Casa Luz, el restaurant que en Tomàs Abellan va obrir el 2021, ha assolit un grau de maduresa envejable. El que va començar com a un spin-off del seu germà gran, el Bar Alegria, s'ha convertit en una ferma realitat de cuina d'autor amb esperit mediterrani i barceloní, que basa la seva oferta en una cuina subtil i sense efectismes però carregada de personalitat.
I demostra aquesta maduresa en un menú degustació de temporada que sense voler impactar a còpia de reinventar la roda, però tampoc cau en els tòpics de les patates braves i croquetes, és tot un viatge gastronòmic. Començant des d'uns entrants inspirats en el vermut –com uns musclos en escabetx de pastanaga, o una torrada amb anxova del cantàbric amb mantega fumada– i que s'eleva amb plats plens de força, com una rajada amb patates i suquet de peix de roca, o el seu ja icònic tàrtar de tomàquet amb fulles de caputxina, i kizami. Esclar que els plats poden canviar segons temporada: hi ha dues opcions: un menú curt de nou passes i un de llarg amb 11. I les dues opcions a un preu sensiblement inferior al que és menjar de Michelin (però amb un nivell de satisfacció anàleg, o potser superior). La cirereta la posa la localització: un menjador amb finestrals i ple de llum que certifica que plaça Universitat vista des de l'aire és fins i tot bonica, i l'edifici de l'antiga Universitat, directament una meravella.