Llibres de gastronomia per regalar
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Els millors llibres de menjar i gastronomia per regalar el 2024

Els millors llibres de temàtica gastronòmica publicats el 2024 per regalar als més 'foodies'

Mireia Font
Publicitat

Aquí teniu onze llibres de menjar i gastronomia, publicats el 2024, ideals per regalar: assaigs, biografies, receptaris de cuines locals i foranes, obres de filòsofs, antropòlegs, historiadors i cuiners. Des de pràctics llibres de butxaca fins a espectaculars 'coffee table books', en aquesta llista trobareu títols per explorar el món culinari i també despertar la inspiració a la cuina. I si voleu exercir el noble art d'anar a la llibreria per exercir el regal de proximitat en lloc de pagar la comanda al sr. Bezos, sapigueu que a Barcelona hi ha una llibreria especialitzada en gastronomia excel·lent.    

NO T'HO PERDIS: Regals gastronòmics de Nadal per als més 'foodies'

Llibres gastro per regalar aquestes festes

'El delantal y la maza' de María Arranz

Aquest assaig parteix de l’anàlisi de la relació complexa entre el feminisme i la cuina. Per a moltes dones, aquest espai de la llar simbolitza una presó impregnada d’expectatives socials limitadores. Per a d’altres, però, representa un lloc de creativitat, intercanvi i resistència. La periodista María Arranz explora com la intersecció entre la teoria feminista i l’àmbit domèstic ha influït en les expressions artístiques de dones que, durant la segona meitat del segle XX, van aportar perspectives innovadores. Aquestes no només segueixen sent rellevants, sinó que continuen inspirant noves reflexions.

Editorial: Col and Col

PVP: 13,25 euros

'Modos de comer' de Benjamin Wurgaft i Merry I. White

Què sorgeix de la col·laboració entre una doctora en sociologia i professora d’antropologia i un escriptor i historiador especialitzat en filosofia i cultura alimentària contemporània? Una immersió fascinant en la història i les arrels antropològiques del que mengem. A través de relats captivadors, Merry I. White i Benjamin Wurgaft ens mostren com les migracions, la política i la identitat modelen les nostres dietes. Des del comerç d’espècies venecià fins al kimchi coreà, aquest assaig ofereix una interessantíssima perspectiva culinària global que abasta els cinc continents.

Editorial: RBA Libros

PVP: 19 euros

Publicitat

'Cremo' de Maria Nicolau

Amb la Maria Nicolau ja no calen presentacions, oi? 'Cremo' a part de ser el crit d'alerta que s'utilitza a les cuines
professionals quan es carrega quelcom pesat o roent
és una brillant recopilació de memòries, receptes,
i reflexions gastronòmiques. Entre anècdota i anècdota delirant, la mediàtica xef també troba espai per criticar la precarització de la restauració amb coneixement de causa. Tot explicat amb el seu estil personalíssim i jocós. Tan recomanable com el seu primer llibre 'Cuina! O barbàrie' (2022).

Editorial: Columna

PVP: 22,70 euros

'El carnicero del pescado' de Josh Niland

A veure, si del porc, tot s'aprofita... per què no es fa el mateix amb el peix? D'aquesta premissa parteix la carrera professional del xef australià Josh Niland, amo del cèlebre restaurant Saint Peter i la peixateria sostenible The Fish Butchery de Sidney. A 'El carnicero del pescado' —guanyador del James Beard Award, l'equivalent dels Oscar al món de la literatura gastronòmica— ensenya com minimitzar els rebutjos del peix i del marisc per aprofitar totes les seves possibilitats. El llibre es divideix en tres seccions; captura, talls i elaboració. Inclou receptes de tota mena; xarcuteria, pastissos salats, cassoletes, crestes, aperitius, etc.

Editorial: Planeta Gastro

PVP: 31,95 euros

Publicitat

'Sartoria Panatieri' de Rafa Panatieri i Jorge Sastre

Us flipen les pizzes de la Sartoria Panatieri... A vosaltres, a nosaltres i també als membres dels jurats responsables de decidir quines són les millors pizzeries del món. A les 256 pàgines d'aquest llibre de gran format, tapa dura, amb molta foto espectacular i bilingüe castellà-anglès, en Rafa i en Jorge us expliquen tots els secrets que hi ha darrere l'elaboració dels seus plats; l'ús del forn de llenya, els embotits artesanals, les masses... i el que és més important; les receptes dels seus entrants, pizzes i postres.

