És un secret a crits que cada cop s’esbomba més. Ara bé, per culpa de la crisi que galopa, algunes nits de la setmana es pot arribar a trobar-hi lloc, cosa que quasi mai succeïa en els últims anys dels catorze que porten en Jose Rojas i la seva dona Pepi al capdavant d’aquesta petita joia, amagada sota els cada vegada més frondosos arbres del carrer de Margarit, a prop del Paral·lel.
Sap greu trencar el secret. Perquè el local, amb vuit taules només, no permet trobar lloc fàcilment. Però també és mesquí no donar a conèixer les bondats d’una cuina de sempre, feta amb molta dedicació, esforç i una selecció de primeríssima qualitat de matèries primeres. La casa té un excel·lent pernil que és un dels entrants preferits dels habituals del lloc, entre els quals figuren alguns personatges populars, del futbol i de televisió.
Aquest és un restaurant eminentment de barri, amb l’esperit hospitalari dels existents al Poble-sec, una zona de la ciutat enriquida per un autèntic gresol de nacionalitats. I hi preparen alguns dels millors arrossos de la ciutat.
Però les limitacions d’espai i la demanda de qualitat d’una clientela exigent fan que, per assaborir els seus millors plats, calgui encarregar-los almenys amb un dia d’anticipació i per un mínim de dues persones. Parlem de la caldereta de llamàntol o la de llagosta, l’arròs caldós de llamàntol, l’arròs caldós Parellada (de marisc pelat), o el superb suquet de rap amb llagosta, un plat que hauria de ser estendard de la ciutat. La Pepi s’encarrega del saló, amb sàvies recomanacions i amb una simpatia incomparable.
El migdia que hi vam aconseguir taula, vam començar –esclar– amb un pernil ibèric i pa amb tomàquet, que vam acompanyar amb vi blanc escollit en una carta breu, per on circula un ribeiro tèrbol per exigència d’una part de la clientela. Ells mateixos.
Entre els entrants, destaquen les cloïsses, els musclos i les gambes. Però aquell dia vam optar per uns seitons fregits, molt ben fets, fet que s’agraeix eternament. Al capdavant de la cuina hi ha en José, per això el restaurant porta, a més de l’heretat nom de Montalbán (Manolo Vázquez Montalbán se’l va perdre malgrat la seva homonímia), el de Casa José.
És el mateix Montalbán que Casa José per evitar errors involuntaris. Vam finalitzar l’àpat amb un llenguado excel·lent, encara que de reüll es veia un turbot fantàstic a la taula veïna. Per acabar, una larpeira, reina del brioix gallec. –Marcelo Aparicio.