Bilbao
Foto: Bilbao
Foto: Bilbao

Una ruta pel Bilbao més bonic

Els llocs més interessants d’una ciutat a vegades no són els més famosos, però no per això són menys especials

Publicitat

Totes les ciutats tenen molt més a oferir-nos del que a primera vista sembla. Però per veure-ho hem de saber mirar. De vegades, n'hi ha prou en deixar-se portar per trobar petits tresors urbans. Altres vegades, en canvi, els principals punts d'interès ens n'amaguen d'altres més petits en el seu interior que poden passar desapercebuts. Per això, i perquè la vostra visita a Bilbao sigui completa, us volem mostrar aquests petits detalls. Perquè aquesta ciutat té molt a oferir i nosaltres volem que els gaudiu al màxim. Comencem el nostre passeig?

Els arcs de La Plaza Nueva

Què és? El punt de trobada del nucli antic.


Per què cal anar-hi? La Plaza Nueva és el cor del centre històric de la ciutat. Es va construir al segle XIX i la seva obra va durar més de seixanta anys. El resultat va ser un lloc de trobada que des de llavors no ha perdut el paper protagonista en l’oci de la ciutat. D'estil neoclàssic romà, les seves columnes amaguen tot tipus de bars i restaurants on provar els millors pintxos. Els diumenges són especialment concorreguts, celebrant un mercat de segona mà pels més curiosos.

Capvespre des del Muelle Marzana

Què és? Un moll sobre la ria i davant el mercat de la Ribera.


Per què cal anar-hi? Quan la tarda arriba al final del moll Marzana es converteix en un dels llocs preferits dels joves per seure a prendre alguna cosa. Aquí la terrassa és el carrer. Unes escales que fan de graderia improvisada amb vista al Mercat de la Ribera. Els bars de la zona estan de moda. L'oferta és àmplia tant per a picar alguna cosa com per sopar. Hi ha dies que en els que fins i tot sona música en directe. Anar a El Muelle Marzana és una de les millors maneres d'acomiadar el dia.

Publicitat

El mercadillo del Dos de Mayo

Què és? El lloc on trobar coses oblidades.

Per què cal anar-hi? Cada primer dissabte de mes, al carrer Dos de Maig se celebra aquest peculiar mercat ambulant. Un carrer sencer destinat a aquest esdeveniment que omple de vida la zona. Aquí podreu trobar qualsevol cosa. Tant de segona mà com per estrenar. Els creadors de la zona aprofiten per treure al carrer les seves col·leccions i mostrar-les davant un públic que ve amb ganes de descobrir tresors i de passar-ho bé. Més que un mercat, és una festa.

El Arenal

Què és? Un espai obert per passejar al costat dels set carrers.

Per què cal anar-hi? El Arenal és el Bilbao més pur. Aquí és on passegen els bilbaïns de soca-rel. El seu nom fa referència a la platja interior que existia aquí antigament. Amb el temps es va anar transformant en port, fins a arribar al parc que és actualment. Entre el teatre Arriaga i l'Ajuntament, l'Arenal és un lloc plàcid i viu que té en el seu quiosc amb forma de petxina l'epicentre del costumisme. Cada diumenge a la tarda la música sona perquè els més animats surtin a ballar!

Publicitat

L'estany del Parque de Doña Casilda

Què és? El parc que tothom anomena "el dels ànecs"

Per què cal anar-hi? Doña Casilda  és el pulmó de Bilbao. Al costat de la Gran Via, és el lloc perfecte per desconnectar del soroll i l’enrenou urbà. Hi trobareu molts arbres i grans zones verdes perfectes per tombar-se a fer un pícnic o llegir un llibre. No obstant això, el protagonista és l'estany. S'hi poden veure ànecs, oques i altres aus que van a beure aigua i que viuen aquí de forma permanent. Donar-los de menjar és un dels plans preferits dels nens que s'acosten fins aquí.

L'ascensor de Begoña

Què és? Un ascensor patrimoni de la ciutat.

Per què cal anar-hi? Construït el 1949, és una de les construccions més emblemàtiques de Bilbao. És visible des de gairebé qualsevol punt del centre de la ciutat. Es va construir per unir els set carrers amb el barri de Santutxu. Des del carrer Esperança i per un mòdic preu, ofereix una de les millors vistes de la ciutat. La torre, és considerada patrimoni industrial de Bilbao i un monument que ha servit durant anys per facilitar la vida als veïns.

Publicitat

Una obra d’art anomenada Guggenheim

Què és? Un museu que ja és una obra d'art en si mateix.

Per què cal anar-hi? Quan van començar les obres d'aquest increïble museu,  els veïns no entenia molt bé quin sentit tenia allò en una ciutat com aquesta. No obstant això, el temps ha demostrat que va ser un grandíssim encert. El Museo Guggenheim és un miracle de l'arquitectura. Només contemplar la seva estructura des de fora i de caminar al seu voltant val la pena el viatge. I un cop dins, l'experiència adquireix un altre nivell passejant entre les millors obres d'art contemporani.

El funicular d’Artxanda

Què és? Un funicular per pujar al més alt.

Per què cal anar-hi? Inaugurat fa més de cent anys, anar en el funicular d’Artxanda és una de les activitats preferides dels bilbaïns. El motiu està al final del viatge. Quan arribem a dalt ens trobarem a la zona urbana més alta de la ciutat. Un lloc ple de “merenderos”, restaurants i zones d'oci. Pujar a les cabines i seure en els bancs de fusta és com viatjar en el temps. És el mitjà de transport més antic de Bilbao. Des del centre a la muntanya en uns minuts.

Publicitat

Les columnes del Azkuna Zentroa

Què són? Unes columnes que subjecten l'atri de centre de cultura.

Per què cal anar-hi? Quan unes columnes es guanyen el protagonisme d'un dels principals reclams turístics de la ciutat és que han de ser especials. I les de Azkuna Zentroa  ho són. 43 en total. De fusta, bronzes, maons ... perdre’s entre elles és recórrer la història de l'art. Conegut com l'atri de les cultures, tenen motius xinesos, medievals, rupestres, etc. La instal·lació és obra del reconegut artista italià Lorenzo Baraldi. Art al servei de la ciutat.

El safareig de les dones

Què és? El primer club de reunió de dones.

Per què cal anar-hi? A principis de segle XX van obrir les portes el Lavandero de San Mamés i Castaños. Amb una estètica modernista, aquest safareig tenia prohibida l'entrada a homes, excepte per implicar els bustos. Gràcies a això, ràpidament es va convertir en el punt de reunió preferit de les dones que reclamaven major protagonisme en els assumptes importants de la vila. Avui dia es manté la seva preciosa façana que destaca orgullosa i que amaga una sorprenent història al darrere.

Publicitat

Les vistes del Campo Volantín

Què és? Un passeig ple d'arbres, ponts i edificis singulars.

Per què cal anar-hi? La millor manera de conèixer Bilbao és caminar seguint la ria. La llera recorre els llocs més interessants de la ciutat i fa d'acompanyant durant el nostre passeig. Per començar a recórrer la ciutat, el millor és anar fins a l'Ajuntament i, des d’allà, caminar pel Campo Volantín. La ria ens guiarà a través d'edificis com les Torres Isozaki o el pont de Calatrava fins a acabar a la riba oposada al Guggenheim. El millor lloc per fer una foto del museu.

La immensitat del moll de Campa de los Ingleses

Què és? L'espai des d’on contemplar el museu més famós.

Per què cal anar-hi? El moll Campa de los Ingleses ens dóna l'oportunitat d'envoltar el museu Guggenheim per veure’l amb detall i, després, continuar la nostra ruta fins al pont llevadís de Deusto. El seu nom fa referència a un antic cementiri britànic que se situava en els antics camps que hi havia. També aquí, a finals de segle XIX, va ser el lloc on els anglesos van començar a jugar a un esport que ningú havia vist mai a la ciutat: el futbol. Una placa a terra commemora aquesta anècdota.

Publicitat

Un mural per somiar

Què és? Un enorme mural sobre la façana nua d'un edifici d'Olabeaga.

Per què cal anar-hi? Perquè poques paraules en castellà tenen aquesta força. Cinc lletres que ens conviden a tancar els ulls i creure. Sense guarniments, només la intensitat del llenguatge. Creat pel col·lectiu d'artistes Spy, s'ha convertit en una de les icones de Bilbao de manera instantània. Es pot veure des de molts punts de la ciutat però, sens dubte, apropar-se i apreciar la mida de la seva tipografia val la pena. Una intervenció artística que li ha donat vida a un barri que la mereixia.

Les olors i els colors del Mercado de la Ribera

Què és? El mercat de proveïments cobert més gran d'Europa.

Per què cal anar-hi? Aquí és on neix la màgia de la gastronomia basca. Un lloc de referència per poder adquirir els millors i més frescos productes de les hortes i mars de la zona. El mercat és enorme i la varietat és immensa. Entrar al Ribera és com portar als nostres sentits a un parc d'atraccions. Olors, colors, aromes i tot tipus d'estímuls per deixar-nos portar i sentir-nos com un xef de primera línia per un dia. Si la gastronomia basca és tan famosa, el secret està en els seus mercats.

Publicitat

L’antiga fàbrica d’Artiach

Què és? Un espai industrial reutilitzat com a espai cultural.

Per què cal anar-hi? La fábrica de Artiach  va ser, durant molts anys, una de les empreses més famoses de la ciutat. Quan va tancar, l'espai es va abandonar. És un enorme edifici industrial al costat de la ria, i alguna cosa calia fer-hi. Finalment, diferents col·lectius culturals van decidir donar-li una nova vida i van començar a organitzar tot tipus d'esdeveniments. Els més famosos són els mercats dels diumenges. Fer-hi una volta i seure a la bonica terrassa és un dels plans que està més de moda.

El tradicional Mercat de les Flors

Què és? Un clàssic. Mercat més vermut.

Per què cal anar-hi? A vegades ens tornem bojos buscant plans nous, que siguin diferents. No obstant això moltes vegades els millors plans són els de sempre. Els que s’han fet tota la vida. Potser per això perduren en el temps, perquè a la gent li agraden tant que segueix fent-los. En aquest grup ficaríem passejar pel mercat de les flors del parc del Arenal un diumenge al matí. Olorar tot tipus de plantes i decorar la nostra casa a bon preu. I després, prendre'ns un vermut.

Publicitat

El parc Etxebarria

Què és? Un parc ple d'espais oberts.

Per què cal anar-hi? El parc Etxebarria té diversos avantatges respecte a la resta de parcs de Bilbao. Està al centre, però alhora amagat. No obstant això, és enorme i està ple d'àmplies zones on poder tombar-se a descansar o jugar a qualsevol esport. A més, té unes vistes precioses de la ciutat. De les millors. Probablement sigui aquí des d'on es pot veure el millor capvespre sense sortir de centre. Seure en una vessant i descansar mentre mireu com es mou l'aigua de la ria.

El gratacels de Bailén

Què és? El primer gratacels de la ciutat.

Per què cal anar-hi? Es tracta d'un edifici peculiar. Va ser el primer a superar els 40 metres d'alçada a la ciutat. Potser, a primera vista, sembla que no té res especial però el seu estil racional, inspirat en els gratacels de Chicago de el segle XIX i la seva ubicació sobre la ria, el converteixen en un edifici misteriós i, d'alguna manera, fascinant. Va ser una revolució arquitectònica de la dècada dels anys 40. Des de la seva última planta es té una de les millors vistes sobre el nucli antic i l'eixample de Bilbao.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat