La Balabusta és el darrer restaurant de la Ronit Stern, experimentada cuinera d'origen israelià que tantes alegries ens ha donat amb Toto, Auto Rossellon o la fleca Crustó. Obre un restaurant, te’n refies. La seva ètica de treball és proximitat i tot fet de zero: ho veus en cuines obertes i en els sacs de la farina del pa, que fan davant dels teus nassos. La Balabusta (en ídix "mestressa de casa que mana i té ous", riu) no n’és l’excepció. Aquí interpreta la cuina israeliana "des del punt de vista d’una persona que fa vint anys que viu a Barcelona", explica. Sense elements aliens a l’Orient Mitjà: potser croquetes d’albergínia, però ni miso ni xili andí ni tacos.
No espereu menjar aquí com ho faríeu a Tel Aviv, sinó amb una interpretació de la cuina d'allà –sense negar la influència àrab, això és impossible– amb un punt de vista mediterrani occidental i barceloní. I molt variat: a Tel Aviv –i a la seva carta– t'hi trobes des d’un 'schnitzel' –carn de vedella arrebossada– via Àustria– fins a una 'bureka', una empanada de pasta filo d'origen balcànic que preparen amb mà exquisida, una combinació de formatges suaus fets a la casa, espinacs i espècies, que et desarma. La sensibilitat és molt 'veggie-friendly': plats com un xauarma de coliflor amb tahina i llimona confitada o uns bunyols d'albergínia amb mel i dàtils que satisfaran el més carnívor. I els caps de setmana 'brunch' suprem: com qui diu, ells van ser dels qui van inaugurar la tendència.