Ja sabem tot el que ens espera a la nova edició del Barcelona Districte Cultural!

El nou circuit cultural del BDC inundarà els barris i els centres cívics de teatre, dansa, circ, música en directe, cinema familiar i pensament la temporada del 2024-2025. Arrenca a l’octubre i els espectacles són de franc, a què espereu?

Ulises Fontana
Ulises Fontana
Time Out en col·laboració amb Ajuntament de Barcelona
Publicitat

Barcelona Districte Cultural convertirà la ciutat en un teatre, un circ, un museu, una sala de concerts, una universitat i gairebé tot el que us pugueu imaginar al llarg de tot l'any. Una gran festa que apropa la cultura a la ciutadania, integrant el teixit social i fomentant la participació activa dels veïns en la vida cultural del seu barri. 

A diferència d’edicions passades, s’exploren altres terrenys, incloent noves i diverses disciplines, i expandirà la seva oferta a 47 equipaments culturals de tota la ciutat, la majoria en centres cívics. Les actuacions, exposicions i activitats s’agruparan en quatre categories: Escena, amb espectacles d’arts escèniques, teatre, dansa i música; Pantalla, amb projeccions de pel·lícules de caixet i sessions familiars dinamitzades per a criatures; Temporals, diferents col·leccions d’arts visuals; i Argumenta, xerrades i activitats per reflexionar i estimular l’intel·lecte. El resultat és un total de 380 activitats gratuïtes top que us faran gaudir de la cultura de qualitat de valent, sense necessitat de buidar cap guardiola.

Alguns dels circuits culturals donen el tret de sortida de la temporada tardorenca aquest mateix octubre i és que no queda gaire temps per a algunes de les actuacions i activitats. Que no us agafi desprevinguts! Tranquils, que us traiem les castanyes del foc explicant-vos tot el que hi podreu trobar i quan arrenquen -per més detalls, entreu a la pàgina web del BDC-.

1. Escena: s’aixeca el teló! 

La 16a edició d'Escena, durant la tardor del 2024, ofereix una programació variada amb més de 230 funcions gratuïtes de teatre, circ, dansa i música des de l’octubre fins al desembre. La propera edició se celebrarà entre el febrer i l’abril. Aquesta edició tracta temes socials complexos, amb obres com 'Malparida', que aborda la violència obstètrica, 'La Muda', que parla de l'abús sexual infantil, i 'Tituba', una reflexió sobre el racisme i masclisme. També es pot gaudir de teatre visual i poètic amb 'El tiempo de las tortugas' de Dora Cantero, i monòlegs com 'Mis cosas y yo', de Diana Pla Solina. A més, el musical 'Black Side Story' utilitza l'humor per denunciar els micro-racismes quotidians, mentre que Pau Vinyals recupera l'obra 'El gegant del Pi', que reflexiona sobre el franquisme i la memòria històrica.

El circ és present amb espectacles d'humor com 'Charlas de Azucarillo' i l'acrobàtic 'Gran Sonata', a més de propostes experimentals com 'Lady Panda' de Clara Poch. La dansa, per la seva banda, aporta reflexions sobre la identitat i les cultures amb peces com 'Nomades' de Nomad Dance Collective, o la visió de la dona en el flamenc a 'Neo' de Cristina López. També destaquen 'Rel i Grapa' dels germans Pérez Armero, que combinen tradició i contemporaneïtat, i la sessió doble de dansa amb 'Picnic on the Moon' i 'El elogio de la fisura'.

La música en directe inclou set propostes amb una forta presència femenina, com l'indie pop de Matilda Miranda, el jazz d'Alba Careta, les melodies íntimes de Lia Sampai, o la fusió de fado, pop i jazz de Névoa i Vicenç Solsona. També hi participen grups com Tronco, que aporten un pop fresc, i les bandes The Rhythm Treasures i The Slingshots, que combinen funk i soul amb molta energia.

Escena no només se centra en els espectacles, sinó que també promou activitats complementàries com xerrades, col·loquis i passis especials per a escoles, per apropar la cultura a tots els públics. El circuit és inclusiu, amb algunes funcions adaptades per a persones amb discapacitat, subtitulació i llengua de signes, i fa accessible la cultura a tota la ciutadania. Tothom hi és més que benvingut!

2. Pantalla: cinema de qualitat

Anar al cinema mai passa de moda, i encara més si és de franc. La 13a edició de Pantalla Barcelona també comença a l'octubre. Aquest circuit de projeccions gratuïtes, organitzat per l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), oferirà 10 pel·lícules en un total de 70 projeccions. Una dotzena de centres cívics programaran una combinació de produccions locals i internacionals, amb títols reconeguts per la crítica i premiats en festivals, com 'As bestas', 'Sala de profesores' o 'Robot Dreams'. Les entrades es poden reservar a les webs dels centres o presencialment fins a completar aforament.

La programació es defineix a partir d'una temàtica social votada pels centres cívics, que després adapten la seva selecció a les activitats i públics habituals. A més, aquesta edició de Pantalla també inclou sessions familiars amb el programa Petit Cine Club, que oferirà 6 sessions temàtiques i 90 projeccions de pel·lícules per a nens, com 'Dúnia i l’eco del tambor' o 'El gat Tabby i altres històries felines', totes amb valors positius i educatius per als més petits. A què espereu per a escarxofar-vos entre les butaques?

3. Temporals: arts plàstiques i visuals en acció

Us encanta anar a museus, visitar exposicions? Conegueu l’enorme talent dels artistes de la nostra regió. Temporals és un programa d'arts visuals de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona creat per apropar l’art contemporani als barris. Aquesta tardor del 2024, es presenten 5 projectes expositius en 8 centres cívics, amb artistes com Miquel Garcia, Núria Nia, Mònica Roselló, Jordi Guillaumet, Fabrizio Contarino i el Col·lectiu Hamaca. Les exposicions itineraran per tres centres, oferint una experiència adaptada a cada barri, fent pont entre els artistes i la comunitat.

Hi haurà de tots els gustos! El programa inclou activitats participatives com tallers, itineraris guiats, converses amb artistes, accions performatives i lectures de contes per a infants. Durant el 2024, s’han programat fins a 60 accions en col·laboració amb col·lectius locals. Per a la primavera-estiu de 2025, ja hi ha 9 projectes expositius previstos en 13 centres cívics, amb artistes com Marc Larré i Nathalie Rey. La diversitat de temàtiques us permetrà explorar conceptes tan interessants com la memòria històrica i la llibertat personal. Cada projecte busca connectar amb diferents públics, especialment amb aquells poc familiaritzats amb l'art contemporani, i continuarà fins al 2026, amb un total de 34 projectes expositius i 100 exposicions.

4. Argumenta: temps de pensar

Us interessa... quasi tot? Sou uns aficionats als pòdcasts, entrevistes, xerrades o a llegir assajos? Llavors, Argumenta, és per a vosaltres. És el programa dedicat al pensament crític de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona, la seva 6a edició va des d’octubre del 2024 fins al març del 2025. Aquesta edició, centrada en el concepte d’emergència, oferirà 11 xerrades úniques en 24 sessions en 6 centres cívics, amb la participació de pensadors i activistes com Aina Tarabini, Jordi Armadans i Miquel Missé.

Des de la seva creació l’any 2021, Argumenta ha explorat temes com la por al segle XXI i la salut mental, amb més de 2.000 assistents a les vuitanta xerrades anteriors. Les sessions es caracteritzen per la col·laboració amb entitats locals. A més, si no hi podeu assistir presencialment, també podeu apuntar-vos en línia: algunes sessions es poden veure en streaming (ho trobareu indicat al seu web).
En edicions passades han participat noms com Daniel Innerarity, Jean Wyllys i Eudald Espluga. Aquesta edició busca fomentar el pensament crític sobre els reptes actuals, promovent el debat obert entre la comunitat de Barcelona en un format inclusiu i dinàmic.

Com veieu, un munt d’opcions culturals al vostre abast. Trobeu el circuit que més us agradi i, a gaudir! 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat