L'hotel Alàbriga és un hotel cinc estrelles gran luxe que disposa d'una de les millors vistes marineres del Baix Empordà (i això és dir molt). I combina el luxe amb l'avantguarda i la gran cuina: aquesta hi és present gràcies al restaurant l'Esguard del cuiner Miguel Sánchez Romera. És la seva tercera encarnació de l'Esguard, obert tot just l'estiu del 2023, i el xef vol que hi duri molt temps: "Hem plantejat una oferta que combina moltes cuines del món i que volem de llarg recorregut", explica.
L'escenari del menjador és solemne, tot i que la cuina de Sánchez Romera és creativa, sovint amable i juganera. Del 1996 al 2008 va tenir l'Esguard a Sant Andreu, que va merèixer una Michelin, i allà i va desenvolupar l'estil marca de la casa. Sánchez Romera és neuròleg de formació i cuiner autodidacta, i aquesta combinació ha donat peu a una cuina d'autor que explora els vincles entre l'experiència multisensorial d'un bon àpat i com el plaer que va dels sentits al cervell ens recorre tot el cos.
Això vol dir que el cuiner –que també va estudiar Belles Arts– ha seguit un camí aliè a modes i tendències. El seu menú degustació s'identifica amb una concepció modernista de la cuina, cercant el punt de connexió amb la natura i els sabors familiars però també la creativitat. Un exemple? La seva meravellosa ostra en tàrtar, amb puré de porros, alfàbrega i crema de ceba a la vainilla de Madagascar. O l'evolució d'un altre clàssic seu, un llom de salmó salvatge on es troben Orient, Occident i el Mediterrani. Els plats són tan bonics que sap greu desmuntar-los, però ja sabeu (i ell millor que ningú) que el menjar entra per la vista.
L'hotel disposa dun altre restaurant: a l'aire lliure i amb piscina, ubicat just per sobre dels penya-segats de la badia de Sant Pol. La impressionant situació i la cuina, d'un to més informal, però d'alt nivell, també mereixen una visita.