Casa Xica es resumeix en el recipient que conté bastonets, culleres, forquilles i ganivets. Aquest és l’esperit de la casa: la barreja amb sentit perquè cadascú s’acosti als plats com prefereixi. Casa Xica –és al carrer de la França Xica– també es podria anomenar Casa Xinesa perquè els seus propietaris i xefs, Raquel Blasco i Marc Santamaria, van viure i van regentar restaurants al país del comunicapitalisme. Els noms d’aquells establiments supuraven nostàlgia: La Pedrera i Barcelona at The Bund. Es van conèixer a l’escola d’hostaleria, van viure a Londres i van recalar a Xangai com a nòmades gastro i hereus de la cuina trolley. En tornar es van associar amb Esteban Puertas, a càrrec del rebost de vins naturals, per obrir aquesta petitesa amb aspiracions grans. L’Esteban ha deixat la societat i se n’ha anat a Costa Rica a buscar tortugues i experiències.
“Nosaltres mesclem històries, productes, idees d’aquí i d’allà. I el que en resulta és una cosa nova”, resumia la Raquel. Bona cuina, bones mans i bones vibracions: la selecció musical em va semblar excel·lent. Vaig escoltar Concha Buika i Quantic: el popurri també per les orelles.
Ostra del Delta amb infusió de gingebre: és millor tallada en dues meitats per evitar ofegament i tos (em va passar: cof cof). La tonyina amb crema de miso blanc: bé, tot i que al límit de sal. Tres platillos van ser dignes de l’emperador: el verat curat amb pa d’espècies (nyam), el bacallà negre amb cloïsses i suc de pollastre i el porcell cruixent amb pa xinès.
Reservo unes línies per al tàrtar de bou amb kimchi i piparres i per als fideus de soja verda, tobiko i vieires. Del primer direm que el serveixen amb pa carasatu i que podrien afinar la presentació alternant capes de les fulles cruixents i carn. De sabor, excel·lent: bon joc dels picants, del que és pròxim i llunyà. Respecte dels fideus, podem explicar que no necessitaven la vieira (encara que era bona) i que enganxaven més que una madeixa a un gat de YouTube.
L’Esteban va ficar el tirabuixó en diversos vins, amb algun moc: la suposada acidesa del Semplicement Bellotti no va aparèixer. Va entrar bé el Purulio i van deixar bon record El Pino Rojo i, sobretot, el Carriel dels Vilars. Haurien d’invertir en copes. De postres: un cheese cake (ja ningú l’anomena pastís de formatge) amb vainilla i galeta. Vaig sortir rodant com un buda.
A diferència d’una altra metròpolis, Barcelona té pocs restaurants en els quals l’estil asiàtic s’entrellaci amb el local. Els xinesos, tailandesos i japonesos els porten xinesos, tailandesos i japonesos (bé, o xinesos, també). El client aventurer vol escapar de les cartes previsibles i les ofertes repetides. La combinació de mons és una possibilitat de sorpresa, o de decepció si en comptes del cor i el cap s’escolten els batecs del màrqueting.