Jo també sóc al·lèrgic
©Ivan Giménez
©Ivan Giménez

Restaurants i botigues per a al·lèrgics

El menjar apte per a intolerants i al·lèrgics cada cop guanya més espais a Barcelona. Us descobrim alguns dels locals on cuiden que tot us senti bé!

Publicitat

Per a molts nens al·lèrgics i amb intoleràncies, anar al restaurant no és una festa. Els plats de cullera de les àvies són els més adients per a la gent amb al·lèrgies.

En un terreny del tot arrelat en la tradició catalana es mou l’oferta antial·lergògena de Ca l’Estevet (Valldonzella, 46. T. 93 302 41 86): bacallà a la llauna, entrecot Café de Paris o paella Parellada (sense picada) són tres opcions imbatibles aptes per a celíacs i al·lèrgics a la proteïna de l’ou i de la llet, i addictes a la bona taula. Però si es tracta de nens, cal donar-los una bona pizza: Il Piccolo Focone (Dos de Maig, 268. T. 93 450 24 52) és l’únic lloc de la ciutat dedicat en cos i ànima a la pizza sense gluten. Disposen de 30 pizzes per a celíacs i de quinze pastes fresques, seques o farcides, a part de risottos i postres. El propietari, Eloy Caicedo, m’explica que fa quinze anys a la Ligúria, amb altres pizzers, van fer idear una massa estàndard per a pizza per a celíacs.

Ara, emigrat al Clot, en forneja una versió evolucionada, feta amb farina de blat de moro, fajol i fècula de patata. Em parla d’una massa lleugera, perquè “una pizza normal es digereix en dues hores, i aquesta en mitja”. Bingo! D’aspecte sembla la típica napolitana, però és lleugera, cruixent, gens gomosa. Deliciosa. La d’embotits picants –tot el tall aquí és sense gluten– entra directa al meu top ten. Ara bé, si us ve de gust una taula ampla i còmoda, al rovell de l’ou –sense albúmina!– podeu reservar sense por al 4 Capellans, restaurant de l’Hotel Catedral (Capellans, 4), que disposa d’una carta de gran relació qualitat-preu, sorprenent en un quatre estrelles. Quasi cap plat principal passa dels deu euros, i la majoria de receptes es poden adaptar per a celíacs i al·lèrgics. I ja que parlàvem de tradició, El Gat Blau (Comte Borrell, 122) és una aposta segura. El cuiner Pere Carrió treballa amb producte de proximitat i ecològic, i afegeix un toc d’autor a plats amb preus molt interessants: un plat com el pop confitat a baixa temperatura amb papada de porc i romesco és apte per a qui no pugui tastar gluten, llet i ou.

Una al·lèrgia et pot matar d’un xoc anafilàctic. Una intolerància et pot fer patir molt: les botigues per a aquests col·lectius han de saber què es porten entre mans.

Sens dubte això s’acompleix a La Botteghina (Clos de Sant Francesc, 55. T. 93 222 95 52): la seva propietària, la Silvia Fiorilla, és una enginyera biomèdica que va decidir posar negoci propi. Ha dividit la botiga en tres zones: una de producte biològic, una part sense lactosa i una zona sense gluten, i en un moment donat els tres espais fan intersecció. Hi trobareu galetes, pasta, pa... I delicadeses italianes, com la pannacotta sense lactosa i salses també sense gluten (ragù, pesto de carbassa o de carxofes).

A Jo També Sóc Al·lèrgic (Vilamarí, 26. T. 93 426 49 48) tot té un caire molt personal: al fill de la Núria Canturri i en Joan Riedweg li van diagnosticar una multial·lèrgia a la proteïna de la llet, l’ou, el marisc i els fruits secs. El nano ara té 15 anys, però pujar-lo ha deixat en els pares un saber fer canalitzat en aquesta botiga: “Sembla una farmàcia d’aliments”, diu Canturri. Està tot ordenat per al·lèrgies i la botiga és molt atractiva per a la mainada: rajoles de xocolata i xocolata en crema sense l’odiat “pot tenir traces de fruits secs”, gelats sense llet, pizza i pastissos sense gluten... El món al·lèrgic és petit, i moltes de les marques són de pares amb fills al·lèrgics. La Núria ha publicat el llibre Mama, em pica! (Angle, 2014), amena crònica del dolor sense resignació i que també funciona com a petit manual de quines marranades t’endinyen amb les galetes del súper. I si aquest és un local petit i familiar, la històrica Dietètica Glòria (Entença, 175. T. 93 329 92 51) també ho és, i funciona com a rèplica de tot el que es pugui trobar en un supermercat convencional però enfocat als al·lèrgics, i la majoria en format artesà. Van obrir fa uns 50 anys com a herboristeria, i es van reconvertir a les al·lèrgies en fa 25. El 80% del seu producte va dirigit als celíacs, però hi trobareu de tot. La propietària, la Laura Gràcia, és un xic pessimista respecte al futur de la raça humana: “Cada cop som més delicadets i cada cop hi ha més al·lèrgies combinades”.

I anar amb els amics a esmorzar o berenar ja no serà mai més l’infern a la terra pels qui tenen alguna mena d’intolerància al gluten (un de cada cent espanyols és celíac). Jansana Gluten Free és l’única pastisseria 100 % lliure de gluten de Barcelona. I apunten maneres de pastisseria gurmet. Els seus pastissos i rebosteria són lliures de gluten i d’altres al·lergogens com la lactosa o els fruits secs, i proposen una gran diversitat de productes per degustar: ensaïmades, pastissos personalitzats, canapès i xuixos són alguns dels productes estrella que podreu trobar-hi, així com safates de pica-pica, cookies de xocolata o Sacher. No són nouvinguts: aquesta és la segona pastisseria Jansana, la primer va obrir a Santa Perpètua de Mogoda

Cafeteries

Al temple lacti que és la Granja Viader (Xuclà, 4-6) els intolerants a la lactosa potser no es podran prendre un bon suís, però sí que podran gaudir de la seva xocolata, feta amb aigua, cacau, xocolata i canyella. També és de visita obligada per als celíacs: xocolata, melindros, magdalenes, pastissos de formatge, crema catalana i flams, tots casolans, són plaers 100 % sense gluten. I a la cafeteria Syngluten (Galileu, 115. T. 693 97 66 35) fan uns bons xurros amb xocolata ja us imagineu com, i si així ho encarregueu, sense lactosa.

Pa

A Barcelona només hi ha una fleca dedicada en exclusiva al pa sense gluten: Celiadictos (la Pobla de Lillet, 5. T. 93 409 31 31), que també cobreix la intolerància a la lactosa, cap pa porta llet. La Isabel Trullenque m’explica que aquí no hi ha res que tingui a veure amb el pa barat fet amb blat de moro. I és cert: amb mescles de farines de pseudoblats (fajol, quinoa, amarant) han aconseguit pans de pagès, barretes i pans de motlle gustosos. No tan barats com voldrien: la quinoa va a 13 € el quilo, cortesia de l’especulació del mercat de futurs (gràcies, EUA!).
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat