Us descobrim tot el que us espera al festival Temporada Alta 2022

Del 7 d'octubre al 12 de desembre, el Festival Internacional d'Arts Escèniques de Girona torna amb una nova edició transversal i aixeca el teló de nous espais i ciutats, entre elles, Barcelona
Temporada Alta 2022
Foto: Dmitrijus Matvejevas'Otelas'
Time Out en col·laboració amb Temporada Alta
Publicitat

Per aquestes dates, hi ha qui té el cap posat en la tardor i n'hi ha d'altres que el tenen als escenaris. I és que, pels amants de l'art en viu, la recta final de l'any té un nom: Temporada Alta. Després de celebrar una edició rodona, la 30a, marcada pel retorn després de la pandèmia, enguany el Festival Internacional d'Arts Escèniques torna amb passió, ganes i molta creativitat. Del 7 d'octubre al 12 de desembre, el festival desplegarà una programació àmplia, transversal i de qualitat en què totes les edats i gustos escènics trobaran el seu espectacle que els faci vibrar. Com cada any, propostes internacionals, coproduccions del festival, creacions catalanes i estrenes absolutes de teatre, música, dansa, circ, cinema i gèneres inclassificables envairan espais d'arreu de Girona i, com a novetat, més enllà. Enguany el festival s'expandeix a 12 poblacions, entre elles noves localitzacions com L'Escala, Puigcerdà, Vilajuïga i Barcelona. Sí, aquesta edició podreu assaborir la programació del festival a tocar de casa... Ara bé, una escapada a les ciutats del nord sempre és una bona excusa!
Ja podeu aconseguir les entrades pels espectacles que no poden faltar en la vostra edició 2022: feu-vos-la vostra! Podeu adquirir-les tant a la web com a taquilla i gaudir de tota mena d'avantatges per a joves amb el carnet d'Artèria o si sou membres d'altres descomptes per a joves com Escena 25 o el Carnet Jove. A més, també trobareu descomptes generals per a tots els públics i opcions que us dibuixaran estrelletes als ulls quan les descobriu. Com els Maleïts dilluns!: descomptes que només trobareu aquest dia de la setmana a la web del festival; o també els paquets progressius, és a dir, com més compreu, més barats us sortiran els espectacles següents. Sona molt bé!
I ara, continueu llegint perquè repassem els grans pilars de la programació.

1. Noms internacionals

Cada any, noms d'arreu del món aterren al festival per donar-nos una visió general del teatre que s'està fent més enllà de les nostres fronteres. Enguany gaudirem de noms com Les Luthiers i el seu 'Gran Reserva': l'espectacle que el grup d'humoristes, músics i actors argentins va estrenar el 2017 com a antologia dels seus números més celebrats. Krystian Lupa tornarà al festival, segons ell, un dels seus preferits, amb 'Ritter, Dene, Voss' més de 25 anys després de la seva estrena a Cracòvia i que podrem veure al Teatre Romea de Barcelona. La Compañía Nacional de Teatro Clásico i Cheek by Jowl s'han unit per portar-nos un clàssic en majúscules: 'La vida es sueño', text que competeix amb 'Hamlet', pel monòleg més icònic del teatre universal. La directora Christiane Jatahy, de Brasil, tancarà la seva trilogia sobre la violència amb 'Depois do silêncio': una obra de cine i teatre que denuncia el colonialisme i capitalisme. Del mític text de William Shakespeare, el prestigiós director lituà Oskaras Koršunovas en farà una coreografia sensual sobre el desig i la traïció a 'Otelas'. Mariano Pensotti ens portarà la història d'un arquitecte fet famós a partir d'un documental amb 'Los años' i ens farà jugar amb el present i el futur. La ballarina històrica del Tanztheater Wuppertal de Pina Bausch, Cristiana Morganti, entre humor i poesia, interpretarà una artista en plena crisi existencial per apropar-nos una professió que li és cada vegada més aliena. Romeo Castellucci tornarà al festival amb una instal·lació que no deixa indiferent: 'Il Terzo Reich', una proposta escènica que entre moviment i un projector denuncia la comunicació imposada i sense descans. I Ute Lemper i la Gio Symphonia en mans de Francesc Prat ens portaran un magnífic concert que ens farà viatjar cap a aquell Berlín que volia ser la capital europea de les avantguardes musicals, però sobretot del cabaret.

2. Propostes d'aquí

Les cares conegudes mai falten en el festival perquè tant aquells que s'inicien en el món del teatre com aquells que ja en són uns experts puguin gaudir de la màxima qualitat d'aquest art. A 'L'adversari', Pere Arquillué i Carles Martínez, dirigits per Julio Manrique i amb text d'Emmanuel Carrère, protagonitzen el diàleg entre un escriptor de biografies i un assassí. A 'La gran farsa (Els jutges no porten botons vermells a la toga)', Santiago Fondevila deixa en mans de Ramon Simó la direcció de la seva 'ópera prima': una farsa sobre uns presos que representen una obra sobre una imaginària monarquia presumptament liberal. Després de denunciar l'herència de la violència en la guerra dels Balcans, a 'Moriu-vos' el col·lectiu Cultura i Conflicte se centra en la nostra relació amb l'envelliment a través de la rebel·lió dels nostres cossos. Allunyada de qualsevol ortodòxia contemporània, Juana Dolores ens parla de l'amor i de les seves fases a través de l'assaig fílmic, la música electrònica i la performance amb un títol d'allò més cridaner: '* HIT ME IF I’M PRETTY * o Vladimir Maiakovski es va suïcidar per amor'. Sens dubte, una provocació als enamoraments que ens ha ensenyat Hollywood, com també és tota una provocació l'assaig de Michela Murgia a 'Instruccions per fer-se feixista': protagonitzat per Mercè Arànega i ple d'ironia sobre la perillosa propagació dels populismes en les nostres societats. Un dels drames més coneguts d'Àngel Guimerà passarà pel festival convertit en musical i en mans de La Barni Teatre. Parlem de 'La filla del mar', la història de l’Àgata, una nena que arriba a les platges d’un poble de costa com a supervivent d’un naufragi on moren els seus pares. I, com si ja fos tot un clàssic del nostre teatre, un any més tornarà el Torneig de Dramatúrgia amb un intens combat entre dramaturgs que podreu veure tant en directe com en streaming.

3. Del cos al moviment

No tot és teatre a Temporada Alta. Per aquells que volen veure com els cossos ballen en llibertat a l'escenari, sense cadenes que els retinguin a terra, la programació ha apostat un any més per portar-nos espectacles de dansa que, només veure'ls, ens fan enlairar de la butaca per moure'ns amb ells. Parlem de propostes com 'Harakiri' de Les Impuxibles, en què les germanes Clara i Ariadana Peya s'alliberen dels tabús i els estigmes del suïcidi. L'estimada Sol Picó, acompanyada de dues convidades de luxe com són Charlotta Öfverholm i Natsuki, ens proposa 'Titanas' amb una triada de deesses guerreres, poderoses i optimistes que ballen perquè tot sigui possible. La Veronal també passarà pel festival amb Marcos Morau i 'Opening Night': un homenatge emocionant al teatre i els seus protagonistes davant i darrere el teló. La bailaora Rocío Molina s'acompanyarà del guitarrista Yerai Cortés per fer-nos vibrar amb 'Vuelta a Uno': l'espectacle que tancarà la seva trilogia dedicada a les cordes i la dansa. Seguint amb dones que tenen un 'duende' imponent, Eva Yerbabuena i Juan Kruz Días de Garaio Esnaola exposaran, l'un a l'altre, les seves ànimes a 'Desde mis ojos': un regal brillant pels seus espectadors. I una dona més, Marina Otero, que ens portarà una proposta desafiant: 'Fuck me', un exercici narcisista en què l'artista deixa el protagonisme als seus cinc performers perquè ens parlin de masculinitat i rols de gènere.

4. Creació contemporània

Obres atrevides, modernes i que sacsegen el públic. Són de les vostres? Per començar amb una categoria com aquesta, ningú millor que Angélica Liddell. Amb 'Caridad' convida al públic a mesurar la seva capacitat de compassió en una proposta molt reptant. Després de fer ruta pels principals festivals i teatres europeus, 'Una imagen interior' d'El Conde de Torrefiel amb la seva combinació tan característica de text, moviment i imatges. El més que famós text de 'La casa sin Bernarda' de Lorca ha anat a parar en les mans de Paula Errando per portar-nos una versió que elimina els personatges opressors i ens convida a jugar amb el clàssic des de noves perspectives. Després de parlar sobre realitats actuals a 'Likes' i 'Spiritual Boyfriends', Núria Guiu torna a denunciar el present amb 'Cyberexorcisme' i els mecanismes de l'aplicació Tik tok. Amb 'Temple du Présent (Solo pour Octopus)' viureu una proposta totalment diferent de tot allò que hàgeu vist fins ara: un documental teatral que situa un pop en escena per mostrar-nos la seva gran intel·ligència mentre una artista interactua amb ell. I acabem amb un nom que ens porta a casa de nou: cabosanroque. La companyia ens portarà 'Flors i viatges' com a tancament de la seva trilogia d'instal·lacions immersives que ha dedicat a escriptors catalans, ara, a Mercè Rodoreda.

5. Per a petits, grans i tota la família

A Temporada Alta creuen que la canalla també ha de viure la màgia del teatre i de les arts escèniques. D'aquí que la seva programació familiar cada any ens porti novetats que s'han emportat o s'emportaran la fascinació dels més petits de la casa. 'Camí a l'escola' de Campi qui pugui ens parlarà de tres germanes que lluiten per tenir el futur a les seves mans a través d'un espectacle suggeridor, visual i sense text. Una història d'escena, però real diàriament arreu del món. Els energètics Descontrol Orquestral ens proposen un viatge carregat d'humor i música per diferents etapes familiars amb l'espectacularitat de setze músics a l'escenari amb 'Xiula' perquè petits i grans canteu, balleu i... també ploreu! La Dàmaris Gelabert també us convida a ballar sense parar amb el seu espectacle 'Mou el cos amb la Dàmaris Gelabert': un espectacle on estarà acompanyada d'11 intèrprets que us faran moure amb funk, disco i una selecció dels seus temes més populars. Guanyadora del Premi de la Crítica 2021 al millor espectacle de públic familiar, 'La motxilla de l'Ada' de Teatre al detall ens explicarà la història de l'Ada, que vol alliberar-se de la seva motxilla carregada d'etiquetes de nen o de nena i ens farà reflexionar sobre la identitat de gènere en la canalla i, també, en totes les edats. Per tornar a casa impressionats, no us podreu perdre el circ de 'Terces' en mans de Cirque Ici i el gran representant del circ conceptual francès Johann Le Guillerm: un espectacle que serà un laboratori de moviments on la poesia substitueix la tecnologia. Un món utòpic! I amb 'La Dévorée', la companyia Rasposo ens portarà una peça que és la definició de circ contemporani: perill i risc per reflexionar sobre la dona al circ, les seves passions, humiliacions i renúncies.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat