Aquest local és tancat.
En la vida d’un restaurant jove, després del vigor de l’arrencada, arriba l’estrebada de la crisi i la lluita diària per la subsistència i el posicionament. Almenys així és ara, en l’època convulsa que ens ha tocat viure de pujades d’IVA i baixada del consum. No és fins després d’un any i escaig que la seva oferta s’ha assentat, i que podem jutjar què ofereix i com.
Amb aquesta idea ens vam presentar al Mito, restaurant asiàtic obert l’hivern del 2011 que en la nostra humil opinió va esdevenir una de les sorpreses de la temporada passada. Amb mèrit doble: el de ser un local petit on tot és casolà –aires de bar restaurant polit, on ve de gust esmorzar– i haver sabut destacar en una zona farcida de grans restaurants asiàtics, com el Yamadori o el Hanoi II, just a la cantonada. La carta que la jove Fei Fei Sun posa a disposició del comensal és una domesticació dels gustos feréstecs de Xangai –lloc d’origen de la seva família– i alhora una modernització dels plats ancestrals, amb parades puntuals ben fetes en cuines del sud-est asiàtic. Com hauria de ser un xinès modern, vaja.
Vam començar amb l’original entreteniment d’algues fregides amb anacards –aperitiu lleuger, ideal per anar fent gana–, i sobretot amb unes gyoza extraordinàries. Potser les millors que he tastat a Barcelona: pasta d’arròs casolana, farcida de pollastre i llagostí, primer fetes al vapor, després amb un toc de fregit. Una delicadesa fina, humil, econòmica. De segon vam demanar ànec lacat, potser el plat més conegut a occident de la cuina xinesa i un dels més maltractats. Val la pena menjar-ne aquí per reconciliar-s’hi: la carn rostida, durant una bona estona, ha guanyat una segona pell de greix lliscant que la converteix en un confit celestial i cruixent. El meu acompanyant va optar per uns calamars rostits teriyaki amb cibulet xinès, amb un punt de cocció excel·lent, molt lluny de la gomositat acostumada.
I, cortesia de la casa, vam poder fer un tastet d’un dels plats que entraran en carta en breu: un llom de salmó que podríem dir que és un semitàrtar. Cru per dins, rostit i caramel·litzat per fora, brutal.
Encara que aquí el millor és demanar un assortiment de plats sense propietari nominal i compartir: pollastre amb llimona, gustós, fet amb una salsa de llimona de veritat, rotllets de marisc amb brou finíssim i verdures, i tot un arsenal de plats de marisc sorprenents. L’única síndrome de restaurant xinès que tindreu aquí són les ganes de tornar-hi. –Ricard Martín .