdica, i de segur que tota col·laboració hi és benvinguda, com ara a l’AV del Poblenou o a l’AV del Centre Social de Sants.

Una de les tasques més comunes entre les associacions de veïns és l’organització de la festa del barri, on mai hi manquen actes culturals, com ara concerts, balls, exposicions, teatre... Per tant, si voleu donar un cop de mà perquè la festa del vostre barri sigui lluïda, acosteu-vos a l’AV, que mai hi sobra gent. Per exemple, podeu ajudar a preparar la que organitza l’AV del Putxet o l’AV del Carmel. Aquesta segona també munta al llarg de l’any xerrades i debats de temes diversos, com també ho fa l’AV de Gràcia o l’AV de Zona Universitària. Algunes programen exposicions, com és el cas de l’Associació de Veïns i Veïnes i Cultural El Sanatori, que també ofereix itineraris guiats. I cal dir que també n’hi ha que tenen formacions estables de diables, timbalers, trabucaires o un grup de teatre, com l’AV de Sant Antoni, una entitat en funcionament des de l’any 1968.

En definitiva, les associacions de veïns us ofereixen un ampli ventall de possibilitats d’estar en contacte amb la cultura, i a més a més moltes activitats que organitzen són gratuïtes, i d’altres a preus molt populars! 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat