Cuines insectes pel sabor. Però creus en ells per erradicar la gana?
No te’n pots escapar. El problema és: “Com alimentem vuit mil milions de persones?”. Cal assegurar la supervivència dels nostres ecosistemes, que estan sent esterilitzats. Repensar la nostra relació amb ells, i tenir clar que no té cap sentit protegir el medi ambient si abandonem la gent que hi viu a la seva sort. La cadena alimentària és una eina important per donar suport a aquesta població. La nostra feina a l’ATÁ Instiute és enfortir tots els nivells de la cadena de producció alimentària.
Quins són els tres sabors que defineixen el Brasil?
Curiosament, tres sabors componen l’àpat diari al Brasil: arròs, mongetes i mandioca. Són patrimoni de qualsevol classe social. Els trobaràs cada dia a qualsevol taula, i també a l’hora de dinar al meu restaurant D.O.M.
Dius que la cuina contemporània ha de ser inclusiva, però només les classes mitjanes poden comprar ecològic. Com revertim això?
No crec que la gent necessiti que li diguin com menjar, actuar o cuinar. Però sí que crec que haurien de ser més coherents amb la seva ètica personal. Això generaria una nova demanada i el mercat s’hi ajustaria.
"Com alimentem vuit milions de persones?"
A Espanya fa 25 anys que mirem la cuina d’Àsia, però el 2004 ningú sabia què coi menjaven els peruans. Hem negligit l’Amèrica del Sud?
El món encara no té referències dels nostres sabors. Dius Japó, penses en sushi. Itàlia, tomàquets, oli d’oliva i formatge. El Perú, el cebiche. És d’importància capital que el món sàpiga que la tapioca és brasilera i no pas xinesa. Han de conèixer el tucupi, els nostres fruits, el formatge canastra... Tenim una gran varietat de sabors per al món.
Sé que també ets un punk-rocker. Banda favorita de tota la vida?
Els Ramones són la banda sonora de la meva vida. El punk primigeni i el prepunk són enormes.
Alex Atala serà el ponent principal de Chefs que lideren el canvi a Fixing The Future. Dv. 7 de juny a les 11 h. al CCCB. Podeu comprar les entrades aquí.