Sónar
© Iván MorenoEnric Palau, Sergi Caballero, Ricard Robles
© Iván Moreno

Premis Time Out Barcelona 2018

Aquí teniu els millors de l’any, aquells que heu escollit amb les vostres votacions!

Publicitat

Ja fa deu anys que els Premis Time Out guardonen els protagonistes de la cultura de Barcelona. Nosaltres triem els finalistes i vosaltres, amb els vostres vots, escolliu els guanyadors. Aquí revelem el creador, l’obra, el projecte innovador, la iniciativa ciutadana, la cultural i el talent radical que heu decidit que mereixen la màxima distinció. Gràcies per participar-hi!

Premi Time Out 2018

I des de fa deu anys també lliurem el Premi Time Out Barcelona, una distinció que no està sotmesa a votació popular i amb la qual reconeixem la trajectòria dels projectes que ajuden a tramar el teixit cultural i humà de la ciutat. Aquest any, el guardó és per al Sónar.

El Sónar remata l’any del 25 aniversari amb una nova distinció que s’afegeix a dos Ciutat de Barcelona (Música, 2002; Projecció Internacional, 2009), un Premi Nacional de Cultura (2014), un Ondas (2017), un Laus (2018) i, entre molts d’altres, el de la discoteca Scorpia, el trofeu que fa més il·lusió a Sergi Caballero, fundador del festival de música, creativitat i tecnologia amb Enric Palau i Ricard Robles. Aquests tres senyors han fet de Barcelona una ciutat més estimulant, divertida i audaç (de dia i de nit). Per això, Sónar és el Premi Time Out 2018.

Millor creador: Oriol Pla

Fa un parell d’anys ens va meravellar amb un cabaret –al costat de Blai Juanet i Marc Sastre– que es deia 'Be God Is' i que ens va deixar clar que som davant d’un fenomen de la natura, amb un nivell d’expressió física i emocional que posa els pèls de punta. La creació és al cromosoma de l’Oriol i ens ho ha mostrat, juntament amb la seva família, a 'Travy', una obra deliciosa que explica què passa quan el teatre es fica en la vida. L’Oriol ho broda sobre l’escenari, la clava en pantalla –comproveu-ho a la sèrie 'El dia de mañana'– i amb 'Travy' ha demostrat que també ho fa com a creador.

Publicitat

Millor obra: 'Blanc' de Ferran Palau

Ferran Palau és una de les millors veus del pop que es fa a Catalunya i ho sabem des que el seu univers metafísic va començar a florir amb Anímic, a la guitarra i ocasionalment a la veu. Però és a 'Blanc', el tercer àlbum del projecte que porta el seu nom i cognom, on culmina aquesta estètica de la inconcreció i alhora de la universalitat, un dels discos més bonics de l’any, on el pop s’enjogassa amb la música urbana. 'Blanc' són deu temes eterns que tenen la capacitat d’aturar el temps, de capturar les imatges més belles i de fernos- les arribar a través del so i les paraules.

Millor iniciativa ciutadana: No Callarem

Hi ha fets davant dels quals no es pot (o no hauríem de) callar, i això és el que va fer aquest col·lectiu que reuneix diverses persones i ens culturals davant dels atacs contra la llibertat d’expressió a Espanya. De l’11 al 15 d’abril Barcelona va denunciar la persecució judicial a rapers, tuitaires i més ciutadans que havien exercit aquest dret fonamental, amb música en directe, arts escèniques i debats en un espai tan simbòlic com és el recinte de la Model. Aquest és un premi a les persones que s’organitzen, es mobilitzen i denuncien la injustícia.

Publicitat

Millor talent radical: Roger Peláez

Dir que Roger Peláez és dibuixant de còmics i humorista és quedar-se curt. Mentre passes pàgines de la sàtira que és 'El procés explicat als idiotes' (Males Herbes) primer et descollones i, tot seguit, se’t mig glaça el riure perquè no t’acabes de creure fins a quin punt de no retorn és capaç de portar Peláez a la reflexió i la barbaritat. Com que hi ha pensaments que mereixen ser exclamats, Peláez també s’ha empescat 'Precinti’m l’esfínter', un 'one man show' que fa el primer dimarts de cada mes a l’Antic Teatre i que provoca efectes més potents que una sobredosi d’allioli.

Millor iniciativa cultural: Ciutat Oberta Biennal de Pensament

Alguna cosa estem fent bé com a societat si una trobada de filosofia té el poder de convocar 2.500 persones en una plaça per escoltar la pensadora Judith Butler i Fina Birulés parlant sobre la noció de gènere. La primera edició de Ciutat Oberta Biennal de Pensament, una iniciativa impulsada per l’ICUB que aplega pensadors i ciutadans per debatre sobre els reptes de la societat contemporània, ha reunit 20.000 persones una setmana. Celebrem l'aparició d'una iniciativa que veu en la ciutat un espai de llibertat, de pensament i d'acció.

Publicitat

Millor projecte Innovador: Hidden Track Records

La unió fa la força, i més en un context com el de la indústria discogràfica al segle XXI, en què conviuen l’esplendor artística i la misèria econòmica. Hidden Track és un segell de segells (Famèlic, Bubota, El Mamut, Traçut...), un paraigua de segells independents als quals proporciona serveis amb l’objectiu d’editar discos de manera justa per als músics. I qui aguanta el paraigua –amb l’ajuda d’Ana López, la seva mà dreta– és la Louise Sansom, amb una gran experiència a les trinxeres de la independència musical com a 'frontwoman' d’Anímic i a la rebotiga de BCore.

Finalistes a Millor creador

Canada. Només per l’univers visual que han creat aquest any per a Rosalía ja mereixen podi. Però quedar-se aquí seria injust. Canada és una de les productores més prolíferes i brillants de la ciutat i el seu segell és garantia de qualitat fent vídeos, produint música i organitzant festes.

Josep Maria Miró. El teatre de Miró s’endinsa en les arrels dels nostres temps per fer-nos preguntes tan necessàries com incòmodes. Aquest últim any ens va deixar clavats a la butaca del TNC amb 'Temps salvatge'.

Finalistes a Millor obra

Les distàncies. La segona pel·lícula d’Elena Trapé, realitzadora del planter de l’ESCAC, ens ha deixat tan glaçats com el cap de setmana a Berlín que retrata. 'Les distàncies' és una reflexió sobre l’amistat i el pas del temps que, despullada d’artificis, cala a fons fins ben endins. à

Permagel. Poeta de llarga trajectòria, Eva Baltasar ha escrit una novel·la d’amor entre dones amb una prosa acurada i personatges de carn i ossos que s’ha posat a la butxaca milers de lectors i que nosaltres considerem una de les novel·les de l’any.

Publicitat

Finalistes a Millor iniciativa ciutadana

La Compagnie des Hommes. El creador Didier Ruiz i la seva companyia s’han especialitzat a dur a terme projectes teatrals amb col·lectius en risc o socialment desatesos i els seus espectacles vessen veritat. Si voleu comprovar-ho, fins al diumenge 2 podeu anar a veure Youth#4 al TNC.

Fem Sant Antoni. Mitjançant el debat i la participació col·lectiva, Fem Sant Antoni denuncia l’especulació immobiliària i turística, reclama espais ciutadans i treballa per un present i futur dignes per al barri.

Finalistes a Millor talent radical

Conde de Torrefiel. L’estètica i la manera de fer de la companyia de Pablo Gisbert i Tania Beyeler (teatre de text sense interpretació, moviment que no és dansa) ja s’estudien a tot Europa per la radicalitat de la posada en escena i un discurs que va a la jugular dels tabús dels nostres temps.

Pere Llobera. La pintura de Pere Llobera és un cop de puny a la cara, un acte de resistència cap al món d’avui i la institució de l’art, tot i la factura a vegades amable i d’inspiració popular dels seus llenços.

Publicitat

Finalistes a Millor iniciativa cultural

Primera persona. Fa set anys Kiko Amat i Miqui Otero es van empescar un festival que volia apropar les històries personals de referents culturals internacionals en dues jornades al CCCB plenes d’honestedat, secrets, anècdotes fantàstiques i mites. El Primera Persona és un regal i un tresor. 

Composicions Gallery Weekend. Dins del Barcelona Gallery Weekend, un equip comissarial convida artistes a fer accions específiques en espais amb valor històric i arquitectònic. Gràcies a ells hem descobert llocs i artistes bestials.

Finalistes a Millor projecte innovador

Foods for Tomorrow. Una start-up barcelonina ha creat una proteïna vegetal i saludable que no conté colesterol, sucres afegits, gluten, colorants ni conservants. El producte es diu Heura, té una textura fibrosa que demana queixalada i és una gran solució a l’explotació animal.

Lick & Listen. Ras, curt i apetitós: Lick &Listen són sessions de cine porno –marca Lust: adeu patriarcat, hola sexe lliure– amb música en viu, fetes en col·laboració amb l’estudi berlinès Fecunda Lab.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat