Espai Mallorca
©Maria Dias
©Maria Dias

Reobre l'Espai Mallorca

L'associació cultural canvia de gestió i s'instal·la a la plaça Vicenç Martorell

Publicitat
Fa vuit mesos l'Espai Mallorca va abaixar la persiana com a centre cultural del carrer del Carme. Però el mateix dia que se celebrava la festa de comiat, el coŀlectiu Crits i Renou anunciava que allò no era un final, un adéu-per-sempre, sinó una reinauguració. Comprovat. Encara és aviat i sonen les cantates de Bach al nou Espai Mallorca. Des d'una sala diàfana amb vistes a la plaça Vicenç Martorell i sota la intensa mirada de Blai Bonet, Joan Tomàs i Ferran Pisa parlen dels canvis, de local i de la forma de gestió de l'Espai, del passat i del futur; deixen anar que han passat "de la resistència a la creació" i assenyalen la petita llibreria de consulta. Hi conserven els llibres signats i els que evoquen la història viva de l'Espai Mallorca -a més d'una traducció d'El mar de Bonet, el Temps inconjugable de Jaume Pomar o Lluna Miró, un segle, de Toni Catany, entre d'altres-, i apunten que aquí l'antic espai es troba amb el nou. No es tracta d'una simple picada d'ullet. És l'evidència que el coŀlectiu ha decidit seguir amb el projecte iniciat al carrer del Carme. "Tothom que té relació amb la cultura de les Illes Balears, ja sigui poeta, artista plàstic, periodista o persona vinculada amb el teatre, tothom ha passat per l'Espai Mallorca. Està registrat als arxius. És una bona herència, però també una gran responsabilitat". 

Amanda Vilch, la darrera directora de l'antic Espai Mallorca, coincideix a remarcar la trajectòria del centre, que en quinze anys s'havia convertit en una referència cultural de les Illes i Barcelona. "Molts artistes van fer-hi la seva primera o segona exposició, va permetre que escriptors mallorquins caiguts en l'oblit es tornessin a conèixer, i va donar cabuda als nous talents", sintetitza. El centre va néixer el 1998 promogut pel Consell de Mallorca i el Gremi d'Editors de Balears s'encarregava de la gestió; en el darrer any, però, el retard en les subvencions i la manca de suport institucional van ennegrir el futur del centre.
I malgrat la tristesa que ha provocat la desaparició de l'espai històric als que hi treballaven, Vilch admet que emociona veure que hi ha una nova generació amb ganes de continuar la tasca de l'Espai. "Els ha agradat i hi creuen tant que volen fer el seu projecte".
 
Tomàs i Pisa apunten el que serà un dels referents del centre, la llibreria, ara encara en construcció, plena de caixes i amb prop de 10.000 llibres per catalogar. "És imprescindible crear un espai amb tots els títols bibliogràfics de les illes dels darrers 50 anys", disparen. L'altra pota, esclar, serà la programació que tornarà a convertir l'Espai en lloc de trobada de socis i amics. Hi haurà exposicions (ara les protagonistes són les fotos de Toni Morei, la sèrie Mallorca alles gut), recitals i accions performàtiques, però també un petit espai amb productes gastronòmics i d'artesania, peces especials, difícils de trobar i allunyades dels productes mainstream. I en les hores de menys activitat, l'espai que lloguen a  l'Ajuntament se cedirà a entitats arrelades al barri o a les Illes.

Té alguna cosa moderna, el nou Espai Mallorca. És un projecte horitzontal, que pertany als 120 socis de l'associació; es mou cap al Raval Nord, al rovell de l'ou;  i per reblar el clau, Tomàs i Pisa afegeixen que és un apoderament: "El projecte no mor perquè el torno a posar sobre la taula". Treballen sense gaire diners però tenen temps, perquè estan a l'atur; diuen que practiquen la gimnàstica de la il·lusió.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat