Una nova normalitat... també als parcs naturals!

La tardor, la recerca de bolets i la necessitat per respirar aire fresc estan omplint més que mai els parcs naturals que gestiona la Diputació de Barcelona. Us ensenyem a gaudir-los i cuidar-los amb civisme!
Parc de la Serralada de Marina - Xevi Vilaregut - El rocar, entre Tiana i Alella
Foto: Diputació de Barcelona / Parc de la Serralada de Marina
Time Out en col·laboració amb Diputació de Barcelona
Publicitat

En els temps que vivim, tots i totes estem esperant amb moltes ganes el millor moment per fer una sortida i endinsar-nos en la natura per canviar d'aires i renovar idees. I això ha fet, com us podeu imaginar, que en els últims mesos els 12 parcs de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona s'hagin omplert d'exploradors d'arreu del país i fins i tot s’hagi triplicat el nombre de visitants respecte d’anys anteriors.
Fruit d'aquesta nova normalitat, molts d'aquests visitants accedeixen per primer cop a un espai natural protegit. Per això, és imprescindible que tots aquells que aquesta tardor ens animem a gaudir dels parcs naturals, sapiguem quines són les bones pràctiques d’un senderista i estiguem sensibilitzats amb el medi ambient. D'aquesta manera, cuidarem la preciosa i privilegiada natura que ens envolta i la podrem seguir gaudint per anys i panys. Recordeu que, a més, el bosc té propietaris i, quan hi passegem, estem passejant per casa d’algú altre. Estigueu atents als passos i recomanacions que us expliquem a continuació i feu que les nostres muntanyes siguin un lloc per a tots i totes!

Sobre rodes... i amb compte!

Pedalejar, pedalejar i pedalejar. Els parcs naturals són sempre un dels racons preferits pels amants de les dues rodes i ofereixen un munt d'oportunitats per fer esport i, alhora, gaudir d'un escenari únic. Si us animeu i pugeu les vostres bicis al cotxe fins a la muntanya o bé hi aneu directament, heu de tenir en compte que hi ha unes normes específiques per a aquells que visiteu els parcs naturals pedalejant, com circular per camins i pistes de mínim 3 metres d’amplada, anar a un màxim de 30 km/h (en alguns parcs, a 20 km/h) i ser respectuosos amb els senderistes, entre d'altres requeriments.

No deixeu ni rastre!

Sabeu aquell moment en què algú de la casa està cuinant una recepta deliciosa i l'olor us atrau cap a la cuina com si fos un imant? Doncs això és el que passa als parcs naturals si hi deixeu brossa!
Les deixalles acostumen a atraure animals salvatges que poden escampar la brossa o ser una amenaça per als visitants. Per tal d'evitar-ho, endueu-vos la brossa a casa o recicleu-la en alguns dels contenidors que trobareu en els nuclis habitats o en els indrets més freqüentats dels parcs naturals. D'aquesta manera també ajudareu a mantenir net l'espai i l’encant dels paisatges perquè els puguin gaudir la població resident i altres visitants!

Seguiu el camí

Si us animeu a visitar un parc natural, potser us passa allò que ens ha passat a tots i dieu: "Per on comencem?"
Doncs és ben fàcil trobar la resposta perquè la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona té a la vostra disposició un gran ventall d'itineraris molt ben senyalitzats que ni us l'acabareu!
Busqueu el vostre parc natural, trieu la ruta que més us agradi i no us desvieu dels camins senyalitzats. Evitareu possibles ensurts (i més ara, que es fa de nit ben d'hora!).

A menjar, on toca!

Ara més que mai, amb les limitacions de bars i restaurants, ens hem aficionat a cuinar les nostres pròpies receptes o a demanar menjar per emportar-se. Els pícnics són un clàssic quan pugem a passar el dia a un parc natural. Això sí, no es poden fer fins que torni a estar permès segons els paràmetres de la "desescalada covid" i sempre amb els requeriments establerts.
Si sou dels que us agrada pujar al cotxe un bon àpat per assaborir després d'una caminada, gaudiu-lo allà on toca. A tots els parcs naturals trobareu zones senyalitzades i condicionades perquè gaudiu dels vostres pícnics. I recordeu deixar-ho tot ben net quan torneu cap a casa!

Una tradició ben feta

La tradició d'anar a collir bolets és molt popular a Catalunya i agrada tant a petits com a grans. Però sovint, se'n desconeixen les característiques i no es té prou cura a l'hora de collir-ne. El millor que podeu fer per seguir amb aquesta tradició com toca (i per conservar-la!) és seguir les indicacions de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona: colliu només els bolets que conegueu bé, però respecteu-los tots; no utilitzeu rasclets ni altres eines, ja que produeixen danys al bosc i a la part subterrània dels bolets; porteu-los en cistell per tal que no s'aixafin i es fermentin; i per últim, no us allunyeu dels camins principals, sigueu conscients que molts dels boscos tenen propietari i fixeu llocs i hores de retrobament amb els vostres companys. Ara sí, a “caçar bolets”!

Les autocaravanes, al seu lloc

Instal·lar-se a la natura és una experiència com poques altres! Despertar-se envoltat de verd i esmorzar a l'aire lliure o anar a dormir veient un cel estrellat és tot un privilegi. I és per això que l'hem de cuidar.
Si arribeu als parcs naturals en autocaravana sapigueu que l’acampada està prohibida al seu interior. Només es pot fer a les zones habilitades per a aquest ús, que se solen trobar, la majoria, a la perifèria dels parcs. Si aneu de pas i heu d’aparcar per passar la nit, feu-ho als llocs habilitats, mai al mig del bosc o en carreteres o pistes.
A més, tant si hi aneu en caravana com si no, i tant si fa anys que sou de muntanya com si us és una novetat, us recomanem fer servir l'app pròpia de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona o assessorar-vos als centres d’informació dels mateixos parcs per tal d'estar ben assabentats d'allò que es pot fer i no i dels camins que us esperen!

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat