Hi ha una Barcelona oculta, terrorífica, de fantasmes, dimoniets i llegenda negra, que vol sortir a la llum. Fem un recorregut per aquesta part de la ciutat que surt poc a les guies. Si teniu por, tanqueu els ulls...
M’acosto a la llibreria Cor Obscur (travessera de Gràcia, 245). No tingueu pressa. Teniu tot el temps del món: el seu rellotge gira a l’inrevés. L’Alexandra Galceran, mare de l’única llibreria de Barcelona especialitzada en terror i romanticisme gòtic, m’explica que són grans fans del gore, però que l’eviten deliberadament, en favor de la recuperació del romanticisme més medieval i fosc: “Volem que la gent perdi la por de la foscor, que descobreixin la tendresa de l’obscuritat”. A més dels clàssics populars obvis i no tant (Poe, Stoker...), hi podeu trobar llibres de refinats decadentistes satànics i esotèrics, com Huysmans o Heinz Ewers. Visiteu-la de nit. A banda de llibres, hi trobareu objectes quasi màgics, que marquen el temps que et queda: “Nocturlabis, rellotges d’estels, objectes que et permeten viure en la foscor”, diu Galceran. I llibres de bibliòfil, com preciosos martirologis o gravats de Dürer, que valen milers d’euros. Algun satanista iŀlustre, com Ishan, del grup Emperor, ha visitat la botiga.
He dit Verdaguer? L’autor de Canigó va fer d’exorcista a la Casa de l’Oració, al quart pis de Mirallers, 7. Després d’una crisi espiritual, el mossèn va ser seduït per la moguda ocultista que havia muntat el pare Joaquim Pinyol, convençut que el dimoni empudegava la ment dels obrers amb idees anarquistes. Allà, el poeta nacional hi va fer més d’un exorcisme. Si després d’aquest passeig pel cantó diabòlic voleu protecció, aneu a la botiga Santería Milagrosa (Urgell, 40). Però em temo que passejar per la seva lúgubre galeria de figuretes de sants sincrètics i vudú us acollonirà més que qualsevol altra cosa.
Discover Time Out original video