Aquest celler centenari, convertit en autèntic plaer fa 40 anys gràcies a la cuina de Rosario i de Jaume Jovells, és un símbol dins els annals gastronòmics de la ciutat. Menjar sota les velles bótes té, a més, la riquesa dels bons moments, no només per l'alta qualitat de la seva oferta, sinó pel tracte familiar, afectuós, d'en Paco Cuenca (germà de la Rosario, gran cuinera) i el personal que s'encarrega de la sala. Algunes nits especials, els tiberis acaben, fins i tot, amb la incorporació d'alguna guitarra o la veu d'algun espontani.
La família Jovells-Cuenca es disposa a celebrar el quadragèsim aniversari oferint, fins a finals d'abril, un menú amb alguns dels millors plats de la casa a només 40 euros. Aquesta òptima cuina ofereix, per exemple, plats com el tomàquet raf amb una especialíssima ventresca de tonyina i anxoves del Cantàbric, la cua de bou amb escamarlans i els ous escumats amb foie. Aquests són alguns dels plats emblemàtics d'un celler que manté les estructures i les millora.
També són dignes d'esment les mandonguilles amb bolets, les tallarines amb gambes i bolets, l'arròs confitat amb sèpia, bolets i llamàntol. En Jaume explica que prepararà algun dels clàssics, a la carta des de fa dècades, amb novetats i sorpreses. El dissabte de la nostra visita, acollits afectuosament per en Jaume i el Paco, vam començar el periple recordatori amb anxoves, servides amb pa de vidre i un bon tomàquet ben sucat, i el trinxat de la casa, sens dubte el millor que es serveix a Barcelona i rodalia. Patata, la justa, ben seleccionada i preparada al seu punt i una col gustosa, amb encenalls de cansalada fregida i alls especials.
És difícil decidir-se per algun dels plats suggerits: no utilitzen carta i els plats són cantats o directament portats segons mana el cap. Les gambes són sensacionals, però és un plat que puja la nota en un lloc amb injusta fama de car. El producte és de primeríssima qualitat i això es paga. Els capricis, també.
Optem per una amanida de cranc, un filet de tonyina fresca i el superb confit d'ànec. De postres, l'excel·lent mousse de mató. A més del llançament durant les properes setmanes d'aquest menú especial, Can Pineda també ha remodelat la seva oferta i imatge amb motiu del seu 40 aniversari, i ha inclòs una litografia de l'artista barceloní Xavier Medina-Campeny. –Marcelo Aparicio
.