El pollastre torna a regnar com a tendència: però ningú pot acusar Rooster & Bubbles, un restaurant de pollastre a l'ast, d'oportunista. Primer, perquè en Marc Martínez, el propietari, ofereix un producte de primera al Born, on els restaurants amb cara i ulls dirigits al públic local, i a preus populars, costen de trobar. Rooster & Bubles és l'actualització de les clàssiques pollastreries-restaurant dels anys seixanta, on la gent podia menjar mig pollastre amb una copa de cava. L'espai és ample i confortable, lluny de la franquícia impersonal.
Per deu euros, et porten a taula mig pollastre a l'ast amb patates rostides amb allioli. Criat a terra i amb alimentació natural, és una delícia humil de la qual n'escures fins i tot els cartílags (i el pit té gust!). I la resta de plats actualitzen amb gràcia i coneixement de causa el repertori de les esmentades rostisseries, amb unes croquetes de pollastre molt fines, amanides amb producte de temporada i una ensaladilla russa de primera. I si el pollastre no us ve de gust, tenen una carta d'entrepans amb pa de pita –fan ells mateixos el pa– que també mereix una visita: boníssim el de xai a l'ast amb verdures envinagrades i formatge feta.
Segon: deia coneixement de causa? Els avis de Martínez van obrir el Kikiriki de Sants l'any 1962, que encara és oberta, pioner del pollastre a l'ast a Barcelona. El seu avi, en Joan Cases, va importar la idea de l'ast veient els rostidors de kebab de Berlín, i a Barcelona hi va afegir una innovació transcendental: rostir les aus giratòries amb gas en lloc de foc de llenya. L'altra gran idea va ser de màrqueting: vendre pollastre a l'ast a preu assequible i acompanyar-lo amb una copa de cava. És a dir, convertir un plat que només era per a celebracions en un luxe assequible: aquí va començar l'antropològica fixació catalana pel pollastre a l'ast dominical.