La Cova Fumada al carrer Baluard és un fenomen que supera l'àmbit gastronòmic. Aquest restaurant popular de la Barceloneta no ha sortit de la propietat de la família de Solé des de l'any 1944, quan va obrir. Avui hi ha en Josep Maria Solé al capdavant, i fins fa poc no era estrany veure l'àvia Palmira pelant alls i patates a l'entrada. Aquí no hi ha reserves que valguin: la gent, locals i guiris, fan cua i colzes a partir de les dotze per travessar els seus mítics portals de fusta i agafar un lloc. En origen, era una taverna de pescadors on acudia la gent a beure –s'hi portaven el menjar– i pels anys 50, amb la moda, van començar a servir tapes calentes. Sigueu conscients que en aquest lloc i uns pocs més hi ha l'origen de la tapa a Barcelona i els millors esmorzars de ganivet i forquilla.
Aquí van inventar la tapa de la bomba
Diuen que en aquesta casa va néixer la famosa bomba de la Barceloneta. A jutjar per les riuades de gent que hi concorren és, segurament, la millor. Donem fe: barreja magistral de patata i carn amb salsa picant i allioli. Lleugera, no cansa. I d'on surt el nom? "Un dia, un veí que es diu Enric la va provar i va dir: 'Això és la bomba", expliquen. Per vosaltres, historiadors del que és quotidià.
D'aquest lloc ens encanten els cigrons amb calamars, el capipota, les sardines, els bunyols de bacallà... Aquí comparteixes taula amb desconeguts i hi ha bon ambient, com a les millors tavernes. No hi ha carta de vins, només gots de vi a doll. No hi ha tirador de cervesa, només quintos en ampolla. Aquesta senzillesa es veu superada per unes racions de cuina catalana i peix fresc a la planxa que, acompanyades per un pa torrat amb allioli casolà, et disparen l'eufòria, i quan surts només penses a tornar. Que la tinguem per molts anys.