Hi ha hàbits, costums, tendències que, afortunadament, mai no deixen de ser característiques. Una d'aquestes coses típiques de Barcelona és regalar-se un esmorzar o un berenar en una de les granges històriques de la ciutat. La granja Viader, activa des del 1870, serveix dolços catalans i esmorzars amb iogurt i batuts al barri de Ciutat Vella i ha estat guardonada per l'Ajuntament com a comerç emblemàtic.
Creadors del Cacaolat
El 1931, Marc Viader i el seu fill Joan, que en aquell moment era el gerent de Letona, van viatjar a Hongria per visitar una fira de ramaderia i indústria làctia. Allà van tastar una beguda de llet i cacau en un casament, fet que va inspirar Joan Viader a crear un producte similar. Un cop a Barcelona, va experimentar fins a trobar la fórmula definitiva del Cacaolat. Fins al 1970, el concentrat es feia al carrer de Xuclà, amb la llet munyida a Cardedeu, i s’enviava a Letona. Avui, Cacaolat pertany a Damm, però la granja de Xuclà segueix oferint els seus emblemàtics productes de llet i cacau.
Què es pot menjar en aquesta granja?
Així doncs, aquest local és la pàtria del Cacaolat i de la seva xocolata – sobretot el suís!–: La xocolata ben espessa, i la nata muntada al punt exacte. L'encant del local, els cambrers de tota la vida i el pintoresc quadre que conforma la clientela fan que el cafè també prengui un regust nostàlgic. Altres especialitats de la casa són els iogurts de producció pròpia, crema catalana, xurros, pastes i pastissos. Els làctics aquí són incomparables, perquè encara ara pasteuritzen la seva pròpia llet, que els arriba del poble natal dels Viader, a Cardedeu.
La història del local
La granja es troba a ple barri del Raval, en un carrer paral·lel a les Rambles i està identificat com a Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. A l'inici Viader va muntar una lleteria a Barcelona. A poc a poc, el lloc on compraves la llet per emportar-te-la a casa es va anar convertint en el lloc on consumir la llet, creant així l'inici del que avui dia és una cafeteria emblemàtica de la ciutat. Conserva una decoració tradicional, amb taules de marbre, mobles de fusta antiga i parets plenes de records que reflecteixen la seva llarga trajectòria des del segle XIX. L’espai és càlid i familiar, amb un toc nostàlgic que transporta els visitants al passat.
Horaris
Aquest local obre de dimarts a dissabte. L'horari dels matins és de 9 a 13.30 h i el de la tarda de 17 a 20.30 h.