Si l'any passat eren verdures en forma d'OVNI, aquest any la imatge del Vegan Fest són peces de fruita que fan ballarugues. Amb aquest cartell i sota el lema 'Sobreviurem', arriba la cinquena edició del Vegan Fest Catalunya, el festival vegà més gran d'Europa, segons l'organització, els dies 14 i 15 de setembre al Parc de Vallparadís, a Terrassa.
El festival que organitza l'Associació Vegana de Catalunya (una trobada "tant per a persones veganes com no veganes") s'ha consolidat com a una cita de referència, amb 50.000 assistents l'any passat, que es diu aviat. Apadrinat per la Fundación Santuario Gaia –un reconegut refugi de recuperació d’animals maltractats que suma el rescat de més de 1.500 víctimes d’explotació o maltractament– el festival proposa xerrades, gastronomia, un mercat d'alimentació vegana i música en directe.
Qui participa al Vegan Fest 2024?
Entre els participants, destaca la xerrada del professor de Veterinària Andrew Knight, destacat expert en benestar animal i ètica veterinària, que ha contribuït significativament a la millora de les pràctiques veterinàries i a l’avanç del benestar animal a través de la seva investigació, escrits i defensa activa. L'altre acte destacat serà un col·loqui sobre literatura antiespecista en català, a càrrec dels periodistes Borja Duñó, autor de la novel·la 'Ànimes entre les dents' i de Lluís Freixes, autor de l'assaig 'Sedició a la granja', que moderarà la també periodista Lucía Arana. I també destaca la presència de Claire Ogley, Cap de Campanyes, Política i Investigació de The Vegan Society, l'organització vegana més antiga del món i creadora del terme 'vegan' el 1944.
També hi seran l'humorista i activista social David Pareja; la xef Zineb Hattab, propietària del restaurant Kle de Zúric, amb estrella Michelin, que ofereix una experiència gastronòmica cent per cent vegetal; i el també xef Joel Llurda, en aquest cas de l'Hotel Casa Albets, un hotel rural vegà a Lladurs compromès amb la cuina sostenible i el medi ambient.
Mercat i gastronomia
Hi haurà, també, una nova edició del concurs Vegan Chef Festival (diumenge 15 a les 12 h); un mercat de productes d'alimentació, moda, cosmètica, calçat i artesania vegans i sostenibles, i propostes gastronòmiques a l'aire lliure, que passen també per la presentació i venda de productes com zorza gallega 'plant-based', pastisseria i brioixeria cent per cent vegana a càrrec d'Arecabakery i una nodrida representació de menjar de carrer i festivaler amb el sushi de Veganashi, el kebab vegà de Good Shit Vegan o les addictives i sorprenents hamburgueses de Green & Burger, per esmentar-ne tres.