Ens hem de felicitar perquè La Balmesina, sens dubte una de les millors pizzeries de Barcelona (¡la nostra preferida!), té una focacceria a la Barceloneta, oberta la tardor de 2024. Max Morbi i companyia son uns asos de la panificació creativa en la pizza, i esclar, han traslladat aquest coneixement al pa del 'panino', l'entrepà italià, d'elaboració pròpia i diària a l'obrador de la pizzeria. Això significa la translació a l'entrepà italià dels postulats de La Balmesina: exercir l'ofici culinari amb mestria italiana i el millor producte artesanal de proximitat, sempre que sigui possible. "Es tracta de traslladar a la focaccia allò que fem amb la pizza", explica Morbi. "La pizza, que a Itàlia és menjar de carrer, a Barcelona es considera un producte de restaurant. I teníem ganes de tornar a treballar l''street food', alguna cosa que agafis amb la mà i et mengis pel carrer. Fem la típica focaccia romana, que és alveolada per dins i cruixent per fora, la preferim a la schiacciata toscana, molt de moda ara també".
El local és auster: una cuina oberta des de la qual serveixen els entrepans, una barra amb el producte exposat i una taula comunitària. El luxe és en el producte: petits productors italians i locals (el porc de la porchetta es de Cal Rovira). Son bones? Són delicioses. Tasteu la de porchetta amb maionesa i mostassa, alleugerida amb verdures envinagrades, o les més amistoses amb els vegetarians, com la focaccia de parmigiana o la de carxofes amb olivada, ruca i mozzarella Mastegues com de meditada és la textura de l'entrepà – crosta cruixent, suau i lleugera suspensió d’alvèols, que subratlla l'encert de la recepta – i la qualitat de la matèria primera. I els preus són relativament populars donat el nivell.