No sé vostès, però aquest lector, una mica mitòman i tastaolletes, té la sensació que això del glamur de bars i restaurants, memòria silenciosa de la literatura contemporània, del segle XIX ençà, és d’una altra època. De quan els de la Gauche Divine sopaven al Flash Flash, encara digne i de visita obligada, o passaven la tarda amb un gintònic i un biquini al Pippermint (Bori i Fontestà, 20, T. 93 201 00 08), avui orgullós de mostrar al seu web fotos de Messi i Víctor Valdés, ‘oblidats’ Carlos Barral i Jaime Gil de Biedma. Avui, els escriptors de la crisi, els de menys de 40, amb prou feines baixen al bar que tenen a sota de casa a fer-la petar, com Llucia Ramis, que ens diu que és fan de la bodega Quimet, potser per les seves espectacular banderilles. O Cristian Segura, que fa acabar 'Ciment armat' al Monterrey, punt de referència del seu univers de l’Upper Diagonal. Més que de restaurants de capipota, els autors d’ara es refugien a bars de tota la vida, amb cert carisma retro, com la Bodega d’en Rafeli el Quimet i Quimet, quarters generals de Kiko Amat, Miqui Otero i companyia. Indrets on no trobareu res que us indiqui que allà s’hi ha pensat la Barcelona literària moderna, on s’han posat a parir els autors rivals i s’han dit pestes d’editors, agents i premis literaris.
Tanmateix, sí que hi ha dos locals que s’han convertit en seu de l’escassa massa crítica literària amb ganes de convertir en mite el seu pas per la terra. L’un és Il Giardinetto, centre d’operacions de Vila- Matas i de molts altres grans autors barcelonins. Allà, per exemple, s’hi va presentar 'Los detectives salvajes' i al web de Vila-Matas podem veure una foto mítica, tant o més que aquella de García Márquez amb un ull blau provocat per Vargas Llosa, amb Bolaño, Ignacio Martínez de Pisón, Javier Cercas i Jorge Edwards. La nova 'starlet' de la literatura barcelonina, Milena Busquets, també freqüenta el restaurant, segurament viciada per la seva mare, Esther Tusquets.
L’altre local ‘important’ de la Barcelona literària actual és Casa Agustí. Els imparables Sebastià Alzamora, Hèctor Bofill, Manuel Forcano, Txema Martínez Inglés i companyia hi dinaven sovint, potser acompanyats d’Enric Sòria o Sam Abrams. Potser algun dia podríem fer una comparació semiòtica entre aquest restaurant i el de Gràcia, entre el món ‘castellà’ i el ‘català’. I enmig posar-hi el Quimet i Quimet i el Rafel, síntesi jove d’aquells dos universos que semblaven tan diferents i separats, però que ara es barregen amb una naturalitat corrent. Una altra prova és el cau dels poetes de Barcelona, L’Horiginal. Aquí sentirem recitar en un idioma o altre sense que ningú no munti una guerra civil. Les copes no van gaire cares i, aquest sí, fa cara de cau d’escriptors. Són d’ara, però, i no hi ha cap nostàlgia a l’abast. D’aquí a 20 anys, quan en Josep Pedrals tingui la bessonada a la universitat i Francesc Garriga, una estàtua davant del bar, potser les Deux Magots serà el ‘xino’ de la Rive Gauche. I, citant una novel·la de David Castillo, no mirarem enrere.
Discover Time Out original video