Castell de Montesquiu (Osona)
Foto: ShutterstockCastell de Montesquiu (Osona)
Foto: Shutterstock

29 escapades molt a prop de Barcelona per gaudir de la natura

Senderisme? Escalada? Una visita cultural? Un bon àpat? Als parcs i espais naturals podreu fer aquestes i moltes altres activitats

Publicitat

Parcs naturals, cascades, rutes, llocs amb història, activitats per passar-s'ho bé en família i per guanyar adrenalina...  A una hora o menys de la ciutat podem fer un petit viatge o escapada perfecta per agafar aire i renovar les forces en bell mig de la naturalesa. Aquí trobareu una selecció de les millors activitats que podeu fer als espais naturals de les comarques de Barcelona.

No t'ho perdis: Els pobles més bonics de Catalunya

HISTÒRIA I CULTURA

  • Museus i institucions

El castell de Montesquiu ha sofert molts canvis, exteriors, interiors i d'usos, des que es va alçar la primera torre de guàrdia cap al segle IX, encarregada pel comte Guifré el Pilós. Al principi del segle XX, la família Juncadella, representativa de l'alta burgesia del moment, donen a l'antic espai l'aparença de castell que té actualment i completen els jardins. L'espai té una molt bona conservació pel fet d'haver estat habilitat des de la baixa edat mitjana fins a pràcticament finals del segle XX.

 

  • Museus i institucions

Important exemple del romànic català, aquesta escapada prop de Barcelona, a Sant Pere de Casserres, és també magnífica per l'indret en què s'ubica, al damunt d'un meandre del Ter. Ja a dins hi observem un monestir humil, però ple de detalls encantadors, com el petit claustre, el locutori que més endavant s'ha convertit en celler, o les tombes antropomorfes, que fan evident que l'edifici es va alçar al damunt d'una necròpolis. Per tal de fer la visita més atractiva, les sales estan ambientades amb mobiliari i estris antics. 

 

Publicitat
  • Museus i institucions
  • Art i disseny

Les sales modernistes de Puig i Cadafalch acullen col·leccions de gran valor al cor de l’emblemàtica muntanya. Al Museu de Montserrat hi trobareu pintures del Renaixement i del barroc que conviuen amb autors dels segles XIX i XX, i amb objectes del Pròxim Orient i orfebreria. Ja sabem que Montserrat té molts altres encants, però com a mínim una vegada a la vida heu de creuar la porta del seu museu.

  • Viatge
  • escapades

Si diem la Roca del Vallès us vindrà al cap el centre comercial, però potser desconeixeu que ben a prop del municipi hi ha un passeig de dues hores que uneix diversos megalits prehistòrics, alguns dels quals tenen més 5.000 anys d’antiguitat. La ruta va de Can Gol a Céllecs i comença al carrer de la Pineda a la cruïlla amb la BV-5001, a la urbanització La Pineda. Un cop allà només cal anar seguint les indicacions que us anireu trobant.

Publicitat
Al cim de la Mola
Al cim de la Mola

Una de les excursions més populars que podeu fer al parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac és pujar al cim de la Mola, a 1.103 metres d’altitud. Gaudireu d’una bonica caminada (aproximadament una hora i mitja des del quilòmetre 3,9 de la carretera BV-1221) i tindreu la recompensa de descobrir, quan arribeu a dalt, el monestir romànic de Sant Llorenç del Munt, originari del segle XI. Es fan visites guiades a l’església i també podreu veure l’exposició permanent sobre l’ocupació humana i cultural de la muntanya.

L’univers d’un astrònom
L’univers d’un astrònom

Mecenes cultural, humanista, home de ciències i de lletres, Rafael Patxot i Jubert (1872-1964) té a la Masia Mariona, seu de l’oficina del parc natural del Montseny i que va ser la seva casa d’estiueig, un espai on se’l recorda. L’exposició permanent 'Univers Patxot' descobreix el seu fascinant llegat a través de cinc sales i un audiovisual. Patxot va finançar projectes com l’Estudi de la Masia Catalana o el Cançoner Popular, i va ser reconegut internacionalment com a astrònom i meteoròleg.

Publicitat

Talaia de natura i història, a la muntanya d’Olèrdola, entre la plana del Penedès i el Garraf, podem passejar pel que queda de l’antic poblat iber, la fortificació romana i la ciutat medieval, amb l’església de Sant Miquel (segles IX-XII), les restes del castell i les tombes antropomorfes com a punts culminants. El conjunt monumental d'Olèrdola és una de les seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

8. Amb vistes al Barcelonès

La ruta de Sant Jeruni de la Murtra és un itinerari senzill i circular pel parc de la Serralada de Marina, amb inici a Montigalà (Badalona), té com a gran element patrimonial el monestir gòtic de Sant Jeroni de la Murta. Situat entre Santa Coloma de Gramenet i Badalona, aquest antic monestir jerònim fundat al segle XV ofereix ara les seves cel·les a les persones que busquen un lloc de silenci i pau. Els horaris són els següents:

AGOST: tancat, no es fan visites ni tampoc servei d’hostatgeria.
Diumenges només missa dominical a les 13.15 h

RESTA DE L'ANY
De dimarts a dissabte: de 10 a 13 h
Possibiltat de guia de dimarts a divendres per a grups i indiviuals, concertant a info@lamurtra.cat. Dissabtes visites sense guia. Diumenge: només visites guiades a les 10.30 h i a les 11.45 h.
Aforament limitat, cal reservar a info@lamurtra.cat

EN ACTIU!

9. Una pedalada planera

Per als amants de les dues rodes, però que no estan per pujar un port, res millor que fer unes pedalades per un espai tan planer com és el parc agrari del Baix Llobregat. Al llarg de l’any diferents empreses organitzen sortides en grup i en companyia d’un guia que explica l’activitat del parc. Però també, esclar, hi podeu anar pel vostre compte, sempre respectant les indicacions i la prioritat dels vehicles agraris. Informeu-vos-en a la Masia de Can Comas, l’oficina del parc.

10. Una passejada equina

Per fer aquesta proposta no cal estar gaire preparat físicament, només tenir l’impuls necessari per pujar dalt del cavall. Una vegada ben asseguts i convertits en genets, cal seguir les indicacions de l’instructor i gaudir del passeig per Collserola, el parc natural més metropolità. A Sant Cugat del Vallès trobem hípiques que organitzen aquestes excursions, i com que la població es troba en una de les entrades del parc, amb pocs passos de l’equí ja serem per camins de terra i trepitjant pinassa.

Publicitat

No només és una de les poblacions més boniques de Catalunya (i de tot el món!) sinó que, a més, Rupit, a la comarca d’Osona, és un lloc ideal per practicar el barranquisme gràcies a la geomorfologia del Collsacabra. El salt de Sallent, amb una caiguda de gairebé 100 metres, és un dels punts més espectaculars, però hi ha també circuits per als quals tot just comencen i empreses que s’hi dediquen, i us garantiran una segura i bona pràctica.

12. Vinyes des de les altures

Us imagineu veure les extensions de vinyes penedesenques a vista d’ocell? Deixar-vos portar per les brises a diverses alçades i gaudir del paisatge? Doncs deixeu d’imaginar-ho perquè és possible! L’empresa Globus Kontiki prepara vols especials a la carta en aquesta comarca. Una experiència inoblidable i que, a més a més, aquí té la singularitat que podreu complementar amb una visita a unes caves i la corresponent degustació.

Publicitat

13. Fent l'esquirol

Fer circuits entre arbres, passar d’un a l’altre a través de diferents passarel·les, lliscar amb les tirolines o escalar xarxes són accions divertides i que ens donen una visió diferent de la natura, a una altra altura, al mateix temps que ens fan sentir una mica esquirols. A més a més, aquestes instal·lacions acostumen a disposar de diversos circuits, aptes per a petits i grans i per a més i menys atrevits. Un dels més veterans, El Bosc Vertical, el trobareu a Canyamars, terme municipal de Dosrius, al Maresme.

14. Sentir el buit sota els peus

Una via ferrada és un itinerari vertical equipat amb claus, grapes, cadenes i altres elements que permeten un ascens amb seguretat a zones de difícil accés. També hi ha un cable de ferro on enganxar els mosquetons. Vallcebre, a la comarca del Berguedà, és un dels paradisos d’aquesta pràctica, i hi ha tres vies a fer de diversa dificultat, així com un camí equipat, l’Aeri de l’Àrtic. Potser no cal ni dir que si tot just us hi voleu posar, cal que contacteu amb guies experts per fer aquesta activitat.

