Ensaladilla de bar Buenavista
© Iván GiménezEnsaladilla de bar Buenavista
© Iván Giménez

8 bars on menjar la millor ensaladilla de Barcelona

L'ensaladilla, la reina de les tapes, mereix una llista amb els bars que la tracten millor. N'hem seleccionat 8!

Publicitat

Poques pissarres i cartes de vermut es resisteixen als encants d’aquesta delícia que ens va arribar des de Rússia, amb amor. Croquetes, braves, anxoves i mai hi pot faltar l'ensalada russa. Aquestes delícies són un equip indisoluble i des de fa una pila d'anys encapçalen la primera divisió de les tapes. L'ensaladilla, però, ens ha robat el cor. És fresca i, tot i la seva senzillesa, només la demanem als llocs de confiança. Ens encanta i aquests són els nostres llocs favorits per menjar-ne.

NO T'HO PERDIS: Les millors tapes de Barcelona 

  • Bar d'entrepans
  • El Poble-sec
  • preu 2 de 4
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

Quan la Carmen, cuinera de La Porca, t’explica que ella fa una ensalada russa 'a la murciana' i tastes aquesta delícia comences a pensar que el mestissatge mola, sí, però també a sospitar que l’ensaladilla “de tota la vida”, la de les àvies, ja no existeix. La murciana arriba a la taula sobre un pa anomenat rosquilla, que s’importa de Múrcia, i s’elabora amb verdures envinagrades, en aquest cas coliflor, cogombrets, pastanaga i ceba petita. La Carmen, òbviament, hi dona el seu toc estrella: un puntet d’all a la maionesa. Si voleu tastar-la, feu via al Poble-sec.

  • Cerveseria
  • Sants
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Buenavista Bar
Buenavista Bar

A Sants podem tastar una de les ensaladilles que figuren des de fa temps a tots els rànquings de les millors. Però no aneu a Buenavista si en busqueu una de clàssica. El Jordi Beltran, pare de la criatura, assegura que l’ensalada russa ha de portar, per força, només tres ingredients: patata, tonyina i maionesa. I que a partir d’aquí, imaginació al poder. Ell hi posa un envinagrat i pastanaga, una maionesa suau i algun secret que no es pot explicar. El que sí que ens ha explicat és que “aixafem la pastanaga i la patata i les amanim amb sal i un xic de vinagre de poma”.

Publicitat
  • Espanyola
  • Sarrià - Sant Gervasi
  • preu 2 de 4

Quan va crear aquesta tapa, el cap de cuina Alejandro Loaiza tenia clar que volia recrear “una ensalada russa a l’estil gadità com la de ma mare”. Com tot gran cuiner, Loaiza assegura que l’únic secret és el carinyo, però que millor si cous les patates i les pastanagues senceres. I que si les peles i amaneixes en calent, segur que guanyen. Si, a més, la maionesa és de qualitat i la tuneges (a aquestes altures ja hem viscut en primera persona el cripticisme que envolta el món de les maioneses de les ensaladilles), i si tries una bona tonyina de tronc... el resultat serà una delícia com la seva.

  • Cerveseries artesanes
  • Dreta de l'Eixample
  • preu 3 de 4

A La Textil hi cuina en Pablo Lafarge, ex-cap de producció de Tickets i amb trajectòria als millors restaurants del món. Seva és aquesta versió de l'ensaladilla russa: amb la verdura sobre una maionesa d’anet i pèsols, i la tonyina substituïda per sorell fumat en fred, sobre una torrada de pa que han fet ells mateixos. Un plat de clara influència nòrdica. Això segueix essent una ensaladilla russa? Doncs no ho sé ni m'importa discernir-ho, perquè és boníssim. 

https://media.timeout.com/images/105908116/image.jpg
Ricard Martín
Editor de Menjar i Beure, Time Out Barcelona
Publicitat
  • Sant Antoni
  • preu 2 de 4
  • 3 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

Quan una ensalada russa porta més de cinquanta anys a la carta d'un restaurant amb la recepta intacta, val la pena passar-s'hi a demanar-ne una. I la de Can Miserias, a Sant Antoni, no decep. És una russa 'old-style', amb pastanaga, pèsols, patata i mongeta tendra. Quin és el misteri? Segons el Josep Rosado, quarta generació al capdavant d'aquest local, "ho bullim tot per separat, i les verdures són molt fresques". A sobre, una ventresca de tonyina i ou dur. Per acabar, una maionesa amb el toc secret de la casa, que és el que marca la diferència.

  • La Barceloneta
  • preu 2 de 4
El Vaso de Oro
El Vaso de Oro

De bars com aquests en queden pocs! És un dels grans clàssics locals de tapes de la Barceloneta que compta amb cambrers uniformats amb la vestimenta clàssica, un detall difícil de trobar avui en dia a la ciutat. Tenen les tapes de sempre -braves, pebrots- boníssimes i són especialistes en filet amb foie. I el que heu vingut a buscar: la russa del Vaso de Oro és una delícia. Ideal pels qui preferiu que els ingredients estiguin tallats petits i ben barrejadets. La coronen amb uns talls de pa fregit, per assegurar una queixalada cruixent i suau alhora. Nyam. 

Publicitat
  • Ciutat Vella
  • preu 2 de 4
L'Òstia
L'Òstia

L'exfinancer Jaume Muedra ha tornat a casa amb la cuina de la mare: el fill de la Bombeta ha erigit un bar de tapes de primera categoria on hi havia el clàssic del bon arròs, el Botavara. Calamars, ensaladilla russa excel·lent, d'aquelles denses de tonyina i amb una maionesa de les bones, però que no la ofega, cua de bou, peixet fregit... Tot de primera. Una taverna marinera de la Barceloneta amb les comoditats del segle XXI.

  • La Barceloneta
  • preu 1 de 4
Jai-ca
Jai-ca

Un temple de la tapa popular i sense pretensions a la Barceloneta havia de tenir una ensalada russa així: senzilla, clàssica, sense ingredients d’ultramar ni receptes mil·lenàries. Ni més ni menys que amb el que necessita. La russa de Jai-Ca té el gust inconfusible de les de casa, amb la seva patata bullida, ou, tonyina, pebrot escalivat i olives farcides. Les verdures arriben a taula ben ratlladetes, amb una maionesa suau i gustosa, en un plat que fa bandera de la senzillesa, de les tapetes de sempre en un ambient popular i carismàtic. Acompanyeu-la d’una canya ben tirada i tocareu el cel.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat