La Escocesa

Tallers Oberts del FAD

A partir del 3 de maig, teniu una cita amb l'artista

Publicitat

Voltar de les avingudes desolades de la perifèria del Poblenou al costerut Poble-sec per acabar als carrers tranquils de Gràcia en una tarda de pluja, perseguint creadors i artesans amb ganes de compartir els seus projectes. Les jornades dels Tallers Oberts del FAD permetran prendre-s'ho amb més calma: podreu començar a Sarrià, el Farró-Putxet i Gràcia (del 3 al 5 de maig), seguir pel Poble-sec i Ciutat Vella (del 10 al 12) i acabar al Poblenou (18 i 19 de maig). Podreu fer preguntes, participar en les activitats que s'organitzen o, simplement, observar què couen els artistes i creadors que viuen al marge dels circuits oficials. Nosaltres ja hi hem trobat or. No té pèrdua, reconeixereu l'antiga fàbrica del tèxtil (Pere IV, 345) per les portes decorades amb grafits. A través del forat de la bústia espio l'interior de l'espai, que el 1999 es va convertir en refugi d'artistes i, més tard, en fàbrica de creació, i intueixo que cada paret és un món. Després Kike Bela, el director, descorre algunes de les cortines dels tallers dels artistes: en alguns hi impera l'ordre; d'altres, com l'estudi de Joan-Marc Llapispanc, són una performance artística per se. Bela adverteix que La Escocesa és un espai d'accés restringit, que per això convé deixar-s'hi caure pels Tallers Oberts. Us convidaran a pintar la Scottish Wall i a visitar els estudis dels creadors residents. Respirareu art a l'extraradi. Si parleu italià, us sentireu molt com a casa a l'estudi d'arquitectura-botiga de restauració de mobles de tres socis veïns del Poble-sec (Tapioles, 30). La Giulia, el Roberto i el Gabriele s'entretenen a mirar el mapa de tallers que obriran al barri: "Cada vegada som més", diuen sorpresos, tot i que informen que hi ha gent amb talent que encara no s'ha decidit a participar-hi. Els seus mobles reciclats han sorprès i triomfat a Milà i, entre d'altres projectes, destaquen la cafeteria Babèlia i la reforma de pisos al Palau Reial. N'explicaran detalls amb música de fons, el dia de portes obertes. Potser també us confessaran que se senten com petits artesans i que els agrada ser a peu de carrer. Són d'aquells arquitectes que no s'amaguen.

A la granja de l'Elies i la Gaby (Perill, 39), els animals són les helvètiques i les times, de plom o de fusta, que reposen dins de calaixos esperant el seu torn d'impressió. A Granja Gràfica són especialistes en letterpress, una tècnica que és "d'una lògica aplastant", somriuen tot dient el barbarisme. Cal un motlle, una matriu, paper i pressió, i els resultats, sobretot si us agrada la tipografia i els estampats sobre paper, són espectaculars. No us els salteu, si feu ruta per Gràcia: els podreu veure treballar o seguir els seus consells per fer anar les aclana. Curiós: servint- se de procediments súper artesanals, s'erigeixen com un dels temples de la modernitat.

Magda Polo, directora dels Tallers Oberts, adverteix de la situació precària de tallers a punt de ser desnonats i de la seva transcendència per conservar l'art espontani de la ciutat. Julia Grima (Carretes, 5) no abaixa els braços: fa 30 anys que es dedica al món del moble i ha buscat alternatives per resistir el descens de la demanda. Per això ha creat aparadors i muntatges per a Mucha Fibra i Cera 23, i aviat exposarà a la Sala Fènix. Els artesans han de reinventar- se, i ella explica els secrets per no deixar de tocar fusta.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat