Si sou fans del menjar tradicional de cuina catalana, i sou capaços de peregrinar allà on sigui per tal de tastar un bon cap i pota, uns peus de porc, uns bons canelons o, fins i tot, uns cargols a la brasa amb romesco per llepar-vos els dits, preneu nota i poseu rumb al Cafè de l’Acadèmia. Després de tres anys tancat, aquest magnífic local ubicat als baixos d’un edifici històric del segle XV -i amb terrassa a la plaça de Sant Just, una de les més antigues, menys coneguda i amb més història del Barri Gòtic- ha reobert de la mà del Grupo San Telmo. Aquest grup, que compta amb cinc restaurants més a Barcelona, ha recuperat l’essència del local, respectant els elements històrics, com els murs amb arcades, els pilars amb pedres de diferents èpoques i les bigues de fusta, i donant un nou caliu a l’espai per tal de fer d’ell una autèntica casa de menjars tradicional.
A la barra pengen els embotits de sempre, de la cuina, al fons i a la vista, s’ensuma l’aroma dels guisats, tan semblants als de l’àvia, i al rebost es poden contemplar els ingredients locals i de proximitat amb que ho elaboren tot, tant de la terra com del mar.
I tot això es reflecteix a la seva carta, plena de plats de mar i muntanya i amb un munt de propostes que reten homenatge als comerciants de proximitat. Com el pa del forn Vilamala de la Ribera, torrat i servit amb tomàquet de penjar i oli de primera, la taula de formatges de la formatgeria Carot, al veí carrer Dagueria, o l’espectacular fricandó amb bolets de la parada del Petràs, a la Boqueria. No deixeu de tastar els calamarsons amb mongetes de Santa Pau i botifarra del Perol, ni les mandoguilles casolanes amb sípia, ni els macarrons del cardenal gratinats (sí, sí, uns macarrons d’aquells a la catalana que us transportaran a la infància). I no patiu si ho voleu tastar tot, perquè la carta proposa mitges racions de gairebé tots els plats a preus més que populars.
La carta de vins i caves, centrada exclusivament en referències catalanes, serà el maridatge perfecte per fer del vostre àpat una experiència culinària amb arrels. I gaudiu-lo contemplant els voltants, perquè si el local té història, el lloc on es situa val una ruta, abans o després: s’ubica al carrer Lledó, que ressegueix les muralles romanes del segle II, a tocar dels palaus Moxó i Requesens, seu de la Reial Acadèmia de les Bones Lletres, i davant d’una de les fonts més antigues de la ciutat. Tot un pla per llepar-se els dits!