Publicitat
El paradís dels ‘Spiderman’
El paradís dels ‘Spiderman’

Les parets de la muntanya de Montserrat són ideals per practicar l’escalada, i certament en aquest espai natural hi ha molts itineraris a fer, de molt diferents dificultats, i moltíssims escaladors que els afronten. Si sou dels que no ho heu provat mai i us pica la curiositat, sapigueu que hi ha empreses que organitzen batejos d’escalada perquè se’n tingui un primer contacte, tant amb la roca com amb els materials que s’usen i les tècniques bàsiques de progressió i assegurament.

No volíem acabar aquest apartat sense referir-nos a un itinerari que uneix tres espais naturals com són el Montseny, Sant Llorenç del Munt i l’Obac i Montserrat. La ruta Els 3 monts suma 106 km i està dividida en sis etapes. Permet a qui la fa conèixer a fons els paisatges i el ric patrimoni d’aquests llocs, des de l’arquitectura de pedra seca fins a edificis modernistes.

CAMINS I CORRIOLS

Al voltant de Sau
Al voltant de Sau

Aquest recorregut circular per l’espai natural de les Guilleries-Savassona surt de Vilanova de Sau. Caminarem entre roures, alzines, aranyoners i arboços i, desviant-nos un xic del camí, podrem fer l’ascens al puig del Far, de 826 m. Les muntanyes boscoses de les Guilleries, refugi dels mítics bandolers, i els cingles de Tavertet i Sau són els elements més destacats i, amb una mica de sort, podreu veure fauna diversa.

18. Tradició vitivinícola

Un senzill recorregut que ens permet conèixer les tines de la vall del Flequer, un seguit de construccions de pedra seca, tines i barraques, que són un bon exemple de la tradició vitivinícola a la comarca del Bages, i sobretot de com s’ho feien els pagesos fa unes quantes dècades per evitar que la collita es malmetés. Hi ha catalogades fins a 103 tines enmig de les vinyes i algunes tenien una capacitat de fins a 31.000 litres!

Publicitat

Si voleu afegir més ingredients a la vostra caminada, opteu per la Geo ruta de la Pleta, al Garraf: a través d’un joc, haureu de localitzar un tresor amagat en un punt de l’itinerari, després de resoldre un seguit de pistes i amb el suport d’un dispositiu GPS. Totalment accessible, aquesta passejada de poc més d’un quilòmetre comença a la Pleta, antiga masia d’estil modernista usada també com a pavelló de caça per la família Güell, i rehabilitada per la Diputació de Barcelona com a seu de l’oficina del parc del Garraf.

20. Fonts amagades

Podeu fer una ruta per les fonts amagades del parc del Foix, que també s’organitza periòdicament des de la Diputació. Descobrireu la fondalada de la font de Sant Llorenç i la font del Llop. El punt de trobada és el castell de Penyafort, i el recorregut, d’uns 5 km, presenta una dificultat baixa-mitjana. Un dels punts culminants és quan s’arriba a les restes de l’antiga capella romànica de Sant Llorenç de la Sanabra, des d’on hi ha unes vistes excel·lents de la plana penedesenca.

Publicitat

21. Una masia amb encant

Està bé que la gent que té bon gust l'utilitzi per reformar masies com aquesta: no tothom ho hagués fet amb la mirada delicada de l'Ernest, que ha trobat la combinació perfecta per arrelar-nos al passat amb tocs enlluernadors de modernitat. Si entres en aquesta casa dels peus del Montseny, us envairà una sensació d'harmonia i plenitud. És evident que aquelles parets han vist tota mena de quotidianitats i anècdotes, però anys després, tot és pau. 

L'Ernest ha reformat aquesta masia de 1.100 anys a les afores del municipi de Centelles que el seu avi va comprar per fer-hi un estable, i on ell corria amunt i avall quan era petit. Ara, de tot el que havia estat, en queden mobles restaurats i una sensació de calma. La resta, que ha estat reformat intentant conservar al màxim les estructures originals, s'ha distribuït en dues sales d'estar àmplies i lluminoses i dues habitacions dobles amb lavabo privat que es poden reservar per Airbnb. Només veure l'habitació ho sabreu: dormireu molt bé. La casa, coberta d'heura, té un petit jardí davant a on prendre la fresca o menjar. La cuina no està inclosa a la reserva, així que haureu de degustar restaurants de la zona. L'Ernest ens recomana el Mas Estanyol i el Restaurant Oller, i amb això també té bon gust. La tranquil·litat de la casa us atraparà, però si teniu ganes de sortir teniu el Tagamanent a quinze minuts i tot el Montseny a cop de pedalada.

DIVERSIÓ EN FAMÍLIA!

21. Educació ambiental

Una masia del segle XV situada dins el municipi de Cerdanyola del Vallès és avui Can Coll Centre d’Educació Ambiental, espai gestionat pel Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. És punt de partida de diversos itineraris, on pots passejar a peu amb tota la família o, si ho prefereixes, pots realitzar-los en bicicleta. 

22. Pujada al castell de Burriac

Quan una excursió té el punt culminant en un cim amb magnífiques vistes, i a més hi trobem les restes d’un castell medieval, ens sentim de seguida recompensats per l’esforç fet. Pujar a Burriac (401 m) no és difícil i es pot fer amb canalla, només els darrers metres són una mica més costeruts. Podeu iniciar la caminada prop d’un lloc on deixar el vehicle: al costat de la Font Picant de Cabrera de Mar.

Publicitat

23. Un animal dòcil i fort

La majoria d’infants senten una gran atracció pels animals, sobretot si són tan dòcils com els rucs. I si a més a més hi poden pujar al damunt i els porten una estona, la festa ja és total. Així que estem gairebé segurs que els fareu feliços si un dia aneu al Rukimon, espai on conviuen totes les races de rucs de la Península, i feu una passejada dalt d’aquest equí també famós per la seva força.

24. Camins d’en Serrallonga

El més conegut dels bandolers, Joan Sala i Ferrer, àlies Serrallonga, va néixer el 1594 al mas la Sala, als afores de Viladrau, on el patronat de turisme organitza un itinerari fàcil i ideal per fer amb nens ens hi du des del centre de la població. El mas és bé cultural d’interès nacional, i pel camí trobareu fonts i l’Arborètum de Viladrau, amb gran varietat d’herbes remeieres i plantes aromàtiques.

Publicitat

25. Transports singulars

Cap altre indret del país reuneix tants transports públics singulars: un tren cremallera, un aeri i dos funiculars. A la muntanya de Montserrat pren més sentit que enlloc el que deia el poeta: arribar a lloc és important però també, o potser més, el viatge que es fa. Desplaçar-se per l’emblemàtica i espectacular muntanya amb aquests vehicles és per si sol una autèntica atracció i una experiència per a petits i grans.

EL PARC, A TAULA

Als parcs de la XPN teniu molts allotjaments per triar, i en molts d’ells us oferiran àpats amb productes de proximitat. És el cas de La Morera, al Montseny, una casa de turisme rural que disposa de 27 places i que es pot llogar per habitacions amb esmorzar, mitja pensió o pensió completa. A més, els seus responsables organitzen activitats i sortides guiades.

Vi i poesia
Vi i poesia

Aquest itinerari comença amb un tast poètic del vi 5 Quarteres al casalot de Marquet de les Roques, on estiuejava el poeta Joan Oliver, Pere Quart. Segueix entre vinyes per La Muntada, on es fa un segon tast del Picapoll 5 Quarteres. I acaba al restaurant Racó de Can Brossa, situat en una masia del segle XIII. 

Publicitat

28. Gòtic i romà amb vi

Des del monestir gòtic de Sant Jeroni de la Murtra ens endinsem a la masia de Coll de Canyet per tastar el vi que elabora, l’Orígens. Després de passejar entre vinyes, es dina al restaurant Ca l’Arqué i, per acabar, es visita Baetulo al subsòl del Museu de Badalona.

Al Maresme, Bouquet d’Alella organitza propostes enoturístiques com un esmorzar de forquilla compost per tomàquet, formatges i embotits amb un tast de vins en el pati de la masia envoltada d’un fantàstic paisatge entre vinyes; o si preferiu una versió més rústica, un pícnic entre vinyes. Amb totes dues opcions us faran una visita al celler.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat