Sidecars de vímet, homes amb barret d’elegància natural, dones jugant al tennis amb vestits que ara ens semblen de gala, la gran nevada del 1914, carreres de cotxes i motos a Montjuïc, ciclistes amb bigotis punxeguts, futbolistes amb clenxa al mig, les floristes de la Rambla, disfresses espectaculars, processons...
Podríem omplir pàgines i pàgines descrivint amb detall les 38 fotos que formen l’exposició '#MiremElPassat'. Així, amb un 'hashtag', ja que tot va començar fa uns quatre anys a les xarxes socials de la Diputació de Barcelona. Per promocionar la seva tasca i reivindicar la feina de l’Arxiu –i també per guanyar seguidors– es van empescar la idea de, cada divendres, compartir una de les fotos antigues que amb cura, professionalitat i gairebé alquímia s’han conservat. Sempre lligades amb l’actualitat –festes de la Mercè, Carnaval, estacions de l’any...– i buscant la complicitat dels barcelonins, ja que algunes de les imatges no estaven datades i no se sabia amb claredat on estaven fetes.
Les fotos són de tres fotògrafs, Frederic Juandó Alegret, Antoni Gallardo i Emili Juncadella. Tots tres homes de la burgesia catalana que van cultivar les arts i els esports i que, també pel seu estatus social, van tenir accés a aquestes instantànies que ens fan tornar a principis del segle XX i ens ensenyen com era la ciutat –la Sagrada Família només amb una façana, carrers i edificis que ja no existeixen, d’altres que han canviat del tot, els transports de l’època...–, els costums i també les diferències de classes o l’accés de les dones a coses tan simples com, per exemple, alguns esports.
Les fotografies responen a dues grans temàtiques, els esports i la societat, i totes són d’abans del 1930. A més de meravellar-vos amb el viatge al passat, penseu en la feinada de l’equip de l’Arxiu per recuperar i conservar aquestes peces que, en molts dels casos, els van arribar en plaques de vidre.
Fent referència al seu origen, '#MiremElPassat' mostra les fotos imitant els 'posts' a les xarxes socials, acompanyades de les biografies dels tres fotògrafs. També han creat una exposició virtual perquè la interacció amb el públic no s’aturi a la mostra física i serà allà on trobareu el formulari per sol·licitar una visita guiada.