5 propostes alternatives del Festival Grec que no us podeu perdre

La cita d’enguany celebra el talent local desprès d’haver remenat la creativitat de tot el món durant set temporades, i aquí us destaquem algunes obres que val la pena conèixer

Festival Grec
Festival Grec
Time Out en col·laboració amb Ajuntament de Barcelona
Publicitat

En aquesta edició de 2024, el Festival Grec arriba al final d’un llarg viatge de set anys. Quan l’actual director, Cesc Casadesús, va agafar el timó de la cita cultural més important de l’estiu a Barcelona, ho va fer amb un propòsit viatger: cada temporada seria una aturada en un continent particular, cada any descobriríem talent en arts escèniques repartit per tot el món, i sempre compartint un diàleg amb la llarga tradició barcelonina de teatre, música, dansa i circ. Ara que Casadesús completa la seva etapa –i deixa el relleu a la propera directora del festival, Leticia Martín–, el final del viatge està clar: aquest és l’any de Barcelona, del talent local... dialogant amb la resta del món. Per això, algunes de les propostes més destacades de l’edició 2024 del Grec tenen com a protagonistes a Sílvia Pérez Cruz –amb el projecte 'Circular', tres dies de concerts en col·laboració amb un munt de convidats que repensen el flamenc i la cançó tradicional–, o també a directors d’escena i autors com Christian Jatahy, Jan Lauwers, Lola Arias, Angélica Liddell, Krzysztof Warlikowski o William Forsythe, que presentaran projectes a espais recurrents de la cita com el TNC, el Teatre Lliure o el Mercat de les Flors.

Si voleu conèixer en detall la programació, en aquest article teniu una informació més ampliada. Però si voleu endinsar-vos en un petit conjunt de propostes més alternatives, que són les que acaben d’arrodonir el caràcter i el valor d’una cita com el Grec, ara esteu al lloc oportú. A continuació us comentem cinc obres o espais de creació que us donaran una experiència més completa.

1. The Second Woman

'The Second Woman' és una de les obres de teatre alternatiu més exigents que s’han proposat en les últimes temporades. Les seves creadores són dues dramaturgues i artistes en projectes multimèdia australianes, Anna Breckon i Nat Randall, que van plantejar la següent idea: com podem endinsar-nos en el que passa quan una parella ha perdut tota la emoció la iniciativa i està a punt de trencar la relació? 'The Second Woman' planteja una mateixa escena... repetida 100 vegades, amb una única actriu a l’escenari, que serà Maria Hervàs, i diversos actors i actrius que conduiran diàlegs amb profundes variacions durant 24 hores ininterrompudes. A més, aquesta obra tindrà una doble visió: serà una creació escènica, però també audiovisual, ja que simultàniament podrem veure l’acció en pantalla amb molta més proximitat, per veure gests que afegeixen sentit a l’obra. 'The Second Woman' es representarà al Teatre Lliure de Montjuïc des de les 18 hores del 6 de juliol fins a les 18 hores del diumenge 7 de juliol.

2. Barcelona mestissa

La identitat musical de Barcelona no està clara ni és única. La seva tradició no encaixa en cap de les categories més o menys pures o distingibles –jazz, rock, òpera, pop–, sinó que és una continuada mescla d’influències acumulades amb el pas del temps i vingudes de diferents parts del món. De fet, si Barcelona té una identitat musical, aquesta ha de ser mestissa, ja que mescla la rumba amb la música del Carib, el pop amb la cançó, tradicional, el flamenc amb els llenguatges contemporanis. L’espectacle 'Barcelona mestissa', que tindrà lloc al Teatre Grec el 22 de juliol, és un concert especial en el que diferents creadors de la ciutat, o molt relacionats amb Barcelona reivindicaran aquest mestissatge amb la participació de veus com Macaco, Alizzz, Maria Arnal, Las Ninyas del Corro, Niño de Elche o Kiki Morente.

3. Canciones de amor, de desamor y de piratas

El romanticisme va ser un moment creatiu excel·lent en la literatura espanyola, que es va prolongar durant bona part del segle XIX, i que va deixar dramaturgs, poetes i narradors de màxima categoria com Gustavo Adolfo Bécquer, Rosalía de Castro, José de Espronceda o José Zorrilla. Moltes de les obres majors d’aquesta generació encara es llegeixen o es representen al teatre, però el que no s’havia fet era una miscel·lània que abordés aquest moment cultural particular –amb molts pirates, romanços i aventures– amb un sentit unificador. L’espectacle 'Canciones de amor, de desamor y de piratas' és una coproducció amb la Compañía Nacional de Teatro Clásico que, amb un equip liderat per Lluís Homar, Marisa Paredes, Adriana Ozores i Alberto San Juan, representarà en escena versos dels autors més destacats del romanticisme. Però no només això: la soprano María Hinojosa també interpretarà peces musicals del bel canto espanyol, un terreny poc conegut en la història de l’òpera, on van brillar compositors com Sebastián Iradier y Ramon Carnicer. Serà al Teatre Grec, el 15 i 17 de juliol.

4. Los días afuera

'Los días afuera' és un espectacle que emana de diferents fonts escèniques –el documental, el vídeo-art, el teatre, el musical–, però que té una clara intenció reivindicativa. La seva responsable és Lola Arias, que va començar inicialment en aquest projecte amb una pel·lícula, Reas, que va passar per la Berlinale generant un fort impacte. L’idea era explicar les experiències de diferents dones –cisheterosexuals i transsexuals sense distinció– que van ser detingudes a l’Argentina, i que van passar temps a presó. El tracte va ser molt diferent, el resultat va ser igualment humiliant, i a partir d’aquests testimonis s’han anat construït l’obra, que ara adquireix la seva segona part amb 'Los días afuera', on totes les protagonistes reals d’aquests episodis ens expliquen la seva visió des de l’escenari, cantant, ballant, parlant o gesticulant. Hi haurà dues representacions, el 13 i el 14 de juliol, al Teatre Lliure de Montjuïc.

5. Grec Ciutat

Aquestes quatre propostes que ja hem comentat són només una petita representació de tota l’oferta alternativa que té el Grec, que en realitat suma vàries desenes d’espectacles repartits també per petites sales de teatre de Barcelona, com la Beckett, el Teatre Condal, el SAT! o l’Antic Teatre, entre molts d’altres. La divisió Grec Ciutat és la que engloba tota aquesta part de la programació: una constel·lació de propostes musicals, teatrals, de circ i de dansa, amb títols interessants com 'Poncia' –una mena d’spin-off de La casa de Bernarda Alba creada per Luis Luque, amb Lolita Flores com a protagonista–, un recital de poesia de Kae Tempest amb música de CLARAGUILAR al Paral·lel 62, o una adaptació de la novel·la 'Elizabeth Costello', de J.M. Coetzee, portada al teatre pel dramaturg Kryzstof Warlinowsi, al TNC. Podeu consultar tota la programació aquí.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat