L'homenatge que Núria Feliu (1941-2022) mereixia ha arribat en forma d'una gran exposició al Palau Robert comissariada per Òscar Dalmau i amb guió de Julià Guillamon. Aneu-hi, perquè sovint la importància musical i artística de la Feliu en aquest país ha quedat una mica tapada pel personatge. Organitzada en cinc sales i per ordre cronològic, la mostra comença al seu barri de Sants, on venia llegums al mercat, però de seguida descobrim la Feliu que s'inicia amb la companyia Teatre Experimental Català i amb el grup de música ie-ie Donald Duc.
Ben aviat, el 1965, fitxa per Edigsa i esdevé una pionera del jazz no només a Catalunya sinó a tot l'Estat. En l'interval de dos anys publica sis discos del gènere amb músics de primera fila (i Tete Montoliu, esclar) i adaptant el repertori nord-americà. Aquí resulta impressionant veure alguns dels discos de la seva col·lecció personal (de Sinatra amb Count Basie, Coltrane i Johnny Hartman, Duke Ellington, Ella Fitzgerald...).
A l'exposició també veiem el seu vessant d'activista i d'icona pop
Però no només de jazz s'alimentava la Feliu, sinó també de musicals (viatjava a Londres, Nova York i París a veure'ls i tornava amb els discos per adaptar-los) i música de cinema (va fer un single amb 'Jesus Christ superstar' a la cara A i 'Emmanuelle' a la B), però també va recuperar el bolero i el cuplet i va ser una gran emprenedora (no us heu inventat res Bad Gyal i Rosalía): Després d'aconseguir fitxar per Hispavox cantant en català, decideix trencar amb la gran discogràfica espanyola del moment i crear la seva pròpia companyia per tirar endavant els seus projectes.
A l'exposició veiem també el seu vessant activista (compromesa amb la lluita veïnal, antifranquista i per la música viva) però també la seva dimensió d'icona pop en tots els àmbits de la comunicació de masses (la ràdio, la televisió, els àlbums de cromos, les revistes i fins i tot els còmics).
Concerts i grans il·lustracions
La mostra està plena de fotografies, retalls, audiovisuals i objectes i també inclou quatre il·lustracions de gran format fetes per quatre artistes (Kavel Rafferty, Maria Picassó, Júlia Solans i Queralt Guinart). A més a més, arran de l'exposició es faran tres concerts: amb la Big Band de Granollers al Palau Robert (14 d'abril), un altre al Palau de la Música (15 de maig) i altre cop al Palau Robert, amb 'Feliu icònica', un concert organitzat per Andreu Rami amb diversos artistes (19 de maig).
No et perdis la llista amb les millors exposicions que hi ha ara mateix a Barcelona.