Editorial: Montagud Editores
PVP: 95 euros


'Cuina catalana' de Borja Sierra i Òscar Gómez

Que si cebiches, que si tatakis, que si ramens, que si 'smash burgers', que si kimchis... I què passa amb el trinxat, l'escudella, el fricandó i l'esqueixada de bacallà? La resposta la tenen en Borja Sierra, xef de la Granja Elena, i el periodista gastronòmic Òscar Gómez. En aquest llibre de 270 pàgines escrit en castellà, escodrinyen, analitzen, descriuen i elogien la cuina catalana tradicional. Té dues parts; la de les monografies —calçotada, pa amb tomàquet, allioli, botifarra— i la de les receptes, quaranta en total. El pròleg és d'en Joan Roca.

Editorial: Montagud Editores

PVP: 90,25 euros

Publicitat

'Comer, beber, amar, Jerez' VVAA

Ja se sap, les modes van i venen. Fa uns quants anys, tots bojos per la cervesa artesana i més recentment, pels vins naturals. A Time Out no tenim cap bola de vidre, però no ens sorprendria que els de xerès ho petessin pròximament. En aquest llibre de gran format, tapa dura, amb molta foto i exquisidament editat, cuiners prestigiosos nacionals i internacionals —Ferran Adrià, Josep Roca, Andoni Luis Aduriz, Heston Blumenthal, etc.— troben noves vies per integrar aquest tipus de vi a la cuina i sommeliers de referència Jancis Robinson, Kristell Monot, Ferran Centelles, etc. ens expliquen el perquè de la seva singularitat extrema.

Editorial: Planeta Grastro

PVP: 39,5 euros

'México de ida y vuelta' de Paco Méndez

Recordeu quan el 2015 l’Albert Adrià va aconseguir l’única estrella Michelin mexicana de Catalunya pel restaurant Hoja Santa (ja tancat)? Doncs, no ho va fer sol. Braç a braç amb ell hi havia el xef mexicà Paco Méndez. L'amo del restaurant COME —una trobada entre la cuina mexicana, el producte mediterrani i el llegat d’elBulli també guardonada amb una estrella— acaba de publicar un receptari de cuina del seu país que toca de peus a terra; adaptat a l'estacionalitat d'ingredients que tenim aquí i als nostres rebostos. Amb pròleg del seu mentor Adrià, el llibre inclou receptes de begudes amb alcohol i sense, masses, 'tortillas', amaniments, adobs, 'moles', salses, món salat i dolç.

Editorial: Planeta Gastro

PVP: 39,95 euros

Publicitat

'Meterse un pájaro en la boca' de Pau Arenós

'Meterse un pájaro en la boca' és un viatge per plats prohibits, prohibitius i en vies d'extinció del periodista, escriptor i Premi Nacional de Gastronomia Pau Arenós. Es tracta d'una recopilació d'articles que ens recorda que, a pesar de la tràgica homogeneïtzació de les cartes dels bars i restaurants d'arreu, el món culinari és increïblement divers i salvatge; hortolans, granotes, becades, caps de vaca, sang, vísceres. Només cal que els comensals ens armem de valor per assaborir tots aquests plats clandestins, oblidats, marginats i dissidents.

Editorial: Col and Col

PVP: 13,25 euros

'Vinos gentrificados' de Santiago Rivas

Us heu preguntat mai si els vins de preus desorbitats realment valen el que posa a les seves etiquetes? La resposta la té en Santiago Rivas del col·lectiu Decantado i col·laborador habitual en diversos mitjans de comunicació. En aquest assaig, fa una radiografia de tots els actors del món vinícola; cellers, divulgadors, sommeliers, distribuïdores i 'wine bars'. Irònic, sarcàstic, demolidor, hilarant i transgressor, l'autor fa un repàs concís dels darrers anys d'evolució del mercat del vi —dels elaboradors fins als consumidors finals— i s'aventura a predir que el futur passarà pels que ell anomena 'vins gentrificats'.

Editorial: Muddy Waters Books

PVP: 21 euros

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat