Casa Alfonso compleix 75 anys. Això es diu aviat i s’escriu amb cinc paraules, però cal complir-los. I tenir tan fresca la memòria com la d’Alfonso García, pare de l’actual director, Alfonsito, i fill del fundador, l’any 1934, d’aquest museu vivent de la bona tapa, el bon platet, el millor pernil i entrepans inoblidables, per esmentar algunes de les ofertes de la casa, que ja porta tres generacions d’íntima relació amb clients.
“Pensi que sóc l’inventor de l’entrepà de flauta”, relata als seus 84 anys Alfonso pare. “La gent el demanava cruixent, amb poca molla. Fins llavors els entrepans menyspreaven el pa. Nosaltres ens fèiem fer el pa a mida i després un bon pernil el feia imbatible. Alguns toreros i gent de Madrid se n’enduien pel viatge de retorn”, explica sense gens de modèstia, amb l’orgull merescut de crear una cosa que avui, d’estesa que està, sembla normalíssima.
Un pas endavant
Alfonso fill va fer un pas més en el negoci, modernitzant-lo en la mesura justa. “Renovar la cuina sense insultar ni variar-ne l’esperit”, diu l’últim dels Alfonsos, innovador i impulsor, per exemple, de l’entrepà de magret d’ànec, que embogeix els francesos. Des del 1934, quan l’avi va adquirir el local, ha passat molt tall de pernil per aquesta barra, sempre llustrosa, ben atesa i embolicada amb fotografies de famosos, amb pissarres amb bones noves (ibèrics, formatges, embotits de pagès, filet de toro de lídia, plat del dia de la cuina regional espanyola o l’exquisit arròs de la setmana).
Quan Casa Alfonso es va llançar a caminar, la plaça d’Urquinaona era el cor del món tèxtil. Actualment és un lloc de pas obligat per a empresaris, funcionaris, actors i aficionats als toros. En un moment de la Barcelona daurada, era la primera etapa dels noctàmbuls abans d’acomiadar la nit a Bocaccio. “Encara s’hi deixa veure Oriol Regàs” (el creador de Bocaccio), ens relata el Sr. Alfonso. Si en el passat les glòries hi passaven a prendre el seu xerès amb pernil, avui Gabino Diego o Javier Bardem, cada vegada que vénen a Barcelona, visiten l’Alfonsito. “Lola Flores venia, s’asseia a esperar Manolo Caracol i feia que llegia el diari, perquè no sabia llegir i l’agafava del revés”, recorda el Sr. Alfonso… També van seure sobre els seus vímets Paco Rabal, Mario Cabré, Manolete o la Bella Dorita.
Es pot menjar bé des d’un entrepà, fins a capipota, tàrtar d’escalivada amb anxoves del Cantàbric, passant per carns i peixos salvatges a la brasa, peus de porc, tonyina fresca a la planxa o graellada amb xoriço crioll, botifarró i rostit de tira entre d’altres. Després de les postres, el recomanable és l’Alfonsito, un cafè irlandès reduït, especialitat de l’última generació de la casa. – Marcelo Aparicio .