Així com hi ha gastronomies extraordinàriament populars a escala internacional –la italiana, la nord-americana, la xinesa– perquè massa sovint ofereixen ranxo afartapobres a tort i a dret, l’escola francesa manté una gran solidesa en tots els àmbits culinaris: per antiguitat, literatura i solvència, dominen igualment la 'nouvelle cuisine' i els bistrots de barri com el que ens ocupa.
En un espaiós i diàfan local del Poblenou –quin gust l’aire dels sostres alts!–, el maig passat va obrir Belleville, projecte d’una parella de francesos, Aline i Gérald, que tenen molt clar que la seva proposta ha de ser assequible, ecològica, de temporada i de proximitat. El menú són 12'90 euros i el preu mitjà de la carta no arriba als 30.
Ofereixen talls típicament francesos com l’'onglet' (en el seu cas, de vedella eco dels Pirineus, acompanyat de camagrocs), un paté de campanya amb prunes deliciós, 'rillette' de sardines i unes postres casolanes exquisides (excel·lent el pastís de formatge).
El peix el compren a La Platjeta de la Barceloneta, que fa moltes generacions que es dediquen a la pesca tradicional –llobarro amb verdures saltades, rogers arrebossats amb sèsam, escalivada i arròs de carbassó o amanida de llenties amb xoriço i verat, per exemple–. El porc és ecològic, de Solsona, de pagès, porc gascó (la seva cansalada confitada amb kimchi no sona malament, oi?).
I com que n’és temporada, fan tempura de calçots: la qüestió és jugar amb la frescor i la inventiva i anar caçant el client amb noves pensades, perquè així vulgui tornar a veure quina nova s’han empescat. Tenen una bona carta de vins, molts naturals, que és d’agrair.
NO T'HO PERDIS: ELS MILLORS RESTAURANTS DE BARCELONA