10 motius per celebrar els 10 anys del Cruïlla

Ha passat una dècada i el festival més divers de Barcelona es manté fermament consolidat al calendari musical de l’estiu a Barcelona. L’edició de 2019 és molt especial i per això tenim moltes raons per celebrar-ho
@XaviTorrent
Time Out en col·laboració amb Cruïlla
Publicitat

Quan va néixer el Cruïlla, ho va fer a partir d’una premissa que la gran majoria dels festivals musicals –no ja de Barcelona, sinó de bona part d’Europa– passaven per alt: la diversitat. És a dir: la reunió dins d’un mateix marc de sons d’arrel i tradicionals amb la mescla mestissa de modernitat i passat, encreuaments d’estils i maneres de viure. Aquest punt de partida, passats deu anys de l’assentament del festival com una cita clau del calendari local d’espectacles a l’estiu –i també a la tardor–, no només s’ha mantingut, amb la confecció d’un cartell on hi ha pop, indie, hip hop, soul, mestissatge, flamenc i noves músiques urbanes, sinó també amb l’expansió de l’idea envers noves formes d’entendre el món a partir de l’ecologia, la tecnologia i les identitats culturals amenaçades per la globalització.

Aquest any, del 3 al 6 de juliol, el Cruïlla torna a ocupar l’espai del Fòrum per encetar la seva desena edició. Però, de fet, el Cruïlla ha començat ja –amb la sèrie Cruïlla Talks– i, sent com és una manera d’entendre la nostra relació amb el món, podríem dir que el Cruïlla es desenvolupa sempre al nostre interior. T’interessi més el festival com una experiència, com una manera de viure o com un esdeveniment d’estiu, però, tenim molts motius per celebrar aquests 10 anys de vida.

1. Cruïlla Talks

Una de les noves propostes incloses al festival d’aquest any és el cicle de conferències i diàlegs Cruïlla Talks, un fòrum d’idees coordinat per la periodista Agnès Marquès que aspira a traslladar molts dels conceptes i l’ideari que gira a l’entorn del projecte a un format participatiu. El cicle va començar l’11 de juny i reuneix entrevistes i taules rodones sobre feminisme, globalització i multiculturalitat amb la participació de personalitats com Paula Bonet, Khalida Popal, David Trueba, Tarana Burke o Marcelo D2. Per obtenir entrades, només cal fer una donació de 2 euros a l’ONG Proactiva Open Arms.

2. El primer festival 5G

Un dels esdeveniments tecnològics de l’any és l’arribada al mercat de la telefonia del 5G, la cinquena generació de smart phones amb més velocitat de processament i més capacitat d’interacció gràcies a la incorporació d’intel·ligències artificials. El 5G està cridat a ser una revolució en l’àmbit de les comunicacions, amb mes versatilitat, utilitat i capacitat d’interacció. Així, el Cruïlla serà un banc de proves per ‘testejar’ la tecnologia, amb el suport de Mobile World Capital Barcelona, en nom de 5G Barcelona, ACCIONA, Cellnex, Qwilt i MASMOVIL.

3. Kylie Minogue, concert únic a Espanya

La gran sensació musical d’aquest any, com l’any passat va ser-ne David Byrne, és l’actuació de Kylie Minogue en el marc de la seva actual gira mundial on repassa els grans èxits de la seva carrera. Això significa que, sense l’excusa d’un nou disc (sí publica, però, el recopilatori "Step Back in Time" aquest 28 de juny), la diva pop australiana es llençarà de cap a satisfer tots els desitjos dels seus fans. Sonaran tots els seus hits, que en té un munt, i a més serà l’únic concert de la gira que es faci a Espanya. Una exclusiva que no s’hi val a deixar passar.

4. Compromís ecologista

La conservació del planeta és un dels conceptes crucials del segle XXI, poc a poc creix i es consolida la preocupació –i la resposta– envers el canvi climàtic, l’extinció d’espècies animals, la destrucció d’hàbitats i entorns naturals i la contaminació dels mars. En aquest sentit, el Cruïlla, fidel amb el seu compromís ecològic, vol que aquesta edició sigui biodegradable i completament lliure de plàstics. Tots els materials que es faran servir a les barres de bar i als food trucks seran reciclables i no contaminants.

5. Qualitat per sobre de tot

Una de les queixes més freqüents que expressen els assistents a festivals musicals és que hi ha massa oferta i no els hi dona temps a veure res. Molts concerts coincideixen en el temps, estan molt allunyats entre si, i és impossible, no ja estar a tot arreu, sinó estar-s’hi amb temps de sobre per gaudir d’una actuació. Això no passa al Cruïlla: hi ha pocs escenaris, els horaris no són maratonians i l’oportunitat per veure molts concerts sencers és absoluta. La qualitat està per sobre de la quantitat.

6. Un cartell variat i equilibrat

A més a més, el cartell està pensat per satisfer diferents tipus de públic, molts d’ells generalment poc cuidats durant la resta del calendari musical a Barcelona. Al Cruïlla hi haurà hip hop popular (Black Eyed Peas) i cançó d’autor (Jorge Drexler), pop de mases (Kylie) i soul contemporani intimista (Michael Kiwanuka), mestissatge (Berri Txarrak) i indie (Vetusta Morla), reggae i música brasilera, reggaetón, pop català i músiques del món. De tot, per a tots, i amb un segell de qualitat inqüestionable.

7. Aposta per la comèdia

Hi ha qui diu que la comèdia és el nou rock’n’roll, i que els còmics –generalment els monologuistes– han creat un circuit propi nodrit amb molt de públic i molt d’entusiasme. D’aquest moment dolç de la comèdia en tenim exemples a la ràdio, la televisió, el mercat editorial i els teatres, i el Cruïlla vol fer-se ressò d’aquest boom de l’humor amb un espai dins del festival, la carpa Cruïlla Comedy, coordinada per Tomàs Fuentes, on hi actuaran monologuistes com Iggy Rubin, Danny Boy River, Valeria Ros o Antonio Castelo, entre molts d’altres.

8. Aposta per l’art d’avantguarda

Una altra de les divisions temàtiques del festival serà el Cruïlla Arts & Performance, una explosió d’art que es donarà al recinte del Fòrum durant els quatre dies d’activitats i que consistirà en una exposició repartida pel recinte d’obres d’art contemporani a càrrec de la companyia Antigua i Barbuda –amb una retrospectiva de l’obra recent de Jordà Ferre– i una performance itinerant de La Fura dels Baus i una altra de l’Aquelarre de Cervera. Foc, dimonis i teatre a dojo.

9. Escenaris amb vida

L’escenari principal del Cruïlla també serà una mena d’obra d’art, decorat per l’ocasió per l’artista Lluís Danés, que ha ideat una escenografia anomenada ‘Origen’ per representar l’escenari com una mena de punt de partida per una evolució, amb un component naturalista molt reforçat. I és que l’art no està només en la música, sinó també en el marc que fa possible que la podem escoltar en directe.

10. I això és només el principi

Cruïlla fa deu any, i el viatge continua. El compromís del festival és el de millorar, continuar endavant i reforçar el seu espai en el calendari cultural de Barcelona durant l’estiu. També a la tardor, ja que quan conclogui aquest Cruïlla començaran a preparar les de l’octubre. El festival no viu de la nostàlgia, sinó de les noves idees. I en vindran més en el futur. Això només és el principi d’un nou viatge.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat