El boom dels 'legal highs' i 'research chemicals'
El dia que vaig veure en una 'rave' unes noies esnifant un Rubifen (aquelles pastilles que ajuden a concentrar-te), vaig adonar-me que hi havia moltes més drogues legals entre nosaltres del que pensava. El que mai no m’hauria imaginat és que l’Institut Nacional de Toxicologia tingués detectades més de 350 substàncies (el 2012 eren 251) de les quals només 234 estan fiscalitzades internacionalment. Tant 'legal highs' com 'research chemicals' fan referència al mateix: drogues que encara no s’han prohibit. Només es diferencien en el fet que les primeres es venen empaquetades i amb un nom comercial, més atractiu per al consumidor, mentre que les segones només porten el nom original del compost químic i acostumen a venir en una simple bossa de plàstic.
És cert que col·locar-se amb substàncies legals no és precisament descobrir la sopa d’all –la primera experiència amb drogues dels Beatles va ser amb unes pastilles per aprimar-se que es deien Preludin i contenien fenmetrazina, un estimulant–, però el boom dels últims quatre o cinc anys del comerç d’aquestes substàncies a la xarxa ha posat en alerta autoritats i experts.
“El fet que vagin precedides de la paraula legal fa que semblin menys nocives, però la realitat ens diu precisament el contrari” opina Fernando Caudevilla, metge de família i investigador en temes relacionats amb el consum de drogues. “No sabem quina és l’extensió del fenomen, ja que tenim molt poca informació, però a escala europea hem vist un increment de la detecció d’aquestes substàncies en els últims anys”, explica Calzada. Teresa Brugal, coordinadora del Pla d’Acció Sobre Drogues de Barcelona, també reconeix que fa uns anys que segueixen de prop l’arribada d’aquestes substàncies, però de moment no han previst cap actuació especial. “Estem atents al tema i, si n’augmenta l’extensió, hi farem alguna cosa, però com que parlem de substàncies legals és molt difícil actuar des de l’Administració”, afegeix. Una font dels Mossos es queixa del mateix: “Hem fet algunes confiscacions a Ciutat Vella, però no hem pogut imputar ningú perquè les substàncies no estan prohibides”. Des de la Línia Verda, el servei d’informació i orientació sobre drogodependències (900 900 540), reconeixen estar al corrent de la qüestió, però matisen que de moment ningú no ha sol·licitat tractament per aquestes drogues.