Existeix la cuina irlandesa? La terra de l'exuberància musical i literària, de Rory Gallagher i William Butler Yeats, i també tecnològica -el famós tigre cèltic que va rellançar l'economia-, sempre ha tingut mala fama quan toca parlar de teca: patates, salsitxa i poca cosa més, és el tòpic.
Parlem d'una sèrie de plats que són genèricament coneguts com a pub grub -qualsevol menja que se serveixi en una public house-. Ara bé, per desmentir un tòpic cal anar a l'arrel del fet i tastar-lo. I amb el puny de ferro solar que ens esprem, ens venia molt de gust passejar pels millors pubs de la ciutat -fusta, ombra, la fresqueta de la cervesa- per veure quins plats poden acompanyar una ferma pinta de Guinness.
L'estofat irlandès
Al Kitty O'Shea's, el pub irlandès més veterà de Barcelona -obert l'any 1994- el cuiner Declan Tarleton ens ho posa difícil: "La cuina irlandesa quasi no existeix. Només és pa, estofat i peix fumat. No tenim una gran història de cuina", encara que al Kitty's serveixin certs plats clàssics de la cuina irlandesa que el contradiuen.
Com, per exemple, l'irish stew, que tot sovint apareix en el menú i consisteix en un proteínic estofat fet a base de xai o vedella, patata, pastanaga, api i julivert. Senzill i saborós. No serveixen el tradicional irish breakfast. Sí que ens posen a taula, però, el ploughman's lunch, o dinar de llaurador: un plat combinat consistent en formatge stilton, confitats, pa anglès, mantega i amanida. I compensen la manca de receptes autòctones amb una carta d'amanides pantagruèliques, hamburgueses i entrepans -en tenen un d'entrecot amb amanida!- i el filet de vedella irlandesa amb guarnició.
Menjar de paleta irlandès
Tornem al pub grub: "Això és argot per dir menjar", ens explica Alan Burke, cuiner del Flaherty's, "i significa tenir la panxa plena. No es pot treballar en la construcció a Irlanda amb un cafè i un croissant". El Flaherty's presumeix de tenir la carta irlandesa més completa de la ciutat, i és cert.
A més de l'irish stew, disposen del cottage pie, un pastís fet amb carn de bou, pastanagues i una crosta de puré de patates. Tot regat, esclar, amb generosa salsa de carn, la brown gravy. O el banger's and mash, salsitxes d'Irlanda amb puré de patates i onion gravy, una espessíssima salsa de ceba confitada i mantega. Arribats en aquest punt, Burke puntualitza que és condició imprescindible que en un àpat de pub la vedella sigui irlandesa: "La carn de vedella la fem madurar durant catorze dies, la importem directament d'allà i és més tendra i saborosa".
Aquí, a més, podem disposar de l'esmorzar irlandès: un plat generós de bacó, baked beans, ou ferrat, tomàquet rostit, patata arrebossada amb ceba (hash brown), xampinyons i white pudding, molt similar a la nostra botifarra blanca. És l'estrella de la casa i per la seva contundència se serveix a totes les hores del dia. La seva brasa també és molt recomanable (tot un costellam de porquet o un entrecot de mig quilo!) i com ha passat a la mare Eire, han introduït a la carta plats indis: "el pollastre tikka masala és pràcticament el plat nacional irlandès, i tots els llocs de fish and chips allà són d'italians", explica Burke. Tenen tota la carta activa funcionant de matí a mitjanit!
El millor bacó del món
El bacó d'aquí és com el que tirem a la brossa a Irlanda. Els porcs allà no es crien en cadenes de muntatge i tota la carn de vaca té un sabor diferent". Així parla John Dineen, més irlandès que un trèvol de quatre fulles i encarregat del pub Michael Collins. Concentren les especialitats irlandeses en segons que ja hem mencionat, com l'irish stew, el banger's and mash o l'esmorzar irlandès.
Que, per cert, porta black pudding, una salsitxa de sang similar al nostre botifarró però més consistent, amb més arròs. I bojos de la cervesa negra, no us podeu perdre el pastís de carn: és una empanada de carn de vedella que s'ha rostit al forn a foc lent, amb l'addició de diverses pintes de Guinness que l'amaren del sabor de la mare Eire. Tampoc no hi falten fish and chips i pollastre amb curri, ja implantats en l'ADN culinari d'Irlanda, o un entrecot de vedella "d'aquella que ha trescat pel prat". Resta com a homenatge a la fam irlandesa el plat anomenat la Gran Patata: farcida de formatge o bacó, tonyina i blat. Alerta, que la cuina tanca a les deu de la nit: "Quan és hora de beure, és hora de beure, i no interessa tenir un paio al costat menjant", afegeix fermament Dineen. Amén, John.
Un esmorzar irlandès de manual
Encara que situat en l'epicentre del marasme turístic, el pub irlandès Dunnes també pot ser d'interés per al local: és maco fins dir prou, només cal que us deixeu seduir per la seva fusta ben posada i per unes cerveses ben tirades. El menjar tampoc està malament: ofereixen un menú de migdia digne, però el millor és aprofitar per conèixer la suculenta gastronomia irlandesa; tenen tots els plats del manual (que val a dir que tampoc és massa difícil, vaja): l'estofat de vedella amb cervesa negra, les salsitxes en un llit de purè de patata amb salsa de ceba dolca o el shepherd's pie, aquella mena de lassanya amb esteroides, recoberta de patata. Bones notícies: preparen el plat de fry-up -baked beans, bacon i tota la pesca- per esmorzar!