Una exposició meravellosa per descobrir per què ens fascinen les sirenes

El Museu Marítim de Barcelona s’endinsa en els mites, els éssers fantàstics i les creences per combatre la por al mar
Time Out en col·laboració amb Museu Marítim de Barcelona
Publicitat

La mar ha estat durant mil·lennis una font inesgotable de mites, creences i creacions que han forjat la nostra cultura i el nostre sentiment col·lectiu. Els pescadors, els navegants, tots aquells que s’endinsaven en els perills i els secrets del mar, ho feien sempre amb una mescla d’aventura, por i respecte per una immensitat aquàtica de la qual no en sabíem gaire, i que encara ara projecta una gran quantitat de manifestacions que ressonen a la nostra cultura, i que s’articulen a partir de manifestacions de la religiositat popular, els contes, els tabús i la creença en éssers fantàstics.

Aquest gran llegat, aquesta continuïtat cultural de molts segles, és la que ara aborda una exposició a les Naus de les Drassanes –ocupant un total de 350 metres quadrats– que organitza el Museu Marítim de Barcelona, i que us convidem a visitar per descobrir la força de la mitologia associada al mar. La mostra Cants de sirena, fascinació i abisme, traçada per l’expert Eliseu Carbonell, es podrà visitar del 20 de novembre fins el proper 16 de maig, i romandrà oberta tots els dies de la setmana, de les 10.00 a les 20.00 hores, al preu de 10 euros l’entrada (i gratuïta els diumenges a la tarda). Si en vols conèixer més, només cal que facis dues coses: anar a visitar-la, o continuar llegint. Aquí t’expliquem el que cal saber.

1. Tradició i literatura

Si l’objectiu de l’exposició és aprofundir en els mites del mar, el primer lloc on hem d’anar és als llibres. El recorregut està dividit en tres fases –la por que ens ha infundat tradicionalment el mar, els ritus i mites associats als vaixells, i la transmissió en la cultura popular de les meravelles del mar–, i en totes tres la literatura ha jugat un paper fonamental. Els objectes i els textos que podrem apreciar a l’exposició estan vinculats a obres fonamentals de la tradició occidental com l’Odissea d’Homer, les Metamorfosis d’Ovidi, l’Antic Testament –la història de Jonàs i la balena–, textos medievals sobre viatges marítims i obres més recents, i fins i tot més properes, com la Mitologia del mar, del folklorista català Joan Amades, i el conte El rem de trenta-quatre de Joaquim Ruyra. Històries, llegendes, poemes i adaptacions d’un mite immortal.

2. Sons de mar

El so del mar és seductor, perquè és una combinació de caos i harmonia, és grandiós i misteriós. Els secrets i els mites del mar també s’han assentat en aquesta remor fabulosa. L’oceà és a la vegada un espai immens de silenci i la font de sons misteriosos. En aquest sentit, l'exposició també ofereix peces d'àudio vinculades a la mar. Trobarem enregistraments de gent de mar que rememoren creences a bord dels vaixells -com ara la prohibició d'accedir-hi amb sabates de carrer, tenir-hi un paraigües obert o traspassar salt d'una embarcació a una altra, entre d'altres-. També podrem escoltar fragments del cançoner de mar (amb la balada "El mariner" interpretada per La Nova Euterpe) i descobrir com una mateixa rondalla popular és narrada en diferents indrets del món: "el peix Nicolau" i "el mariner de Sant Pau".

3. Amulets i pintura

El temor davant l'aventura de navegar ha estat l'origen també de nombrosos objectes ideats per "protegir" als mariners dels perills de la mar. És el cas de les joies de plata -sovint en forma de peix- que salvaguardaven les embarcacions dels embats de la mar, o dels exvots: pintures i models d'embarcacions que s'encarregaven com a ofrena divina en agraïment d'haver superat un episodi de perill en el qual els pescadors creien estar a punt de morir. I és que el Museu Marítim té una important i valuosa col·lecció d'amulets o joies de plata i d'exvots, ara disponibles en aquesta exposició.

4. Altres activitats paral·leles

L’exposició tindrà el seu recorregut fins la primavera i comptarà amb activitats complementàries. Durant els dies de Nadal –exactament, el 27, 30 i 31 de desembre, i també el 2 i 3 de gener–, se celebrarà al marc de les Naus Drassanes una activitat infantil que es dirà Monstres i Sirenes, i que està pensada per famílies amb infants a partir de 4 anys. També hi haurà un cicle de conferències que, sota el nom de Maridatges Marítims, proposa xerrades entorn el mar i la seva mitologia acompanyades del tast d'una beguda.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat