Àlex Rigola volia explicar la història del seu avi, soldat de la quinta del biberó durant la Guerra Civil, però un bon dia va caure-li a les mans l’'Incerta glòria' de Joan Sales i va tenir clar que havia de dur-la a escena. “A més, a la novel·la hi ha un triangle amorós”, ens diu el director d’escena, murri. De fet, a Rigola li van els reptes. I vuit anys després d’enfrontar-se a la novel·la riu de Roberto Bolaño '2666', de la qual en va fer la dramatúrgia amb Pablo Ley, aquest 2015 estrenarà al TNC 'Incerta glòria'. Serà a finals de maig, amb un repartiment en el qual hi haurà Joan Carreras, Andreu Benito i Marcel Borràs.
El projecte d’'Incerta glòria' és una vella història. Deu fer uns cinc anys que Rigola treballa en l’adaptació del text. Entremig va sortir del Teatre Lliure i va estrenar la versió alemanya del '2666' a la Schaubühne de Berlín, entre moltes altres coses. Sales no ha marxat mai del seu cap i, sobretot, la manera de convertir la seva obra mestra en teatre, cosa que ha fet en solitari. Aquestes festes l’acabarà. Ara està en el punt de si afegeix una rèplica, n’elimina una altra, i de mirar què fa amb 'El vent de la nit', la continuació en temps de postguerra i amb una sola veu de la història de Lluís, Trini i Soleràs, tres nois que viuen en carn pròpia un conflicte fraticida que marcaria la seva manera de veure el món i els posaria cara a cara amb la vida i la mort, i que el mateix Sales va patir: va estar al front i va marxar a l’exili, fins al 1948. Maria Bohigas, editora d’'El Club Editor', li ha passat la primera edició de la novel·la, de mitjans anys 50, i Rigola ha pogut comprovar que 'El vent de la nit' era un mer capítol final, a mode d’epíleg. Amb els anys, Sales va donar-li cos, i ara mateix els experts la consideren una novel·la a part.
Rigola també ha de triar els actors que li falten, per la qual cosa farà un càsting en breu. Objectiu: posar de moda una obra que ha estat al 'top ten' del Regne Unit aquest 2014 i que aquí és menys coneguda que altres ‘productes’ molt inferiors.