El millor disseny de l'any
©FAD
©FAD

Treu tot l’art que portes a dins!

Associacions de la ciutat que faran de tu un artista

Publicitat

Per comunicar idees i sentiments, l’ésser humà va crear uns codis basats en sistemes de signes, i un d’ells és el llenguatge artístic. L’art com a tal ha esdevingut un mitjà de comunicació amb el qual l’artista s’expressa, crea i emociona l’espectador. Les primeres manifestacions artístiques, les pintures rupestres, no tenen res a veure amb la pintura abstracta de Vassili Kandinski, qui escrivia que “una taca rodona pot ser més significativa que no pas una figura humana”. A Barcelona podem veure exemples d’art contemporani a l’Associació Cultural Districte 5è (Ferlandina, 53), una galeria d’art ubicada al districte de Ciutat Vella, i també l’Associació Art Barcelona (Consell de Cent, 315), que reuneix galeries que difonen l’art contemporani. A més, tenen un ampli programa d’activitats amb cursos i seminaris de formació, trobades i fòrums de debat. L’associació Drap-Art (Groc, 1) promou el reciclatge creatiu amb un projecte centrat en l’art plàstic que abasta els àmbits d’educació, sostenibilitat, economia i societat, i realitza exposicions i tallers.

L’art abraça diferents camps, com la música, la fotografia, la literatura, el cinema, l'escultura i la pintura. Al Foment de l’Art i el Disseny (Plaça de les Glòries Catalanes, 37), una associació privada, independent i sense ànim de lucre, es promou el disseny i l’arquitectura. L’associació Experimentem amb l’Art (Torrijos, 68) aproxima l’art contemporani al públic a través de projectes educatius o vinculats a exposicions. I en l’àmbit de la fotografia i el videoart trobem MXEspai (Llibreteria, 7), un projecte creat per a la difusió i l’intercanvi interdisciplinari de les arts visuals.

Si busqueu cursos, l’associació Retaule (Entença, 99) es dedica a l’ensenyament d’arts plàstiques i oficis artístics, i l’Associació d’Artistes Plàstics del Poble-sec (Concòrdia, 17) aplega els artistes del barri, a més d’organitzar trobades, activitats i concursos de pintura. Una de les més antigues és el Cercle Artístic de Sant Lluc (Mercaders, 42). Va néixer l’any 1893 de l'escissió del Círculo Artístico d’un grup d’artistes –entre ells, els germans Joan i Josep Llimona, Alexandre de Riquer, Antoni Utrillo i Dionís Baixeras– i és un espai de creació artística on es fan tallers i conferències. A Ciutat Vella també trobem la Fundació Joan Brossa (Flassaders, 40), que difon l’obra artística i literària del poeta Joan Brossa, a més de fer activitats, concedir premis, beques, ajuts, organitzar tallers i recitals de poesia, i també l’Associació Ceramistes de Catalunya (Doctor Dou, 7), que és el punt de trobada del món de la ceràmica i la seva divulgació la du a terme a través de cursos, conferències, trobades i la publicació de la revista "Terrart".

Els artistes són els que creen l’obra, i hi ha col·lectius que els ajuden, com l’associació Visual Entitat de Gestió d'Artistes Plàstics (Gran Via de Carles III, 98), que gestiona de forma col·lectiva a Espanya els drets de propietat intel·lectual dels creadors visuals. En el mateix sentit, la Societat General d’Autors i Editors (Pg. de Colom, 6) es dedica a la defensa i la gestió dels drets de propietat intel·lectual dels seus socis, creadors i editors, i l’Associació de Promotors d’Activitats Artístiques (Jesús, 14) té com a objectiu defensar i potenciar els interessos professionals del col·lectiu.

Un cop assegurada l’obra de l’artista, sorgeixen associacions de professionals de la conservació-restauració, com ara l’Associació de Restauradors i Conservadors de Catalunya (Rda. de Sant Pere, 13), una associació sense ànim de lucre formada per professionals especialitzats en béns culturals i patrimoni artístic. I també el Grup Tècnic Associació de Conservadors-Restauradors de Catalunya (Portaferrissa, 24), que defensa els interessos del sector, tant del camp públic com del privat, i potencia el reconeixement laboral de la professió.

Amb la intenció d’agrupar els artistes com un col·lectiu, sorgeixen col·lectius com LA PAPA (l’Associació de Performers, Artistes i Poetes Associats) (Tapioles, 12). Fundada el gener del 1991, és una associació d’artistes i poetes d’art d'avantguarda de Barcelona i Catalunya. I també hi ha l’Associació Catalana de Crítics d’Art (Pl. dels Àngels, 1), que agrupa professionals actius en els àmbits de la crítica, la difusió i el comissariat d’exposicions, entre d’altres. En el camp social la Fundació Setba (Pl. Reial, 10), amb el seu projecte principal, El Balcó de les Arts, busca potenciar el talent artístic de persones amb discapacitat física i/o intel·lectual, i la Fundació Felícia Fuster (Camps i Fabrés, 3-11) –que deu el seu nom a la poeta, pintora i traductora– estimula la creació plàstica, difon la llengua catalana a l’estranger i ajuda a la realització d’estudis superiors a persones sense possibilitats econòmiques mitjançant uns ajuts econòmics.

Parlem ara de museus. Fundada l’any 1933, l’associació Amics dels Museus de Catalunya (Rambla, 99) és una associació cultural que agrupa persones interessades en l’art i la cultura: visiten exposicions i organitzen viatges culturals, i tot això mitjançant la col·laboració amb museus i altres institucions. En el mateix sentit, l’Associació de Museòlegs de Catalunya (València, 225) treballa per a la millora i la promoció dels museus catalans i dels seus professionals.

I també hi ha edificis emblemàtics com l’Institut Amatller d’Art Hispànic (Pg. de Gràcia, 41). Situat a la Casa Amatller, obra modernista de Puig i Cadafalch, és una institució privada fundada a Barcelona el 1941 per Gudiol Ricart i que també exposa tapissos, pintures i diversos objectes artístics.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat