Manifesta 15: tota la cultura que trobareu a la nova edició de la Biennal Nòmada Europea

La trobada de pensament i art al voltant de la història, l’ecologia i la transformació social s’estén per la regió metropolitana de Barcelona, del 8 de setembre al 24 de novembre
  1. © Manifesta 15 Barcelona Metropolitana
    © Manifesta 15 Barcelona Metropolitana | Jacopo La ForgiaEva Fabregas, Devouring Lovers. Hamburger Bahnhof in Hamburger Bahnhof, Berlin, Germany on June 28, 2023 @Jacopo La Forgia
  2. Les Tres Xemeneies
    © Manifesta 15 Barcelona Metropolitana | Arnau Rovira
Time Out en col·laboració amb Manifesta 15 Barcelona Metropolitana
Publicitat

Manifesta 15 Barcelona Metropolitana és una de les cites més importants del calendari barceloní per a qualsevol persona interessada en l’art contemporani i el pensament amb sentit crític i una actitud responsable. Aquesta trobada biennal –és a dir, que es realitza un cop cada dos anys– ha estat durant un llarg temps un nexe d’unió entre diferents disciplines, com les arts plàstiques, l’arquitectura, la filosofia, la reflexió estètica i la política social, sempre amb una intenció de recuperar una part de la història tradicionalment poc aprofundida –la lletra petita de l’evolució de les ciutats, principalment Barcelona–, i amb una preocupació pel que vindrà, un futur que ara per ara està molt marcat pels canvis en el marc ecològic i la nova fisonomia de les ciutats en un temps de grans canvis socials. Si tot això us atreu, ja podeu marcar les dates: Manifesta celebrarà la seva 15ª edició entre el 8 de setembre i el 24 de novembre, 78 dies d’activitats que, per primera vegada, tindran una distribució descentralitzada, ja que es repartiran per tota la regió metropolitana de Barcelona.

D’una manera molt general, Manifesta 15 girarà a partir de tres idees: els nous conflictes socials (i com afrontar-los), el repte de cuidar-nos i cuidar el que ens envolta, i l’exercici de reflexió a partir dels futurs possibles que poden arribar en els propers anys. Cadascú d’aquests eixos temàtics tindrà una seu principal –i diferents subseus– en el triangle metropolità que formen els dos rius –el Llobregat i el Besós– i la muntanya de Collserola (de la cual Sant Cugat n’és l’epicentre). A partir d’aquí, el festival es ramifica en diferents obres d’art –immerses en el teixit urbà, amb un sentit molt arquitectònic–, simposis, debats i conferències que aprofundeixen en tots aquests aspectes. Assistir a Manifesta 15 és molt fàcil i assequible: amb una entrada única de 15 euros es pot accedir a qualsevol activitat en qualsevol dels espais programats, i durant tota la biennal. Podreu trobar més informació aquí o en els comptes de Facebook i Instagram. A continuació us donem més detalls de l’edició d’enguany.

1. Un programa local i global

En conjunt, Manifesta 15 més de 90 participants que presenten propostes en setze seus organitzades en tres clústers, que acolliran les branques temàtiques principals –i, com ja hem dit, es corresponen amb el Besòs, el Llobregat i Collserola. Una característica de Manifesta 15, a més de tractar qüestions globals urgents i preocupants al voltant de la cultura, és que fonamentalment ho fa en la petita escala local, però sense oblidar que Barcelona és un punt important en una xarxa d’interrelacions amb el món global. Per això, el 55% de participants són de Barcelona i rodalies, i la resta són convidats amb els quals podem compartir preocupacions i trobar respostes. Manifesta 15, per tant, té també aquesta voluntat de ser útil i pràctic, precisament perquè és proper.

2. Arxius exposats a l’editorial Gustavo Gili

Manifesta ha establert el seu espai de treball per a aquesta 15ª edició en un edifici emblemàtic de la Barcelona moderna de finals del segle XX, l’antiga seu de l’editorial Gustavo Gili, al carrer Rosselló. Un lloc ideal per exposar les noves reflexions de Manifesta 15 a partir dels arxius elaborats amb els participants Tania Safura Adam, German Labrador, i el departament d’Educació i Mediació. Una pila de projectes de recerca multiformat que examinen les històries compartides, genealogies locals i pràctiques pedagògiques del territori que revisen la història de Catalunya des d'altres angles per conèixer-la amb més profunditat. A més, és una porta d’entrada a la part estètica de l’art de Manifesta: obres que s’integren en l’urbanisme, que tenen una funció social en la seva intervenció en l’espai.

3. Equilibrant conflictes

Dels tres temes centrals de Manifesta, el que es desenvoluparà al clúster del Llobregat serà ‘Equilibrant conflictes’, que tindrà com a centre principal Casa Gomis, a El Prat, i que tindrà subseus a L’Hospitalet, Cornellà... El punt de partida és que vivim en un món en constant moviment, un moviment que en aquest incipient segle XXI sembla que s’accelera, ens sacseja i ens deixa sempre en desequilibri, i això té com a element central el canvi social, les migracions i la transformació de les ciutats. En aquesta àrea de debat i creació s’aprofundirà en aquest tema, amb la voluntat de diagnosticar el present i proposar alternatives que permetin un canvi responsable i a millor. Entre els participants trobareu els col·lectius La Casa dels Futurs o Embassy of the North Sea, o veus locals com Lola Lasurt, Matías Daporta o Claudia Pagès.

4. Cuidar i cuidar-nos

Aquest és el segon gran tema de Manifesta 15, i tindrà com a clúster principal Collserola, fonamentalment el monestir de Sant Cugat. El debat sobre els cuidats ha estat central en la reflexió social d’aquesta dècada –sobretot en un moment on cada cop més gent necessita una assistència específica degut als canvis demogràfics i la composició social–, però no només els cuidats personals, sinó també els cuidats generals: cuidar l’ecologia, lluitar contra la transformació climàtica... Aquestes activitats també es podran trobar a Granollers, Sabadell i Terrassa. En aquest bloc tindran veu i protagonisme figures internacionals com Tanja Smeets, MASBEDO, Eva Chettle o el col·lectiu Radio Slumber.

5. Imaginant futurs

El tercer i últim tema és de reflexió, utòpica però raonada, sobre el futur que tenim a tocar. Quins són els reptes, quins canvis podem afrontar? I, sobretot, quines utopies són les més raonables i pràctiques? A partir de debats, taules rodones, obres en l’entorn urbà i més activitats amb el centre principal a Les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs, aquest serà el bloc més especulatiu, però també el que podrà donar sortida a idees atrevides, perquè una de les tasques més fascinants del nostre temps és imaginar futurs sostenibles en un moment clarament pessimista. Hi participaran, entre d’altres, Rosa Tharrats & Gabriel Ventura, OJO Estudio, Niels Albers o el col·lectiu Jokkoo.

6. Fora per fer escola

Finalment, Manifesta 15 presenta un programa que complementa els altres i que porta per títol ‘Fora per fer escola’, una reflexió sobre les pràctiques educatives actuals i una iniciativa que vol il·lustrar idees i experiències que poden contribuir a desenvolupar les transformacions pedagògiques i ecosocials necessàries avui dia. Manifesta 15 va convidar a cinc col·lectius perquè repesquessin dels arxius històrics algunes temàtiques i hi fessin alguna reflexió, posant en diàleg les metodologies històriques dels moviments pedagògics amb les pràctiques educatives contemporànies. Alguns exemples de les temàtiques que s'hi tracten: la idea de l'Escola del Bosc de principis del segle xx per emplaçar la nutrició com un argument pedagògic central (del col·lectiu Paisanaje) o les xarxes comunitàries de solidaritat, seguint la influència de Batec, una xarxa autoorganitzada de mestres rurals de la dècada de 1930 (del col·lectiu Massa Salvatge). Una altra de les parades obligatòries a la gran festa del pensament que és el Manifesta 15.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat