Sopa de galets
Foto: ShutterstockSopa de galets
Foto: Shutterstock

Menús de Nadal vegans (i vegetarians): 10 productes i plats deliciosos

Teniu un convidat vegà o vegetarià i no sabeu què preparar? Aquí teniu idees que us serviran per Nadal, Sant Esteve, Cap d'Any i Reis

Borja Duñó
Publicitat

No cal que sigueu vegans o vegetarians perquè us interessi aquest article. Si us toca organitzar un àpat de Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any o Reis és possible que algun dels comensals sí que ho sigui i no el voldreu ventilar amb una amanida verda i un plat de pasta mentre els altres us afarteu com lladres, oi? No els feu sentir com uns rarets; les raons per les quals opten per una alimentació sense productes animals (si són només vegetarians) ni derivats (si a més a més són vegans) solen ser poderoses. Interesseu-vos-hi genuïnament si voleu, però eviteu les brometes fàcils i gastades, que som al segle XXI!

Potser us preguntareu: i què pot menjar un vegà o un vegetarià per Nadal? Quins aperitius, entrants, principals i postres? Afortunadament, cada vegada hi ha més productes 'plant based' que faran que la nora, el gendre, el nebot, la neta la nova parella del tiet divorciat gaudeixin a taula sense contribuir a cap forma de patiment animal. Un àpat vegà pot ser tan gustós, variat i festiu com qualsevol altre i és per això que us donem unes quantes idees que us ho posaran més fàcil. Totes són veganes, de manera que us serviran també per a convidats vegetarians.

 

10 idees per a un Nadal vegà

1. Patés vegans

Segurament haureu pensat de posar algun tipus de canapès, tipus torradetes amb paté pels aperitius? Cap problema, perquè en teniu de boníssims fets només amb ingredients vegetals, com els d’Es-imperfect, que estan fets amb verdures 'imperfectes' per lluitar contra el malbaratament alimentari. En tenen de carabassó amb dàtils, de carxofes i de poma i ceba (aquest té gust de Nadal!). Una mica més arriscat –per la impressionant semblança amb el foie gras d’oca o d’ànec–, és el paté Fuah! de Hello Plant Foods, que n’ha hagut de multiplicar per sis la producció per l’alta demanda als supermercats Alcampo i les botigues veganes on el venen.

2. Embotits vegans

Potser també serviu embotits com a aperitiu. Per sort, cada vegada n’hi ha de més bons que estan fets a base de plantes. És una pena que hagi tancat Farmers Veggies Butchers la primera xarcuteria vegana de Barcelona, però cada vegada hi ha més opcions. Proveu La Veganeria del Born (al Mercat de Santa Caterina), o els embotits vegans que ja es poden trobar a molts supermercats, alguns de tan saborosos com la mortadel·la vegana Green & Great, per exemple, que venen a l’Ametller.

Publicitat

3. Salmó vegà

Sou dels que serviu salmó fumat amb una mica de mantega i ou filat sobre una torradeta? Si feu servir mantega vegana i el salmó de Current Foods que venen a La Sirena ho podreu fer molt semblant per als que no mengen peix. Aquest succedani cent per cent vegetal del salmó (també n’hi ha tonyina, ideal per si algun dia voleu fer sushi vegà) es ven en forma de barra congelada (també n'hi ha en versió salmó fumat, però no l'hem provat). Abans que es descongeli del tot talleu-lo ben fi (us serà més fàcil). Unteu la torradeta amb mantega vegana o alvocat, afegiu-hi un filet de salmó i substituïu l’ou filat per unes fulletes d’anet. Us en llepareu els dits.

4. Formatges vegans

Si als aperitius també us agrada posar uns quants formatges, penseu en qui no menja làctics: en trobareu de vegans al Väcka i són boníssims. El seu artífex Max Boniface sempre diu que el formatge no és un producte sinó un procés i que mitjançant una base de fruits secs pots arribar a resultats molt semblants als que estan fets amb producte animal. En tenen tipus brie, mozzarella, cheddar, cremós amb alfàbrega… Si munteu una taula variadeta amb aquests formatges tindreu el triomf assegurat.

Publicitat

5. Sopa de galets vegana

El plat més tradicional de Nadal és la sopa de galets i no heu de privar als vegans i vegetarians del plaer de dur-se la cullerada de brou calent a la boca amb el galet de mida XXL. Feu un caldo de verdures, que poden ser les mateixes que poseu a l’escudella tradicional (api, nap, porro, xirivia, col, patata, pastanaga, cigrons…) i les mateixes verdures poden servir-se després com a carn d’olla vegana, amb sal i pebre i un raig d’oli d’oliva estaran boníssimes! A més dels galets, a la sopa hi podeu afegir pilotes veganes, com les del Flax & Kale o d'altres marques.

6. Amanida refrescant

Normalment, en un àpat de Nadal se serveix alguna amanida per “desengreixar”. Solen estar fetes d’escarola i moltes vegades s’hi afegeix api, que resulta refrescant. No sigueu rancis i aprofiteu l’amanida per lluir-vos una mica més. Afegint-hi un grapat de nous, una mica de magrana i altres fruits vermells, o unes tallades de poma, aconseguireu un plat més vistós, saborós i nutritiu que les persones que no mengen carn sabran apreciar.

Publicitat

7. El farcit al forn

És obvi que no substituirem el capó per un pollastre d'engreix vegà (i no cal que ens emboliquem amb succedanis com l’Heura), però sí que podem oferir a les persones que no mengin animals un plat amb els ingredients vegetals que acostuma a portar el farcit. Podeu posar una llanda al forn amb poma, pinyons, prunes, orellanes, patata, alls, ceba, pastanaga i un ram d’herbes aromàtiques. Regueu-ho tot amb una mica de brou de verdures, conyac i xerès, i afegint-hi sal i pebre negre, tindreu un segon la mar de bo.

8. Canelons d’espinacs

El plat típic de Sant Esteve són els canelons, que es fan amb la carn d’olla sobrera del dia anterior. No hi ha res més fàcil de substituir, que per això es van inventar els canelons d’espinacs, que si porten panses i pinyons encara són més bons. Els podeu fer a casa –molt millor!– o comprar-los fets, si considereu que ja teniu prou feina. Recordeu, però que la beixamel ha de ser vegana –es fa amb llet vegetal i també serà apta per a intolerants a la lactosa. Una mica més difícil d’aconseguir és el gratinat, però hi ha formatges ratllats vegans que poden fer el fet, i fins i tot podeu espolsar-hi fruits secs molts o flocs de llevat de cervesa, que té un gust similar i a més té molta proteïna. Recordeu que un àpat vegà també ha de ser nutritivament equilibrat!

Publicitat

9. Postres veganes

És fàcil trobar torrons i neules veganes, per no parlar de la pinya, fruita que se serveix típicament per “fer tirar avall”. A més, pel dia de Reis també podeu aconseguir un tortell veggie a Bungnuts (Santa Eugènia, 16): hi ha el clàssic, farcit de nata, i el de trufa. Com mana la tradició tots porten corona, fava i figureta. Costen 30 euros i es poden demanar a la seva la web a partir del 20 de desembre i fins al 6 de gener.

10. Vins i caves vegans

Però com? El vi no és vegà? Si està fet de raïm! Doncs no tot. En el procés de clarificació, molts productors fan servir productes d’origen animal com gelatina, albúmina, caseïna, ou o cua de peix. En l'elaboració dels vins i caves vegans no intervé cap producte animal i es poden reconèixer fàcilment si porten l’etiqueta de la Vegan Society o de la Unió Vegetariana Europea (Certificació V-Label). A més, cada vegada és més fàcil trobar-ne a botigues i supermercats. Tanmateix, no patiu per això, no tots els vegans són tan primmirats i si ho són, molt probablement portaran el seu vi i cava per compartir-lo amb tothom.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat