Els veneçolans i les bones hamburgueses tenen una història d'amor. I aquest és el cas del segon local de la Sagrada a Barcelona, que el 2023 va obrir en un sumptuós restaurant del Born, abans aquell simpàtic deliri caribeny amb plàtans de neó que era Bananas. Una altra hamburgueseria? Sí i no. La Maria Andrea Dávila i l'Andrés Guerra –cuiner amb estudis superiors– van pencar en algunes de les millors hamburgueseries de Barcelona abans d'obrir La Sagrada BCN (Sant Carles, 11), un localet romàntic a la Barceloneta el 2021, i l'èxit els ha portat al Born, un barri amb un elenc de restauració envejable.
Premi a la millor hamburguesa del 2023
A La Sagrada hi trobareu tot allò que se suposa que té una bona hamburgueseria: salses i acompanyaments casolans, carn de la bona –la seva identitat són discos de vedella de primera de 180 gr amb greix de mitjana, fets a la pedra volcànica– i receptes molt treballades i meditades. Un bon exemple és la 'burger' amb la que van guanyar la BC Burguer Cup del 2023: la Pat Cox, una barbaritat que ajunta porc esfilagarsat amb la salsa Pat Cox –que és la que prepara la iaia de l'Andrés el dia d'Acció de Gràcies a Estats Units, feta de costella rostida– formatge gouda trufat i cansalada cruixent, amb una pipeta injectada de la salsa. Vegetarians, no patiu: hi ha una bona 'burger' vegana casolana, feta a base de 'frijoles' negres, cigrons i quinoa, amb maionesa de 'jalapeño'.
Dávila explica que un dels seus senyals d'identitat és la mescla de dolç i salta, cosa que acompleixen en entrants com els seus 'tequeños' i 'patacones', dignes dels millors restaurants de cuina llatinoamericana de Barcelona, o La Profana, amb melmelada de cansalada. I davant les hamburgueses que et deixen la Visa tremolant, proposen una carta on cada hamburguesa inclou una ració de patates ben fetes i generoses. O sigui que per uns 15-18 euros d'aquí sortireu ben menjats i beguts.