Les 12 denominacions d'origen que fan de Catalunya un país on el vi és cultura

Fem una prova ràpida. Quantes denominacions d’origen catalanes de vins podeu dir sense pensar-vos-ho gaire? Si responeu ràpid, és probable que fins i tot els més ‘wine lovers’ se’n deixin alguna. La resposta és 12, o més aviat, 11 + 1. Voleu saber-ne més?
DO Pla de Bages
DO Pla de Bages
Time Out en col·laboració amb Generalitat de Catalunya
Publicitat

Sí, sí, dotze. Una xifra fascinant si tenim en compte que Catalunya és un territori relativament petit amb una tradició vitivinícola excepcional. De nord a sud, del mar a la muntanya. En total acull més de 750 cellers, que donen feina a uns 8.500 viticultors, la majoria agrupats en les 12 denominacions d’origen (11+1, si comptem a banda la DO Cava, present també fora de Catalunya), amb un munt de cellers, varietats de raïm, paisatges i climes. I també amb una gran quantitat de persones que, dia rere dia, treballen per fer de Catalunya un territori vinícola reconegut arreu del món. 

Recórrer Catalunya a la recerca de vins d’escàndol és sempre un plaer. Hi trobareu des de petits cellers familiars a grans projectes enològics de fama internacional; vinyes vora el mar i d’altres d’alta muntanya; cellers impressionants amb vocació ‘high-tech’ i petites explotacions que elaboren vins com es feia abans. Hi trobareu blancs, negres, rosats, escumosos, brisats i dolços elaborats amb varietats ben conegudes i amb d’altres que s’estan recuperant. 

Així doncs, ara que s’acosten els sopars de Nadal i el vi és sempre un tema de consens, és un gran moment per saber una mica més sobre les DO catalanes i, arribat el cas, deixar caure algun nom quan la situació ho requereixi. Salut!

1. DOQ PRIORAT: Una celebritat mundial

El Priorat no té una denominació d’origen (DO), sinó una DOQ (denominació d’origen de qualitat), una etiqueta que designa les zones vinícoles amb més qualitat i prestigi. Al conjunt d’Espanya, només Priorat i Rioja tenen aquest distintiu, que situa aquests vins de personalitat poderosa i criances llargues entre els més reconeguts del món. 

Els seus vins persistents i avellutats, elaborats amb garnatxa negra i carinyena, aixequen passions, tot i que que també tenen blancs de gran força i d’altres elaborats amb varietats dolces com la Pedro Ximénez o la moscatell. Una parada obligatòria si visiteu el Priorat a la recerca de vins negres exquisits és la Cartoixa d’Scala Dei, on els cartoixans van elaborar-hi vins i licors històricament.

2. DO CATALUNYA: De Catalunya al món

Aquesta DO és, probablement, una de les grans desconegudes per al públic. I això que és la més gran de totes, ja que acull més del 50% dels vins catalans amb denominació d’origen, en aquest cas –a diferencia de la resta– provinents de diferents territoris. Així doncs, la DO Catalunya no es troba subjecta a cap limitació territorial, de manera que dona lloc a vins molt variats però amb un denominador comú: el seu caràcter mediterrani.

Així doncs, quan demaneu un vi de la DO Catalunya potser us serveixen gewürztraminer o  albarinyo, però també varietats autòctones com la macabeu o la parellada. Potser acabeu amb un merlot entre les mans, un petit verdot, un cabernet franc o un samsó, entre moltes altres varietats de negre. Transversalitat pura, doncs, de la ma de la DO més venuda a Catalunya. 

3. DO CONCA DE BARBERÀ: Vins com una catedral

La trepat és la principal varietat de la Conca de Barberà, amb una tradició vinícola que es remunta a l’època romana. Aquesta dona lloc a vins delicats, afruitats i frescos, amb notes especiades i una lleugera graduació alcohólica, que han estat part de la cultura d’aquesta comarca tarragonina des de fa segles. Visitar la Conca de Barberà vol dir recórrer les anomenades Catedrals del Vi (batejades així pel dramaturg Àngel Guimerà) i gaudir d’un patrimoni històric i cultural excepcional. 

Amb més de 2.700 hectàrees de vinya, els 21 cellers d’aquesta DO es caracteritzen també per la seva vocació de recerca i una voluntat compartida de recuperar varietats tradicionals. És el cas de la samsó, la querol i la garró, entre d’altres, que donen lloc a uns negres sensacionals, sorprenents, divertits i gens convencionals.

4. DO EMPORDÀ: Tocada per la tramuntana

Hi ha poques coses més agradables que gaudir d’una copa de vi de la DO Empordà en alguna de les seves platges imponents. Res més estimulant que assaborir una carinyena o una garnatxa ben tocades per la tramuntana, elaborades amb mim en algun dels 51 cellers adscrits a aquesta DO tan popular. 

La DO Empordà engloba un total de 55 municipis distribuïts en dues comarques: 35 de l’Alt Empordà i 20 del Baix Empordà, que es delimiten en dues zones separades geogràficament. Al paisatge, ple de contrastos, es produeixen totes les varietats de garnatxa i carinyena que existeixen, de manera que si sou fans dels vins elaborats amb aquests raïms ja podeu preparar l’agenda: hi ha sempre un munt d’activitats enoturístiques!

5. DO MONTSANT: Joves d’avui dia

Malgrat que la DO Montsant és la més jove de Catalunya, les seves vinyes velles acumulen segles d’història. Els vins d’aquesta DO d’orografia variada i climatologia de contrastos són el resultat de molts segles de tradició agrícola profundamente lligada a les vinyes. Com reconèixer un vi de la DO Montsant? Per uns negres amb cos, on manen la garnatxa i la carinyena, ideals si us agraden els vins amb criança que mariden a la perfecció amb la contundent gastronomia de la zona. 

Els seus blancs, finíssims i molt ben estructurats, combinen la garnatxa blanca i la macabeu, tot i que també hi podreu trobar varietats com ara la pansal, la picapoll o la parellada, entre d’altres.

6. DO ALELLA: Petits grans vins

Els vins de la DO Alella, que abasta 31 municipis del Vallès Oriental, el Maresme i el Barcelonès, destaquen pel seu caràcter mediterrani, molt vinculat a l’orografia del territori. La combinació entre el sòl de sauló (de base granítica) i la versatilitat de la pansa blanca, la seva varietat principal, és un cavall guanyador que dona lloc a vins amb un grandíssim potencial d’envelliment. Hi trobareu escumosos sensacionals, vins joves frescos i mediterranis, vinassos amb criança i uns dolços espectaculars.  

Malgrat que els vins més populars de la DO Alella són blancs, a la zona hi trobem enòlegs intrèpids que treballen varietats de negre com ara la mataró, la sumoll o la garnatxa peluda. El resultat són vins tan interessants com inclassificables, que demostren que ens trobem en un territori vinícola vibrant i efervescent, potser per la proximitat amb el ritme de la ciutat de Barcelona.

7. DO COSTERS DEL SEGRE: Vins polièdrics

És tan difícil definir la DO Costers del Segre i són tan meravellosos els seus vins que la millor manera d’entendre les particularitats del territori és plantar-se en algun dels cellers de la zona i descobrir sobre el terreny els seus vins excel·lents. Amb més de 4.000 hectàrees de vinya i un total de 35 cellers, Costers del Segre va de la plana de Lleida al Pirineu profund. És per això que aquest territori divers es reparteix en set paisatges diferents, que donen lloc a vins units en la seva intensitat, amplitud i equilibri, amb bona acidesa, frescor, força i caràcter. 

La DO s'estén al llarg de la conca del riu Segre fins els Pirineus en una varietat de paisatges i climes que fa que hi hagi un munt de varietats autoritzades, tan blanques com negres. A banda de les tradicionals macabeu, xarel·lo i parellada, destaquen també la viognier o la godello, mentre que entre les negres hi trobareu principalment garnatxa i l’ull de llebre. 

8. DO PENEDÈS: L’experiència és un grau

Visitar les comarques del Penedès significa tenir sempre la sensació que tot gira al voltant del vi. Tothom en sap, tothom en parla i bona part de la població hi treballa directa o indirectament. 

Arribar al Penedès, una terra de contrastos que ha estat bressol de la viticultura des de fa 2.700 anys significa tenir ipso facto una copa de xarel·lo entre les mans, malgrat que també es fan escumosos sensacionals, uns moscatells deliciosos i alguns negres sovint desconeguts però que suposen el 35% de la producció. 

Amb més de 150 cellers i més de 2.500 hectàrees de vinya (amb gairebé el 90% d’elles ecològiques), la DO Penedès destaca pels seus contrastos: aquí hi trobareu des de petits enòlegs amb projectes transgressors basats en la sostenibilitat a grans cellers que han contribuït a donar prestigi internacional a una de les DO catalanes més populars entre la població.

9. DO PLA DE BAGES: La familia unida

Els vins d’aquesta DO nascuda el 1995 són pura autenticitat. Aquesta agrupa i protegeix els cellers i els vins elaborats a les comarques del Bages i part del Moianès, tots de tradició familiar i amb vinya pròpia. És un territori, doncs, ple de petits cellers que fan vins esplèndids amb la seva varietat més representativa, la picapoll, pero també treballen en la recuperació de varietats negres autòctones com ara la sumoll o la mandó. 

Barraques, tines a peu de vinya i murs de pedra seca formen part del patrimoni vitivinícola, avui reconegut com a patrimoni immaterial i Geoparc Mundial de la UNESCO. En l’actualitat la DO está formada per 17 cellers familiars molt ben organitzats, que conflueixen en la Ruta del Vi DO Pla de Bages amb un munt d’activitats per a tots els públics.

10. DO TERRA ALTA: Garnatxa al poder

Amb només 11.000 habitants, la Terra Alta és una de les comarques més despoblades de Catalunya i, malgrat això, la seva activitat vitivinícola es frenètica. La zona acull un total de 62 cellers, una xifra que s’ha multiplicat en els darrers anys, generalment petites explotacions amb ganes de fer vins poc convencionals, sense límits ni etiquetes, recuperant tècniques ancestrals de la zona (com els tradicionals brisats, tan de moda ara en entorns urbans). 

A la Terra Alta regna pràcticament en solitari la garnatxa blanca, es conrea el 33% de la Garnatxa blanca mundial, un percentatge que suposa el 75% de la producció a Espanya i el 90% de la Garnatxa blanca de Catalunya. Ës per això que la Terra Alta compta amb un distintiu de control específic de Garnatxa Blanca 100X100, de manera que si sou amants d’aquesta varietat aromàtica, fresca i elegant, ja ho sabeu: demaneu vins de la DO Terra Alta i descobriu com brilla la garnatxa.

11. DO TARRAGONA: De Roma, amb amor

La principal credencial d’aquesta DO tan mediterrània és la varietat macabeu, que dona lloc a grans vins i escumosos que es poden tastar seguint la Ruta del Vi de la DO Tarragona. Aquesta peripècia us portarà per alguns dels 27 cellers que formen la DO, entre ells les cooperatives modernistes que va projectar fa més d’un segle l’arquitecte Cèsar Martinell i que encara es poden visitar. Aquests temples del vi icònics conviuen amb cellers familiars de diverses generacions i nous projectes de mirada innovadora i contemporània encetats per joves enòlegs graduats a la Universitat Rovira i Virgili. 

Malgrat que la DO Tarragona es va crear fa 75 anys, la seva tradició vitivinícola és mil·lenària. Com demostra l’àmfora que hi ha al seu logotip, a Tarragona no només es beu bon vi des de l’època romana, sinó que els romans feien servir les àmfores per emmagatzemar i transportar aquesta beguda arreu d’Europa.

12. DO CAVA: L’ànima de la festa

La DO Cava és com l'ànima de la festa, fresca, vibrant i sempre a punt per a qualsevol celebració. Aquest vi escumós fet amb raïms com el macabeu, xarel·lo i parellada presumeix d’un caràcter únic, d’una explosió de bombolles i sabors que són pura exuberància. El cava és la combinació perfecta entre tradició i modernitat: artesania en cada ampolla, però vocació internacional, com demostren els 205 cellers i les més de 38.000 hectàrees dedicades a aquesta DO que a Catalunya s’estén per l’Alt i el Baix Penedès, l’Alt Camp, la Conca de Barberà i els Costers del Segre.

Quan parlem de cava ens referim a vins escumosos elaborats mitjançant el mètode tradicional, amb una segona fermentació en ampolla i una criança mínima de 9 mesos. Els Caves de Guarda Superior es caracteritzen per ser ecològics al 100% i provenir de vinyes de més de 10 anys. A més, s'ha creat un segell distintiu "elaborador integral" per identificar els cellers que gestionen tot el procés de vinificació a la mateixa propietat.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat